Saturday, 04, Feb, 7:50 PM

„Ember! Most jövök ki a templomból…” úgyhogy a mai teszt elmarad! Ja, nem, ez nem én vagyok, nem is tőlem származik e mondat. Ennek a „szegény kis” Honda Civicnek meg amúgy sincs semmi köze Magyarország „pávatáncos” miniszterelnökéhez, csak épp eszembe jutott, mi lenne, ha mindenki ennyire böszme lenne.

Most már biztos, hogy kifordult magából a világ, rövid időn belül ez a második japán autó, amelyikre fáj a fogam. Tetszik a színe, a formája, a finomsága és a kulturáltsága, a felszereltsége és a használhatósága, egyedül talán a bőrkárpitozást hagynám ki belőle. Aztán, hogy a fanatikus japán streetracerek, akik gyerekkoromban háromajtós Vti-kkel kergették egymást és a hasonlóan szakadt, kettes Golf GTi-ket Szombathely utcáin, mit szólnak hozzá, arra igencsak kíváncsi lennék. Persze, időközben ők is felnőttek, szóval lehet, hogy már egy hatszemélyes FR-V-ben fuvarozzák a családjaikat. Mert aki egyszer Hondába ül, az örökre hondás marad.
Azt hiszem, elég sokat elárultam – előzetesen - az új Civicről, azonban most egy kicsit részletesebben is megosztom önökkel a teszthét tapasztalatait. Már a színe is nyerő. Azt mondják, hogy a piros autó nehezen eladható, de őszintén, mennyiben érint ez engem? Jó ránézni, kiemelkedik a szürke és fekete kocsik tömkelegéből, nem mellesleg pedig remekül passzol a nyúlánk, letisztult formához. Az évek során a Honda is sok mindennel próbálkozott a Golf-osztályban, a Civic tradicionálisan sportos, alacsony karosszériája egyre magasabb, egyre testesebb lett, majd jött az űrhajó-nemzedék, hogy aztán a legújabb, tizenegyedik generációra helyreálljon a rend, s a tervezők ismét egy laposabb, dinamikusabb és letisztultabb külső mellett tették le a voksukat. Mintha a kifutó modell elegánsabb, négyajtós változatát gondolták volna tovább a dizájnerek, csak éppen ötajtós kivitelben. Az orra első látásra is Hondaként azonosítható, a jó arányban alkalmazott fekete betétek kellő sportossággal ruházzák fel az arcát, s ugyanezt a hatást erősítik a fekete felnik, a hondás-mértékkel diszkrét szárny, a diffúzorbetét és a hosszú gépház. Mindenesetre jó ránézni.
Jó beleülni is. Nekem a műszerpult majdnem teljes szélességében végigfutó, méhsejt mintázatú hálós dekorelem tetszett a legjobban, mely a szellőzőnyílásokat is magában foglalja. A Lancia Thesisnek volt hasonlóam szép megoldása, csak az olaszban fából vagy fautánzatból készült a betét. Imádtam azt is! Természetesen mindenkinek más a prioritása, valakinek a tengelytáv mérete a fontos, akad olyan, aki a gombokat vagy a műanyagokat birizgálja állandóan, megint más pedig úgy belakja az autót, hogy sosem elég a rekeszből vagy a pohártartóból. Nos, a Civic senkinek nem okoz csalódást: a 2734 milliméteres tengelytáv bőséges teret biztosít öt (vagy inkább négy) utasnak, a jó térérzethez a modern, letisztult, vízszintes tagolású dizájn is hozzájárul. Igényesek a gombok, így például a klíma hagyományos fizikai vezérlői, kifejezetten jó fogású a vaskos, multifunkciós kormány, van két nagy pohártartó, USB csatlakozási- és vezeték nélküli okostelefon töltési lehetőség. Nincs viszont hagyományos váltókar, gombokkal kapcsolhatjuk a kívánt irányt, egyszerű és elegáns a kivitelezés. Közben, mivel a Civic nem titkoltan a Z-generációnak, avagy a „digitális bennszülötteknek” készül, két nagy kijelzővel informál minket, melyek közül a 9 colos központi érintős, a műszerfal pedig alapra a „sima” órákat idézik, ugyanakkor változtathatjuk, hogy azok mit mutassanak. Előbbinek szintén megmaradt a fizikai hangerő-szabályozója, s annak ellenére pofonegyszerű a használata, hogy meglehetősen sok mindent megjeleníthetünk rajta, többek között az e:HEV hajtáslánc működését is nyomon követhetjük. Akár szóbeli utasításokkal is dirigálhatunk neki. Színvonalas az egész, ráadásul a komfort is első osztályú. Még az anyósülés is elektromosan mozgatható, a vezető deréktámasza szintén, a volán is fűthető. Speciel én a bőrkárpitozást nem kérném hozzá, de ízlések és pofonok… Mindemellett a 4551 milliméter hosszú és 1802 milliméter széles kasztni 410 literes csomagtartót rejt, dupla „kalaptartóval” és könnyű bővíthetőséggel.
A nagy energiasűrűségű lítium-ion akkumulátorból, a két kompakt méretű, erőteljes villanymotorból és egy újonnan fejlesztett, kétliteres, Atkinson-ciklusú, benzines erőforrásból összeálló e:HEV hajtáslánc gombnyomásra indul. Aztán semmi, csupán a 10,2 colos, színes, digitális műszerfal mutatja, hogy valami történt. Úgyhogy kiválasztjuk, hogy előre vagy hátra akarunk-e menni, és finoman, csendesen meglódul a Civic. Ez bizony nem VTi. Az e:HEV Honda viszont képes pusztán az elektromos motor és az akkuban rejlő energia használatával elindulni, hiszen, ahogy a Toyota mondaná, ez egy öntöltő hibrid. Városban így sokat mehetünk zéró emissziós módban, hirtelen gázadásnál azért beugrik a benzines egység is, melynek ilyenkor – hibrid üzemmódban - a fő feladata az energiatermelés. Állandó tempónál viszont csak „ő” dolgozik. Nem véletlen az sem, hogy amúgy meglehetősen szaporán szedi a lábait, akarom mondani, hogy jól gyorsul a Civic – 0-ról 100 km/h-ra például 8,1 másodperc alatt -, hiszen a rendszerteljesítménye 183 lóerő, míg a nyomatékcsúcsa 315 Nm. Ám mégis inkább az autó kulturáltsága a megnyerő. Ami részben a speciális szigetelésnek, az Aktív Zajkioltó-, valamint az Aktív Hangszabályzó Rendszernek, másrészt a finom járású, elektromos szervokormánynak köszönhető. Utóbbi a négyféle üzemmódtól függően változtatja a karakterisztikáját, Sport módban természetesen élesebbre vált, ahogy a gázpedál és a hajtáslánc is. De ha már hibrid, én Eco üzemmódban használtam a legtöbbször, nem kell szégyenkezni emiatt a Hondának. Fékezésnél és lassításnál pedig energiát töltünk vissza az 1,05 kWh-s akkuba, a volán mögötti fülekkel szabályozhatjuk a rekuperáció mértékét is. A Hondához illő – na, azért nem Type R - vezetési élményből a futómű is kiveszi a részét, még a nagy kerekekkel is meglepő kényelmet ad, miközben a kanyarokban feltűnően magabiztos. A fogyasztása pedig 5 liter körül alakul. Autópályán és országúton, visszafogott stílusban 4,9 litert evett, kicsit jobban kihasználva a lóerőket, 5,5 liter üzemanyagot igényelt. Ami még mindig nem túl sok.
A pilóta dolgát számtalan menetbiztonsági és vezetőtámogató rendszer könnyíti meg: kifejezetten hasznos az adaptív fényszóró, a nagyobb hatótávú holttér-figyelő, a sávtartó asszisztens és az adaptív sebességrögzítő. Mindez csak a jéghegy csúcsa, van Frontális Ütközésre Figyelmeztető Rendszer (Forward Collision Warning, FCW), Ütközés Erejét Mérséklő Fékrendszer, Torlódásasszisztens s így tovább.
Az Android Auto és Apple CarPlay kompatibilis, Bose hifivel is felvértezett Honda Civic e:HEV Advance 14.499.000 forinttól vihető haza, amihez 3 év Honda Assistance szolgáltatás és 5 év vagy 100.000 km hajtáslánc garancia társul. Azt már az elején lelőttem, hogy kéne. Hogy a Type R-t választanám-e inkább? Az már egy következő történet…

hondacivicehevadvance2022
hondacivicehevadvance2022a
hondacivicehevadvance2022b
hondacivicehevadvance2022belso
hondacivicehevadvance2022belso01
hondacivicehevadvance2022belso02
hondacivicehevadvance2022belso03
hondacivicehevadvance2022belso03a
hondacivicehevadvance2022belso04
hondacivicehevadvance2022belso04a
hondacivicehevadvance2022belso05
hondacivicehevadvance2022belso06
hondacivicehevadvance2022belso07
hondacivicehevadvance2022belso08
hondacivicehevadvance2022belso09
hondacivicehevadvance2022belso09a
hondacivicehevadvance2022belso09b
hondacivicehevadvance2022belso10
hondacivicehevadvance2022belso11
hondacivicehevadvance2022belso12
hondacivicehevadvance2022belso12a
hondacivicehevadvance2022c
hondacivicehevadvance2022cs
hondacivicehevadvance2022d
hondacivicehevadvance2022dz
hondacivicehevadvance2022dzs
hondacivicehevadvance2022e
hondacivicehevadvance2022f
hondacivicehevadvance2022g
hondacivicehevadvance2022gy
hondacivicehevadvance2022h
hondacivicehevadvance2022i
hondacivicehevadvance2022j
hondacivicehevadvance2022k
hondacivicehevadvance2022l
hondacivicehevadvance2022ly
hondacivicehevadvance2022m
hondacivicehevadvance2022n
hondacivicehevadvance2022ny
hondacivicehevadvance2022nyito
hondacivicehevadvance2022nyito01
hondacivicehevadvance2022o
hondacivicehevadvance2022p
hondacivicehevadvance2022q
hondacivicehevadvance2022q01
hondacivicehevadvance2022r
hondacivicehevadvance2022s
hondacivicehevadvance2022sz
hondacivicehevadvance2022t
hondacivicehevadvance2022ty
hondacivicehevadvance2022u
hondacivicehevadvance2022v

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem