Sidebar

Friday, 07, Oct, 3:56 AM

Eddig csak egy típuson belüli, komolyabb sport felszereltség volt a Cupra. Eddig! Mert a versenysportban is járatos Seat most önálló életre hívta, hogy egyéni márkaként egy minden eddiginél vagányabb termékpalettát kínáljon. Első egyedi modelljét, az Ateca Cuprát a téli Bakonyban tettük próbára.

Az első Cupra modell még 2000-ben kerültek piac, méghozzá az akkori, éppen ráncfelvarráson átesett Ibiza alapjain, melyet leginkább az erős motorja emelt ki a tömegből. 1,8 literes erőforrása ugyanis 156 lóerős volt, később pedig – a modernebb, 20 szelepes technikának köszönhetően - már 180 lóerőre emelkedett a csúcsteljesítménye. Ma, közel húsz évvel ezután, immár 300 lóerővel érkezik a legújabb CUPRA, egy oly divatos SUV formájában, amely a Volkswagen-csoport tejes technológiai arzenálját és az ezzel járó lehetőségek széles tárházát felhasználja.
Az Ateca szíve és lelke például az egyik legkorszerűbb technológiájú aggregát a piacon: egy turbófeltöltős, közvetlen befecskendezéses, négyhengeres, 2,0 literes TSI benzines egység, amely figyelemre méltó 300 lóerőt és 400 Nm-t ad le. Ehhez egy igen finoman és pontosan működő, hétfokozatú DSG-váltó, valamint 4Drive összkerékhajtási rendszer kapcsolódik, így az Ateca kormánya mögött ülve az elégedettségen kívül önbizalmat és higgadtságot kelt.
Maximális teljesítményét 5300-as és 6500-as percenkénti fordulatszám között mozgósítja, míg elképesztő, 400 Nm csúcsnyomatékát a meglehetősen széles, 2000-től 5200-as percenkénti fordulatszámig tartó tartományban bocsátja a pilóta rendelkezésére. A családi autónak tervezett Ateca legnagyobb sebessége – kiszabadulva a városi araszolgatásból - 247 km/h, ahol pedig a lehetőség adott, ott álló helyzetből csupán 5,2 másodperc katapultál 100km/h-s sebességre.
Ehhez a gyorsan kapcsolgató, frissített szoftverű DSG-váltón kívül egy rajtprogram is a hozzájárul, melynek használata rendkívüli élmény. Nemcsak azért, mert segítségével könnyedén hozza a gyári gyorsulási értékeket, hanem kifejezetten tekintélyt parancsoló, ahogy 1540 kilogrammos testét mozdítja, plusz a négy kipufogócsővég erőteljes hanggal fokozza a nem mindennapi feelinget.
Az Ateca azonban nem csak az egyenesben jó, ez gyorsan kiderült róla. Jelentős teljesítményének uralásához és annak jó menetteljesítményekké alakításához egy megfelelő futómű is kellett, ami ez esetben megvan! Mert az üzemmód választóval egyszerűen konfigurálható autót DCC vagyis Dynamic Chassis Control adaptív futómű-szabályzással is felszerelték, ami a futóművet a vezető az igényeihez igazítja. Ehhez társul még a 4Drive összkerékhajtási rendszer, amely az egyes kerekek fordulatszámát, a kormánykerék helyzetét, a vezetési stílust, illetve az üzemmódot is figyelembe véve gyorsan és proaktívan juttat nyomatékot a megfelelő kerekekhez. Eközben a megállásról a 20 colos kerekek mögé bújtatott, - a Performance Pack teljesítménycsomag eredményeképp - fekete színű nyergekkel ellátott, 18 colos féktárcsái gondoskodnak, ami megint csak kellő magabiztosságot kölcsönöz a pilótának. Ha ezt a tételt nem rendelnénk meg, akkor sincs ok elkeseredni, hiszen elöl 340, hátul pedig 310 mm átmérőjű féktárcsák kapnának lehetőséget a bizonyításra. A pontos kormányzásról ugyanaz a progresszív kormánymű gondoskodik, mint Kodiaq RS esetében, ami nem csak tökéletes irányíthatóságot biztosít, de ösztönös kapcsolatot is teremt a jármű és a sofőr között.
Ugyanilyen ösztönös és mohó a tekintettünk, mikor meglátjuk a Cupránkat: feltűnő külseje rögtön elárulja, hogy egy nagyteljesítményű géppel van dolgunk. Ugyan a méhsejt-mintázatú felső hűtőrács közepén trónoló, új Cupra logó láttán akár a Transformerek is eszünkbe juthatnának, de aztán az alsó spoiler matt alumínium felirata diszkréten közli velünk, hogy kivel is állunk szembe. (Nem, nem Optimus-szal.) Fényes fekete díszítőelemei sok helyen megjelennek a karosszérián: a tetősínek, a külső tükrök, az ablakkeretek, az oldalsó védőlécek, a keréktárcsák, a hűtőrács, az első és a hátsó diffúzorok, valamint a hátsó szélvédőt keretező légterelők is mind-mind ilyen kivitelűek. Oldalról a 19 colos, gyémántmetszésű könnyűfém keréktárcsák és a fekete féknyergek is árulkodó jelek lehetnek. Hátulról végképp nincs hibázási lehetőség, az oldalanként két-két hatalmas kipufogó vég biztos, hogy nem egy szokásos Atecát „takar”.
Beülve a gépjárműbe ugyancsak azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy nem egy hétköznapi modellel van dolgunk: az ajtókat Alcantara burkolja, a pedálok alumíniumból készülnek, a küszöblécek alumíniumplakettjein pedig megvilágított Cupra feliratok büszkélkednek. A sportüléseken szintén fekete színű Alcantara kárpit feszül, réz díszöltésekkel, széleiket meg karbonszálas mintázat borítja, akárcsak a kormányt és a váltókart. A vezető előtt közvetlenül egy digitális műszeregység helyezkedik el, amely minden információt a legegyértelműbb módon közöl az éles, nagyfelbontású képernyőjén keresztül. Ha a Cupra gombbal a legvadabb beállításokat aktiváljuk, akkor közepre kerül a fordulatszámérő, ezt a grafikát kimondottan e modell számára fejlesztették ki.
Alacsony súlypontjával, továbbfejlesztett futóművével, korszerű 2.0 TSI erőforrásával és kiemelkedő teljesítményével a CUPRA Ateca tökéletesen vegyíti a hatékonyságot a gyors és pontos kormányzással, az egyik legdinamikusabb vezetési élményt kínálva ezzel szegmensében. Egyedi jelenség a prémium kategóriában, melyet jóval 10.000.000 forint feletti ára is jelez.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem