Saturday, 04, Feb, 7:30 PM

2021-es év végi bemutatása után a Suzuki S-CROSS villámgyorsan a magyar utak szerves részévé vált. Úgyhogy nagyon kíváncsiak voltunk arra, miért ilyen népszerű az Esztergomban készülő szabadidő-autó, miközben a piaci körülmények nem épp ideálisak. Lágy hibrid  hajtáslánccal, automata váltóval és összkerékhajtással tettük próbára a hazai kedvencet.

Aligha kell külön részleteznem, hogy mit értettem azon, hogy a bolygók együttállása nem éppen kedvező a hazai autópiac számára, úgyhogy nem is fogom. Csak annyit mesélnék el most röviden, hogy épp a napokban beszélgettem egy vidéki – amerikai-német autókat forgalmazó – kereskedés vezetőjével, s szomorúan állapította meg, hogy náluk idén megszűnt a magánszemély-vásárlás, gyakorlatilag csak a cégek maradtak meg ügyfeleknek. Talán nem minden márkánál ennyire drámai a helyzet, de jól mutatja az irányt, merre tartunk… S ilyen helyzetben kell boldogulnia az S-SCROSS-nak és a társainak.
Azért az S-CROSS-nak „szerencséje” is van. Például, hogy kompakt szabadidő-autó, vagyis gyakorlatilag a legnépszerűbb szegmensben méreti meg magát. Aztán az sem hátrány neki, hogy Suzuki: Magyarországon a japán márka még mindig – sokak szemében - külön kategória, típusaik megbízhatóságát pedig senki nem kérdőjelezi meg, egyfajta magyar legenda. Nem utolsósorban, s ez már nem kifejezetten fortuna kérdése, a tudása is megvan az autónak, amint az hamarosan kiderül.
De mindenekelőtt muszáj megjegyeznem, hogy az S-CROSS jól is néz ki. Nem volt ez mindig így, míg az első két nemzedék megjelenésével nem volt semmi gond, addig a közvetlen előd, vagyis a „faceliftes” második generáció hatalmas, azonban olcsó hatású, krómozott hűtőmaszkkal büszkélkedhetett. Nyilván ízlések és pofonok különbözőek, de az tuti, hogy az S-CROSS dizájnja jó irányba fejlődött. Az új modell határozottan erőteljes, magabiztos karakter, anélkül, hogy túlzásba vinné az agresszivitást. A hűtőmaszkja - a kor divatjának megfelelően – most is jókora, ám a formatervezők ezúttal ízlésesen, visszafogottan alkalmazták a krómot, az emblémát is magába foglaló dupla keresztlécen túl csupán az oldalablakok aljára és a hátsó lámpák közé jutott belőle. A tiszta rajzú, automata távolsági fényszóróval is rendelkező LED-es fényszórók jó látási körülményeket biztosítanak éjszaka is, a hatalmas – 17 colos - kerekek, a fekete és selyemfényű védőelemek láttán pedig simán elhisszük, hogy az Allgrip feliratos, azaz összkerekes Suzuki árkon-bokron átmegy.
4300 milliméteres hossza, 1785 milliméteres szélessége és 2600 milliméteres tengelytávja családi használatra is alkalmassá teszi az S-CROSS-t, nagy hasmagasságának hála a forgalmat és a környezetet is jól átlátni belőle. Igaz, a méretei mit sem változtak a felmenőjéhez képest, tehát ez a régi S-CROSS-ban is így volt, ráadásul a berendezését is tőle örökölte. A helykínálat elöl-hátul rendben van, s amellett, hogy a fűthető első ülések kényelmesek, az S-CROSS még azt az úri huncutságot is megengedi magának, illetve nekünk, hogy a hátsó üléstámlák szöge két fokozatban állítható. Ezzel az alapra 430 literes csomagtér mérete is befolyásolható már, nyilván jelentősebb bővítést eredményez a támlák előre döntése. A bal „egyben” mindenki, magas és kevésbé magas vezető is könnyedén megtalálhatja az ideális pozíciót, még akkor is, ha mindez manuálisan történik. Egyébként - ehhez a művelethez hasonlóan – teljesen magától értetődő az S-CROSS fedélzeti egységeinek a kezelése: a kerek műszerek világosan leolvashatók, a kétzónás klímának megmaradt a hagyományos nyomógombos vezérlőpanelje, a multifunkciós kormányról egyszerűen kapcsolható a távolságtartós tempomat, a sávtartó, a telefon vagy a rádió. Minden másra ott a középkonzol tetején „ülő” érintőképernyő, illetve a műszerfal központi kijelzője is számtalan információval bombáz minket. Előbbi grafikája hasonló az okostelefonjainkéhoz, így kifejezetten könnyű előhívni a különböző menüpontokat és funkciókat.
Továbbá az infotainment rendszerhez is kapcsolódik némiképp az újdonságnak számító, a telefonunkra letölthető Suzuki Connect alkalmazás, melynek segítségével kommunikálhatunk az autóval, és olyan funkciókat ajánl, mint például az „Állapotra vonatkozó értesítések”. Ez azt jelenti, hogy figyelmeztetést kapunk arról, ha elfelejtettük bezárni az ajtókat, sőt, be is zárhatjuk vagy ki is nyithatjuk azokat. Ezenkívül ellenőrizhetjük az üzemanyagszintet és a hatótávot, illetve nyomon követhetjük az átlagfogyasztást. S ha lett volna ilyenje, akkor a barátom sem hívta volna a rendőrséget anno, hogy ellopták a Swiftjét a frissen nyílt IKEA parkolójából, a „járműkereső” funkció megmutatta volna neki, hogy rossz helyen kereste. Na, igen, régen volt, tán igaz sem volt. Van még benne vezetési előzmény figyelő, virtuális kerítés és kijárási tilalom riasztás; kétféle biztonsági értesítés, valamint időszakos karbantartásra és eseti visszahívásra értesítés. Csupa-csupa hasznos „holmi”, miközben az alkalmazás telepítése alig pár perc.
A Suzuki Connect installálásához rá kell adni a gyújtást, úgyhogy a gomb megnyomásával – és a fékpedál egyidejű lenyomásával - akár el is indíthatom a lágy hibrid  hajtásláncot, mely egy 129 lóerős 1.4 literes turbómotorból, egy 48 voltos kisegítő hibrid rendszerből és egy kézzel is kapcsolható, hatfokozatú automata váltóból áll össze. Az 1373 cm3-es Boosterjet egység kifejezetten csendesen indul, és tulajdonképpen majdnem végig úgy is dolgozik, egyedül magas fordulaton hallani a kicsit nyers négyhengeres orgánumát. Mivel azonban már 2000-es fordulatszámon leadja a 235 Nm-es maximális nyomatékát, valamint autópályán 130 km/h-s tempónál is 3000 alatt „áll” a fordulatszámmérő mutatója, nem igazán jellemző ez a szituáció. Az én vezetési stílusom mellett legalábbis. Ha valaki meg állandón gyötri, pörgeti, az biztos élvezi…
Ezért nem is hiányoltam a „külön” villanymotor némasáságát, noha a csendes lágy hibrid  rendszer nem képes a benzines aggregát nélkül haladni. Vagyis ez így nem igaz! Az ISG, azaz integrált indítógenerátor  10 km/h-s sebesség alatt leállítja azt, majd szükség esetén finoman újraindítja. Ha pedig éppen arra van szükség, akkor az anyósülés alá rejtett apró lítium-ion akkuban, a fékezés során összegyűjtött energiával megtámogatja a turbós benzines erőforrást. Nem véletlen, hogy a S-CROSS dinamikája kielégítő, a turbó és a villanyrásegítés remekül megfér egymással. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy az automata váltó működésébe sem nyúltam bele sosem, kivétel, amikor kipróbáltam a volán mögötti fülek működését. De nem jelentettek extra élvezetet. A futómű hangolása szintén jó kompromisszum a magyar utakra. Nem mondom, hogy nem érezni az úthibákat benne, ám a kanyarokat is magabiztosan veszi, a magas építése ellenére is. Persze abban sem vagyok biztos, hogy létezik olyan autó, mely képes kisimítani a magyar utakat.
A kartámaszban rejtőző rekesz és a pohártartók előtti forgókapcsolóval és gombbal, nemcsak Auto, Snow vagy Sport üzemmód kapcsolható , hanem „lock” állás is. Ekkor az Allgrip összkerékhajtás állandóan juttat nyomatékot a hátsó kerekekhez is, 60 km/h-s határig. Ennek fényében a 6,2 literes tesztfogyasztás kifejezetten pozitív eredmény, bár ez természetesen erősen lábfüggő érték.
Jelenleg a lágy hibrid S-CROSS-t csak manuális váltóval lehet megvásárolni. GL+ felszereltséggel 9.910.000 forint az ára, hűségprogrammal 8.860.000 forint. Ennyiért egyrészt már elgondolkodnék, hogy hűséges legyek, másrészt pedig más márkánál egy kisautó kerül ennyibe. Szóval, lehet gondolkodni, hogy megéri-e beszállni a hétköznapok magyar és négykerekű hősébe. A döntést az is befolyásolhatja, hogy a Suzuki a Vitara és a Swift Sport modellekhez hasonlóan az S-CROSS-hoz 3+7 év garanciát vállal a motort, a turbófeltöltőt, a váltószerkezetet és a hibrid rendszert illetően.

suzukisxscrossmhev2022
suzukisxscrossmhev2022a
suzukisxscrossmhev2022b
suzukisxscrossmhev2022c
suzukisxscrossmhev2022cs
suzukisxscrossmhev2022d
suzukisxscrossmhev2022dz
suzukisxscrossmhev2022dzs
suzukisxscrossmhev2022e
suzukisxscrossmhev2022f
suzukisxscrossmhev2022f01
suzukisxscrossmhev2022f02
suzukisxscrossmhev2022g
suzukisxscrossmhev2022g01
suzukisxscrossmhev2022gy
suzukisxscrossmhev2022gy01
suzukisxscrossmhev2022h
suzukisxscrossmhev2022i
suzukisxscrossmhev2022j
suzukisxscrossmhev2022k
suzukisxscrossmhev2022l
suzukisxscrossmhev2022ly
suzukisxscrossmhev2022m
suzukisxscrossmhev2022mutyur
suzukisxscrossmhev2022n
suzukisxscrossmhev2022ny
suzukisxscrossmhev2022nyito
suzukisxscrossmhev2022o
suzukisxscrossmhev2022o01
suzukisxscrossmhev2022o02
suzukisxscrossmhev2022p
suzukisxscrossmhev2022q
suzukisxscrossmhev2022r
suzukisxscrossmhev2022s
suzukisxscrossmhev2022sz
suzukisxscrossmhev2022t
suzukisxscrossmhev2022ty
suzukisxscrossmhev2022u
suzukisxscrossmhev2022v
suzukisxscrossmhev2022v01
suzukisxscrossmhev2022w
suzukisxscrossmhev2022x
suzukisxscrossmhev2022y
suzukisxscrossmhev2022z
suzukisxscrossmhev2022zs
suzukisxscrossmhev2022zs01
suzukisxscrossmhev2022zs02
suzukisxscrossmhevsuzukiconnect
suzukisxscrossmhevsuzukiconnect01
suzukisxscrossmhevsuzukiconnect02
suzukisxscrossmhevsuzukiconnect03
suzukisxscrossmhevsuzukiconnect04

 

 

 

 

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem