Friday, 27, Jan, 8:37 AM

1997-ben a sportkocsi rajongók jó része heves szívdobogást kapott az első generációs Civic Type R műszaki adatainak láttán, hallatán. Ami nem is csoda, hisz a könnyű építésű és puritán hangszigetelésű „hot hatch” gépházteteje alatt rejtőző vagy inkább - rendeltetésszerű használat esetén - üvöltő 1.6 literes szívó benzinmotor csúcsteljesítménye elérte a 185 lóerőt - 8200-as fordulatszámon. Az igencsak pörgős erőforrás 116 LE/literes literteljesítménye pedig a mai napig ritkaságszámba megy a szériaautók között.  Ehhez képest a 2017-es kiadású, teljesen „átlagos”, Honda Civic vezetője ugyanennyi lóerővel gazdálkodhat, csakhogy az esetében egy másfél literes turbós benzines a felelős ezért.

Ugyan a nevük és a teljesítményük közel azonos, mégsem szabad összehasonlítani a két gépet, nemcsak azért, mert éppen húsz év van közöttük, hanem mert teljesen más célközönségnek, abszolút különböző koncepció alapján készültek, illetve készülnek. Érdemes viszont elmerengeni azon, hogy ilyen rövid idő alatt, mennyit változtak az igényeink, s velük együtt az autók.
Szóval, míg az első Civic Type R – kemény sportfutóművével, Recaro üléseivel és légzsák nélküli MOMO kormányával – egyértelműen az életüket nem féltő, fiatal StreetRacerek szívét vette célba, addig a 2017-es, ötajtós Civic – a sportos génjeivel együtt is – abszolút családi autó. És a Honda-család lelke Európában.
Különben, ahogy az meg is látszik a formáján, bevallottan a legsportosabb Civic-generáció; kicsit olyan, mintha eleve Type R-nek tervezték volna, aztán megszelídítették. Elvettek „innen” egy kipufogót, onnan egy szárnyat, plusz leálltak a szteroid-kúrával, ám alapvetően mégis nagyon atletikus a kiállása. A hatalmas – részben vak – levegőbeömlők, a rövid túlnyúlások, a kontrasztos színű spoilerek és a középen kivezetett kipufogóvégek nem hazudnak, ez a kocsi többről szól, minthogy elvigyen bennünket A-ból B-be. Nem mellesleg ízig-vérig japán, ha nem lenne rajta az embléma, akkor sem lenne kérdés, hogy honnan származik. Például az igencsak összetett kialakítású hűtőmaszk és orr okán.
Visszatérve az A-ból B-be történő kocsikázáshoz, 182 lóerő, 240 Nm, valamint egy – a Hondától megszokott „minőségű” – hatfokozatú váltó vár a pilótára, vagyis a csalódás kizárt. Illetve… az időközben megöregedett utcai harcosok kiábrándultan veszik majd észre, hogy az 1.5 literes turbómotor nem 8200-as fordulaton adja le a legnagyobb teljesítményét, s kifejezetten alacsony tartományban is megindul az autó. A nyomatékcsúcs ugyanis 1900-as fordulatszámon jelentkezik, s egészen 5000-ig ki is tart, így folyamatosan velünk van az erő. Majdnem mindegy, hogy hol áll a digitális műszerfal fordulatszám-mutatója, a gázra lépve mindenkor tüzes gyorsulás az eredmény. A gyári adatok szerint 8,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s akár 220 km/h-val is tud száguldani a Honda, de ennél is meggyőzőbb a rugalmassága a mindennapok során. Ehhez jön még az alapra élvezetes hangolású futómű, mely az adaptív lengéscsillapítással már-már csodákra képes. Ha nem is lesz pályaautó gombnyomásra a Civicből, a felkeményített - elöl MacPherson, hátul többlengőkaros egységekből álló – rendszer kiküszöböli a karosszéria oldaldőléseit, illetve az egyéb – nem kívánatos - terhelésváltási reakciókat, s ezáltal az átlagnál jóval dinamikusabb kanyarvételt tesz lehetővé. Közben nem is betonkemény, sőt, „normál” módban a legtöbb úthibát kivasalja.
A bőséges erőtartalékkal bíró aggregátot ugyanakkor le is lehet butítani az Econ gombbal és üzemmóddal, ilyenkor tovább javul az amúgy is kedvező átlagfogyasztás. A kérdés csak az, hogy muszáj?!  Mert a 182 lóerő kihasználása mellett elfogyó 7,2 liternyi üzemanyag (100 kilométerenként) egyáltalán nem sok. Persze, hat liter alatt is simán el lehet vele járni. De a fel- és leváltásokra figyelmeztető jelzésnek már rég nem hiszek a Hondákban… most tényleg 1800-nál kapcsoljam a következő fokozatot?!
Nem kötelező egyébként mindig, minden pillanatban kihasználni a maximális teljesítményt, az ötajtós Civic kiváló családi kocsi. Már csak a méretei okán is, hiszen 4518 milliméter hosszú, tengelytávja pedig 2697 milliméter – valamint 1799 milliméter széles és 1434 milliméter magas. Szélétében, hosszában és „felfelé” is van elég hely négy felnőttnek, a korábbi generációhoz képest áthelyezett tank miatt – alapra – alacsonyabb az üléspozíció, utóbbiak remekül formázottak. Emiatt a hátsó, középső utas – ha van – szenvedni fog, miközben a többiek maximum a szellőzőnyílás hiányát veszik észre. Ami azért is érdekes, mert mind a kényelmi, mind a biztonsági felszereltség példás, a berendezések kezelése egyszerű. (Kizárólag a legfontosabb életvédelmi tételeket sorolom fel: a szokásos légzsákrendszer és menetstabilizáló mellett széria a hegymeneti elindulást segítő rendszer, a keréknyomás-figyelő, az ütközés erejét mérséklő fék, a ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszer, a sávtartó asszisztens, a sávelhagyásra figyelmeztetés, az útpálya elhagyást megelőző segéd, az intelligens sebességhatároló, illetve a közúti jelzőtáblákat felismerő rendszer.) Az érintőképernyős Honda Connect infotainment rendszer kezelése például még az egyszerű amerikai felhasználóknak sem okozhat gondot, a multifunkciós volán néhány gombját elég csak végigsimítani, s a sávtartó asszisztens és az adaptív tempomat is innen vezérelhető. A sok praktikus rekesz viszont mindenkinek jól jön, a kardánalagúton van hely a tárcánknak, a poharainknak, (opcióként) vezeték nélkül is feltölthetjük a telefonunkat, és az ajtókba, kesztyűtartóba is tudunk pakolni. Az alapra 420 literes csomagtartó érdekes színfoltja a balról jobbra felcsévélhető csomagtér-roló. Nem emlékszem, hogy találkoztam volna hasonlóval, de gyakorlati jelentősége nincs.
Habár eddig konkrétan nem mondtam, a fenti cikkből azért biztosan kiderült már, hogy kedvelem az új Honda Civicet. Biztosan van valami hibája, de a számtalan pozitív tulajdonsága elhalványítja annak emlékét. S a legjobbat még nem is mondtam: a tizedik generáció - erős motorja és sportos futóműve ellenére - ugyanúgy beválik a mindennapok – mondjuk egy bevásárlás - során, mint egy-egy örömautózásnál. Mindenki könnyedén megtalálhatja vele az összhangot. Sport felszereltséggel, 1.5 VTEC Turbo szívvel 7.299.000 forinttól lehet a miénk.

hondacivic15exesport
hondacivic15exesport01
hondacivic15exesport02
hondacivic15exesport03
hondacivic15exesport04
hondacivic15exesport05
hondacivic15exesport06
hondacivic15exesport07
hondacivic15exesport08
hondacivic15exesport08a
hondacivic15exesport09
hondacivic15exesport10
hondacivic15exesport11
hondacivic15exesport12
hondacivic15exesport13
hondacivic15exesport14
hondacivic15exesport15
hondacivic15exesport16
hondacivic15exesport17
hondacivic15exesport18
hondacivic15exesport19
hondacivic15exesport20
hondacivic15exesport21
hondacivic15exesport22
hondacivic15exesport23
hondacivic15exesport24
hondacivic15exesport25
hondacivic15exesport25a
hondacivic15exesport26
hondacivic15exesport27
hondacivic15exesport28
hondacivic15exesport29
hondacivic15exesport30
hondacivic15exesport31

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem