Sidebar

Friday, 07, Oct, 3:29 AM

Kevés az esély arra, hogy valaki olyan termetes méretű családi autót keressen hosszú távú, kényelmes utazások céljából, mely összkerékhajtású, automataváltós és nagy teljesítményű benzinmotor hajtja. Pedig az RS Kodiaq 2.0 TSi 4x4 pont ilyen, egy egészen furcsa egyveleg, mely egyébként szinte mindenből jelesre vizsgázott a tesztünkön. Viszont a fogyasztása tetemes, ami behatárolja a vásárlók körét.

Leginkább státusszimbólum, így a Škoda iránt érzett márkahűség vagy az RS modellek iránti rajongás hajthatja azokat a vevőket, akik mellette döntenek. Kétségtelen azonban, hogy még az ikonikus versenykék fényezés nélkül is, csillogó hófehér karosszériával is remek formában van az apró módosításokkal megújult Kodiaq, mely egyébként az egyik legnépszerűbb SUV az itthoni eladási statisztikák szerint. A lényeg azonban az, hogy az eddig legfőképp dízel erőforrással hódító RS szabadidő-autó, mostantól kizárólag az Octaviában megismert kétliteres benzinesmotorral, új hétfokozatú DSG váltóval és 4x4-es hajtáslánccal megvásárolható, 19.650.290 forinttól.
Ez a hajtáslánc kétségtelenül remek, de egy ekkora autó esetében inkább a dízelt választottuk volna – nyilván a fogyasztás miatt. Tiszta sor, hogy napi szinten elengedhetetlen téma a szén-dioxid kibocsátás mértéke… de szerintem a majd’ 4,7 méter hosszú, 1,8 tonnás SUV a 245 lóerős erőforrással sem sokkal jobb. Az, hogy hiányzik a dízel 500 Nm nyomatéka, csak egy dolog, elvagyunk anélkül, ahogy a gázolajos motor gyönyörűen tol alacsony fordulaton is. A gond az, hogy bármilyen barátságosan, óvatosan kezeljük a gázpedált – azért mégiscsak egy RS-ben ülünk -, akkor is minimum 11,9 literes az átlagfogyasztás, ráadásul ez milyen fájdalmakkal járt. Városiban azonban 12,5 literrel számolhatunk, viszont, ha úgy használjuk, ahogy a neve „diktálja”, akkor bő 13 literrel is számolhatunk. Mi 12,2 literrel zártuk az egy hetes tesztet, ha jól emlékeszem, akkor a 6,9 másodperc alatt gyorsuló, 240 lóerős dízel elődje igencsak forszírozott vezetési stílus mellett is 9,2 literes átlagot tudott, sétakocsikázásnál pedig beérte 7,5 literrel (100 kilométerenként). Nem véletlen, hogy a Škoda szakemberei sem győzték hangsúlyozni azt a példátlan teljesítményt, amit Sabine Schmitz hajtott végre - aki egyetlen hölgyként győzni tudott a Nürburgring 24-órás futamán- a zöld pokolban, hiszen a kategóriájában körrekordot hozott össze a cseh márkának. Minezek ellenére olyan nagy volt a nyomás a Skodán, hogy még ezt a tökéletesre faragott dízel gépezetet sem tudták megtartani az RS orrában.
Škoda Kodiaq RS 2.0 TSI 4x4Kész szerencse, hogy a termékpalettán szerepel egy izgalmas alternatíva a Sportline kivitel személyében: hiszen az szinte tűpontos másolata az RS-nek, s akár 200 lóerős dízellel is a miénk lehet, 4x4 hajtással és DSG váltóval kiegészítve. A magyarországi premieren, a rövid tesztúton 6,4 literes átlagfogyasztást mértünk neki, miközben a gyári adatok szerint 7,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra.
Ha viszont nem akarunk spórolni, és nem érdekel az olcsóbb „kistestvér”minket, akkor számtalan pozitív érv szól a Kodiaq RS mellett. Az egyik, hogy nagyon jól néz ki a Holdfehér metál fényezéssel erős kontrasztot adó, fekete színű és megújult rajzolatú hűtőmaszk és az aerodinamikai szempontok szerint formázott első lökhárító együttese. S bár megmaradtak a kettéosztott lámpák, a fő fényszórót vékonyabbra húzták, amitől szélesebbnek látjuk a szabadidő-autót, pedig a méretei nem változtak számottevően. Amúgy a dizájnját tekintve hű maradt önmagához a Kodiaq. Különösen igaz ez a hátsó fertályra, ahol még kevésbé észrevehető a változás. Itt egyedül a fekete feliratok, s a sötét RS embléma tűnik fel, illetve a lökhárító teljes széleségében végigfutó prizma. Egy kicsit lejjebb pedig új rajzolatot kapott a diffúzor, szélein két króm keretbe foglalt, fújtató kipufogóvéggel.
A fényszórók az RS-nél mátrix LED technológiát alkalmaznak, a Kodiaqhoz már alapesetben LED főfényszórót kapunk. A mátrix fényszórók viszont azt is megengedik, hogy éjszaka mindig bekapcsolt távolsági fényszóróval vezessünk, a szembejövő forgalmat pedig automatikusan elfedik az egyes LED-szegmensek.
Szintén újdonság az alapfelszereltség részeként kínált 20 colos, aerodinamikailag optimalizált felni-szett, mely öt műanyag elem segítségével ideálisan keveri a légáramlatokat. De a tesztautónkról hiányoztak ezek a gyári elemek, méghozzá a menőbb látvány érdekében.
Ha már ismét szóba került a Kodiaq RS fogyasztása, feltétlen említést érdemel, hogy ezen – a keréktárcsákon - túl is tettek azért a tervezők, hogy csökkenjen a SUV étvágya: új fejlesztés például a hétfokozatú DSG váltó is, mely 5,2 kilogrammal könnyebb, a korábbinál.  Amellett, hogy kevesebbet nyom a mérlegen, finomabban is kapcsol, mert átprogramozták, de teli gázos induláskor néha sután reagál. Szóval, a dízelhez képest kaptunk plusz öt lóerőt, cserébe elveszettünk 130 Nm-nyi nyomatékot, vagyis 370 Nm-rel gazdálkodhatunk 1600-4300/perc között. Igazi modern, karakteres turbómotor, minimális turbólyukkal. De ha elhagyjuk a valódi világát jelentő autópályákat és netán kanyarogni támad kedvünk, akkor egy-két másodperccel a kanyar kivezetője előtt, jobb, ha előre gondolkodunk. Pedig pörgős egy aggregát, méghozzá a szó legszorosabb értelmében, az élvezeteket pedig tovább növeli az alapfelszereltségként járó jól hangolt, adaptív futómű és a progresszív kormányzás.
A Kodiaq RS viselkedése befolyásolható, a váltókar melletti Mode gomb nyomkodásával válaszhatunk neki karaktert. Mondjuk elég egyszer megnyomni a gombot, aztán a központi kijelzőn folytathatjuk a műveletet, illetve ellenőrizhetjük, hogy melyik főegység milyen beállítást kap. Alapvetően a megszokott sémákat követi, vagyis élénkebbé válik a gázadásra, esetleg letompul, közben változik a futómű keménysége és a kormányzás agilitása. Ami sajnos még vele jár, az a „műhang”, azaz szebben fogalmazva a szintetikus hangzás. Szerencsére Eco és Comfort módban még nem halljuk, de már Normal üzem esetén is szánalmas háttérhangot ad ki, ami Sport állásban még erősebbé válik. Ekkor értékeljük igazán az Individual beállítást, amikor akár minden komponenst a legvadabb szabályozásnak vettünk alá, de a Dynamic Sound Boost hangját lenémítjuk. Persze rafináltak a cseh mérnökök, akik a „biztonság érdekében” elhelyeztek egy plusz rezonátort a kipufogódob mellett, hogy az utca emberének is jusson abból, ami nekünk is fáj.
RS felirat ide vagy oda, terepezésre is csábít minket a legsportosabb Kodiaq. A váltókar mögött ugyanis találunk egy közvetlen Off-Road gombot, melynek használata lágyabb gázreakciókat eredményez, valamint automatikusan bekapcsolja a lejtmenetvezérlő rendszert. Emellett a központi kijelzőn nyomon követhetjük a különböző dőlésszögek értékeit is, s kaptunk még egy iránytűt is.
És igen, a kormányzás! Az RS-ben egy háromküllős, sportos, perforált bőrrel burkolt, piros díszöltésekkel megvadított, vaskosabb kormánnyal irányíthatjuk a Kodiaq-ot, az ízléses krómcsíkkal körbezárt gombok és az RS logó már csak ráadásnak számítanak. Előbbiek, azaz a gombok jó minőségűek és használhatóak, ami azért lényeges, mert gyakran „elővett” funkciók kezelhetők velük. Ilyen például a kormányfűtés, a hangvezérlés és tempomat, de a 10,25 colos műszerfal képét is innen változtathatjuk. Ennek kijelzője tökéletes grafikával és öt különböző megjelenítéssel informál bennünket, választhatjuk a hagyományos analóg órák képét vagy a sportosan középre helyezett fordulatszámmérőt is. Lényeg, hogy mindvégig informatív.
Nemcsak az esti utazásoknál meghatározó a hangulatvilágítás, hanem fontos tényező a kijelzőknél is, hiszen a beállítással párhuzamosan változik ezek háttérszíne is.
Feltétlen említést érdemel, hogy a központi kijelző is friss rendszert kapott, ádáz gyorsasággal reagál az érintésünkre és a grafikája is nagyon rendben van. S ugyan a háromzónás légkondi külön kezelősort kapott, a finomhangolását már az érintőképernyőn tudjuk intézni.
A belső tér ékességei az integrált fejtámlájú, kényelmet sem hanyagoló sportülések. Többek között állítható az ülőlap hosszúsága, ami nagyon klassz a hosszútávú vezetésnél, emellett oldaltartásban és combtámaszban is remekel. Mindezen túl még jól is néznek ki, a bőrülések piros cérnás díszöltései és rombusz mintái igazán látványossá teszik. Az elöl ülőknek memória, fűtés és szellőztető funkció is jár.
A hátsó sorban sem panaszkodhatnak az utasok, maximum a pilóta vezetési stílusára. Kényelem és jó helykínálat jellemzi, lábnak, fejnek és vállnak is jut elég tér. Bár az ülések itt is ugyanolyan szépek és kidolgozottak mint elöl, az oldaltartásuk nem annyira penge. Ellenben a komfortjuk maximális, állíthatók a fejtámlák magassága, sőt az alvás csomag részeként a széleik előre hajthatók, ezzel akadályozva a fej felesleges mozgását. És akad saját légbeömlő, hőmérséklet szabályozással, USB-C port, 230V csatlakozóaljzat; a szélső helyek fűthetőek, állítható a támlák szöge, ablakroló csökkenti a meleget, és hatalmas – közel félmillió forintos - tetőablak ad rengeteg fényt.
Ötszemélyesként 835 literes csomagtérrel kell „beérnünk”, ekkor a poggyászok megfelelő rögzítése a legfőbb feladat. A csomagtérháló stabilitást ad a térben guruló tárgyaknak, valamint mozgatható kampókkal szerelt fix sínek gondoskodnak a szatyrok biztonságáról. Aztán akad tépőzárás sarokelem a bőröndök rögzítésére, melyet el is rejthetünk a padló alatti rekeszekben, ha nincs rájuk szükségünk. Ez igaz a kihúzható csomagtér rolóra is, nagyobb tárgyak szállítása esetén szintén a padló alatt találunk neki fix helyet. A kapacitást tovább is bővíthetjük a kis karok meghúzásával, ezzel majd 2065 literes teret kapunk.
És persze nem lenne Škoda, ha nem lennének benne Simpley Clever megoldások. Ahogy megszoktuk, mind az esernyő, mind a jégkaparó a helyén van, és az ajtók élét védő műanyag lécek is rendszeresen előugranak a nyitásra. A belsőben is találtunk pár igen okos megoldást, a dupla kesztyűtartó már alapból a Kodiaq sajátossága, de tetszett a gumis pohártartó is, vagy a mini zacskóval kiegészített szemetes dobozka.
Úgyhogy csak semmi pánik! Noha hiányozni fog nekünk a Škoda valaha volt legerősebb dízelmotorja, ám ha őszinték akarunk maradni, és elfelejtjük a torkosságát, akkor el kell ismernünk, hogy továbbra is egy nagyon jó, hihetetlenül praktikus modell a Kodiaq RS. Egy valódi, kényelmes, tágas SUV, családi felhasználásra is kiváló, különösen ötszemélyes változatban, lenyűgözően hatalmas csomagtérrel, RS-ként persze bátor dinamikával.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem