Sidebar

Friday, 07, Oct, 3:52 AM

Ha a legdrágább Volkswagen számait nézzük, akkor egy bestia jelenik meg szemünk elött, miközben a neve alapján a Touareg inkább a homokdűnék nagymestere kellene, hogy legyen. Ráadásul zöld rendszámmal virít, s majd 40 kilométert suhan szép csendben, szinte hangtalanul. Hogy mi az igazság? Mindjárt kiderül.

A Volkswagen már a 2002-es premier alkalmával „beleverte” a fejünkbe, hogy kik azok a touaregek. Egy berber népcsoport, akik az afrikai Szaharában több száz éve nomád módon élnek. Igazán találó név egy terepjárónak, ahogy azt a sikerei is bizonyítják, pedig a nomád életvitel nem igazán jellemző rá.
A Touareg harmadik generációja 2018-ban kezdte meg a pályafutását, s a Phaeton kivezetésével rámaradt a wolfsburgi márka zászlóshajójának szerepe. A környezetvédelmi szabványok miatt pedig immár hybrid kivitel is készül belőle, amit érdekes módon a német mérnökök úgy oldottak meg, hogy a márka legerősebb modelljét alkották meg. Fejlesztésénél ugyanis a márkán belüli R Performance csapat jeleskedett, a plug-in hybrid rendszert nagy teljesítménnyel vegyítve. A sport alakulat első, R kivitelű, luxus belső terű szabadidő-autóját aztán egyből a mélyvízbe, pontosabban a prémium kategória legkényesebb bugyrába dobták.
A PHEV-rendszer beépítése egyértelműen a környezetvédelmi kvótáknak való megfelelési kényszer eredménye, s míg a károsanyag-kibocsátás terén keményen spóroltak a grammokkal, addig az autó tömege jelentősen gyarapodott. Tele tankkal egyetlen kilogramm híján 2,5 tonna a sportos fazonú Touaregünk, ami felszereltségtől függően 210-220 kilogramm gyarapodást jelent egy nem hibrid V6-os benzines verzióval szemben. Durva, nem? Mindemellett a sportos koncepció a súlyelosztás kérdésénél is tetten érhető, a csomagtartó aljára telepített lítium-ion akkumulátorral majd egyenlő a tengelyterhelés: a súly 51,1 százaléka jut előre, ami mindenképpen jobb, mint a sima V6-os 53,7 százalékos értéke.
De nézzük meg egy kicsit a külsejét is. Ha a Volkswagen R modelljeire gondolunk, akkor egyből a kék szín ugrik be, s minő meglepetés, a tesztautónk is ezt viselte. A Lapiz-kék metál szín, mely kizárólag az R-változatok számára van fenntartva, fél milliós opciós tétel, de tökéletesen „hozza” a Performance látványt, tökéletesen áll neki, különösen a króm csicsákat leváltó sportos fekete berakásokkal. A csomag a fekete rácsokkal ellátott légbeömlő nyílásokat, az oldalsó ablakok fekete díszcsíkjait és a fekete külső tükör házakat, valamint a Touareg egyik legjellemzőbb részletét, a fekete díszcsíkokkal ellátott hűtőrácsát tartalmazza. Mindezt amúgy a szintén opciós Black Style csomag részeként akár az alapfelszereltséghez is igényelhetjük – bármelyik Touareghez. Úgyhogy leginkább az R-emblémák, a sötétített LED-es hátsó lámpák teszik egyedivé, valamint az alapra kiszélesített, fényezett kerékjárati ívek és a trapéz alakú kipufogócsövek.
A határozott megjelenésén túl az E-mód a tesztautó egyik legfontosabb ismérve, ez igazán különlegesnek számít az R palettán. Használatakor tisztán elektromos hajtással megy előre a sportos SUV, igaz nem túl sokáig, de azért a napi ingázás feltételeinek megfelel. Ha minden fogyasztót lekapcsolunk, akkor teljesen feltöltött állapotában akár 64 kilométeres hatótávót is kiírhat nekünk a fedélzeti számítógép, ám ahogy az akku kapacitása is bruttó adat, úgy a valóság szintén más, legjobb esetben 54 kilométert tudtunk elérni vele. Ám ez már majdnem a lehetetlen kategória, életszerűén használva a szabadidő-autót 48-49 kilométert lehet belőle kiautókázni. Amúgy 135 km/h-s tempóig képes kizárólag villanymotor használatával „gurulni”, ehhez viszont úgy kell gyorsulni, amit nem biztos, hogy a mögöttünk közlekedők értékelnek.
Amúgy a PHEV hajtáslánc alapját egy hathengeres háromliteres turbófeltöltős benzinmotor adja, hivatalos nevén a V6-os TFSI egység, 340 lóerős csúcsteljesítménnyel. Hozzá kapcsolódik egy 100 kW-os villanymotor, s a kettő egyvelegéből születik meg a jelenlegi legerősebb Volkswagen. A Touareg R rendszerteljesítménye 462 lóerő, míg maximális nyomatéka kereken 700 Nm, amihez már kötelező az összkerékhajtás. A VW-nél a teljesítmény feletti tökéletes kontrolt, s a stabilitást a 4motion rendszer biztosítja, egy nyolc fokozatú automatikus sebességváltóval és egy osztóművel kiegészítve. Az állandó összkerékhajtású rendszerben egy középső differenciálzár is helyet kapott, aszimmetrikus nyomaték-eloszlással: ha szükséges, akkor a hajtóerő maximum 70 százaléka juthat az első tengelyre vagy akár 80 százaléka is kerülhet a hátsó tengelyre.
A rettenetes üzemanyagárak mellett nem szívesen tettük próbára a Touareg R étvágyát: ha nem tudjuk töltögetni az akkuját, durvább a fogyasztása, mint a sima benzinesé. Ilyenkor simán lecsúszik a torkán 11-13 liter, egészen töltetlen állapotban 12,7 literes átlagfogyasztás mértünk vegyes körülmények között. A jobbik - zöld rendszámos - arcát mutatva, amikor valamivel kibekkeltük a feltöltéshez szükséges 3,5-4 órát, akkor a 40 kilométeres villanyhatótávon túl 4-5 literes benzint égetett el ugyanazon az útvonalon, ahol amúgy a 12,7 liter összejött vele. Utóbbi egy kicsivel már jobban hangzik.
Erőteljes induláshoz nagy levegőt vesz, mint egy búvár a merüléshez. Még teljesen teli akkuval sem hajlandó azonnal reagálni a gázadásra, egyedül sport módban érezni, hogy nagyon igyekszik, mert ekkor alapból bekapcsol a benzinmotor is, s ketten együtt komoly meglódulást eredményeznek. A többi üzemmódban viszont mindig „villanyosan” szeretne elindulni és van egy kis késlekedés, mire összeáll a kép. Ez van és kész. Nyilván hosszabb használat mellett tudnánk igazán elsajátítani a hibdrid rendszer sajátoságait, de a vezetői profillal is játszhatunk a beállításokkal. Eco, Comfort, és Normal üzemben áll rendelkezésünkre a tisztán elektromos üzemmód, míg Sport és Individual beállítások esetén csak hibrid hajtás van. Utóbbinál sok más komponens is konfigurálható, például a világitásasszisztens is. Menet közben érdemes a rekuperációra is hagyatkozni, s nem szabadon szárnyalva vitorlázni, mert ha nem is sokat, de pár száz méternyi energiát mindig visszatölt a rendszer. Vagy magától vagy a fékpedál finom érintésére. Maximálisan kiaknázva a hajtáslánc képességeit, brutális gyorsulásra képes papíron a Touareg R, de ebből nem sokat érzünk a nagy testben. Mindössze öt másodperc alatt éri el álló helyzetből a 100 km/h-t, legalábbis olyankor, ha megfelelően fel van töltve az aksi.
A széles középkonzol forgókapcsolójával amúgy Offroad és Snow profilokat is választhatunk, míg a havas mód nyomatékot tartja kordában, addig a terepjárós beállításkor bekapcsol az orr-kamera, ami a 15 colos képernyőn mutatja a terepakadályokat - iránytűvel és a terepszögek folyamatosan változó adataival kiegészítve. A légrugózásnak köszönhetően a hasmagasságot is változtathatjuk, a terep mód alapból megemeli a kasztnit, de további extra 26 centiméterrel is növelhetjük a szabadmagasságot. Az R-modellnek egyébként nem a terep a természetes élettere, hiszen Off-Road csomag nem rendelhető hozzá. Így nem kaphatunk nagyobb 90 literes üzemanyagtartályt és alsó motorvédő burkolatot sem. Vagyis marad az óvatosság… Az autó hátulja öt centivel lejjebb is ereszthető a könnyebb pakolás érdekében.
A 833.000 forintos légrugózás a menetkomfortot is tökéletessé varázsolja. Annyira precíz, hogy még a terhelés mértékét is beállíthatjuk, s ennek jegyében simítja ki az úthibákat. Ebben a 21 colos kerekek sem hátráltatják, pedig vaskos, de a méreteihez képest igencsak vékonyka peremű gumik feszülnek rajta, 285/40-es méretben.
Nem véletlen, hogy a Touareg R belső komfort szinte eszményi, akárhogy használjuk, bent nem érhet minket csalódás. Méretes ülések várnak minket, az ajtókat motorok húzzák a helyükre és egészen a küszöb aljáig érnek, vigyázva arra, hogy a ruhánk ne legyen piszkos. Nemcsak kívülről hatalmas a Touareg, a belseje is óriási. Széles konzol választja el az elöl ülőket, s a központi kijelző is 15 colos, nem véletlen, hogy mindenhonnan jól látszik, s szinte minden infó akár egyszere is megjeleníthető rajta. Gyorsan és hatékony kezelhető, ujjunk közeledésére nagyobbodnak az ikonok, talán egyetlen hátránya a méretének, hogy forgatni kell a szemünket, hogy teljesen áttekinthessük. Alapvetően amúgy az autó minden részlete ismerős lehet más Volkswagenekből, csak itt mintha minden egy picivel nagyobb lenne. A vezető előtti „műszerfal” is a nagy, 12 colos és pompás grafikájú, bár egy furcsa mód Wiew funkcióval is rendelkezik.
Az ajtóbetéteken elhelyezett alumínium dekorbetét az ezerszínű hangulatvilágítással kicsit feldobja a monoton fekete belső hangulatot, utóbbi még nappali fénynél is tökéletesen élvezhető. Viszont nem szép a karcolódásra, fokozott por és ujjlenyomat gyűjtésre hajlamos fényes fekete berakás a váltó körül, pont ott, ahol a pohártartók miatt a legtöbbet piszkálódunk. Ugyanakkor öröm a rengeteg és bőséges kapacitású tárolóhely.
Az ülések tudása is elképesztő, amellett, hogy három fokozatban fűtenek vagy klimatizálnak, hatásos masszázsfunkciókkal is rendelkeznek, sőt az oldal- és combtámaszok feszességét is személyre szabhatjuk a központi menüből.
Amellett, hogy már-már gigantikus autóról van szó, a csomagtartót is annak gondolnánk. Tulajdonképpen az is: 665 literes, s minden elfér benn, de a külső méretekhez képest mégsem az. Például a padló alatt nincsenek rekeszek, ahová az apróságokat pakolhatnánk, a kábeleknek sem jutott tiszteséges hely. Cserébe egy igényes bőröndszerű cipzáras táskát kapunk, ebbe tekerhetjük bele a kábeleket, a rögzítését pedig karabinerek segítik. A 40:20:40 arányban osztott második sor üléseinek ledöntésével nem kapunk sík felületet, ilyenkor 1675 literrel kell beérnünk. A második sorban utazók sem panaszkodhatnak, a fej- és lábtér több mint elegendő, ezen túl négyzónás klíma, széles könyöklő, állítható háttámla, ablakroló és ülésfűtés fokozza a komfortszintjüket. Külön öröm, hogy a hatalmas tetőablak az utasok fejel felett is teljes kilátást biztosit és nem kevés fényt juttat a kabinba.
Jó kérdés az, kinek ér meg ennyit ez a R Touareg? 38,5 millió a kezdőára, ám a tesztautó majd hétmilliónyi extrát is tartalmazott. Ezek közül külön említést érdemel a 662 ezer forintos Dynaudio hifirendszer, az 538 ezer forintos masszás-klímás első ülések, az 540 ezer forintos Lapiz kék metálfényezés, a 777 ezer forintba kerülő éjjellátó asszisztens rendszer, a fél-félmilliós head-up display és az elektromosan kihajtható vonóhorog. Nem olcsó az Easy Open csomag sem, vagy a parkolást segítő asszisztens, a szervos ajtók negyed milliós, valamint a fűthető hátsó ülések és szélvédő 138 és 175 ezer forintos felára már szinte bagatellnek mondható. Szóval, szép lassan összejön a 45 millió forint, amiből 3,5 „misi” kedvezményt kaphatunk. Ráadásul nem annyira sportos és nem annyira hatékony, mint amennyire annak látszik, vagy mint azt a zöld rendszám alapján várnánk. Viszont a tágas belső komfortja hibátlan és a kezelhetősége is első osztályú, éppúgy, ahogy azt ezene az árszinten elvárjuk. Ugyanakkor Elegance felszereltséggel is kaphatunk Plug-in hybrid modellt, igaz a sima V6-os benzineshez képest 10,3 millió forintért drágábban.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem