Sidebar

Friday, 07, Oct, 2:54 AM

Az új Range Rover Sport zseniálisan ötvözi a magabiztos, ösztönösen kezelhető közúti dinamikát a márkára jellemző kifinomultsággal és progresszív formatervezéssel, így a megnövelt hatótávolságú elektromos hibrid hajtáslánccal is választható harmadik generációs modell minden elődjénél kívánatosabb. Jönnek a részletek!

A Range Rover Sport kifinomult megjelenése semmi mással nem összetéveszthető. Jellegzetes, markáns karakteréhez feszes vonalai és letisztult felületei éppúgy hozzájárulnak, mint a rendkívüli arányai; a karosszéria rövid túlnyúlásai, a határozott orrkialakítása és az elöl hátul erősen döntött üvegfelületei mind-mind a modell védjegyének számítanak. A már-már művészien megformált külsejét olyan stílusjegyek teszik végképp ellenállhatatlanná, mint a hihetetlenül keskeny, digitális LED-fényszórókkal közrefogott sejtelmes hűtőmaszk vagy a dupla légbeömlővel szabdalt első lökhárító. Hátul ugyancsak tökéletes részletek vonják magukra a figyelmünket, így például a sorozatgyártású autón most először alkalmazott felületi LED fénygrafika vagy a csomagtérajtó teljes szélességében húzódó, Range Rover feliratú betét. Előbbi modern, éles körvonalú fénykaraktert rajzol sötétben, minden irányból fényes és egybefüggő képet mutatva. A lemezek síkjába simuló üvegfelületek és kilincsek pedig az esztétikai szerepükön túl a kiváló aerodinamikából is kiveszik a részüket, nem véletlen, hogy a Range Rover Sport közegellenállási együtthatója mindössze 0,29.
A spéci lökösökkel és fényezett alsó burkolatokkal szerelt Dynamic kiadás még határozottabban kiemeli a sportos szabadidőjármű lehengerlő személyiségét. A Satin Grey könnyűfém keréktárcsákat Satin Burnished Copper kivitelű motorházfedél légcserélő nyílások, illetve oldalsó dekorelemek ellenpontozzák, míg a hűtőmaszk és a Range Rover feliratok Matte Graphite Atlas árnyalatúak.
Az új Range Rover Sport minimalista formajegyei az emelt üléspozíciót kínáló, vadonatúj belső térben is megjelennek. A legmodernebb technológiák és a legfinomabb anyagok kombinációja a testre szabott öltönyök eleganciáját a zsigeri vággyal társítja, miközben a vezetői környezet igencsak dinamikus vezetési élményt ígér - magasra húzott, erősen döntött padlókonzollal és intuitív technológiákkal körbevéve a pilótát. A finom tapintású, könnyű, akár kéttónusú Ultrafabrics™ prémium szövet a környezettudatos felhasználókat, a prémium Grained, Windsor vagy lágy tapintású félanilines bőrök meg a prémium bőrkárpitok kedvelőit örvendeztetik meg. Ezek tökéletesen harmonizálnak az új Moonlight Chrome belső dekorelemekkel, eközben az olyan részletek, mint a Meridiannal közösen kifejlesztett, a hátsó ajtók szövetkárpitja mögé rejtett, integrált hangszórók, modern hangulatot teremtenek.
Az új Range Rover Sport minden utazást élménnyé varázsol: a sportosság, a kifinomultság és a komfort utolérhetetlen elegyét nyújtva. Kettősségének alapját a fejlett technológiai megoldások és funkciók széles tárháza adja, a magával ragadó kényelmet pedig 22 irányban elektromosan mozgatható, fűthető és szellőztethető, masszázsfunkcióval és oldaltámaszos fejtámlás első ülések szolgálják. A hátul utazók is minden eddiginél ergonomikusabb üléskialakításnak örvendhetnek: a lábtér 31, a térdhely 20 milliméterrel nőtt, ami pihentetőbb üléshelyzetet biztosít.
Emellett a lemezek alatt minden eddiginél fejlettebb futómű-technológiák mutatkoznak be, melynek kiindulási pontját a többféle fémből felépülő, rugalmas jármű architektúra (MLA-Flex) eredendő szerkezeti szilárdsága és ellenálló-képessége jelenti. A platformot harmonikusan összehangolták a legújabb generációs dinamikus légrugózással és a Dynamic Response Pro 48V-os elektronikus aktív oldaldőlés-szabályozó rendszerrel, utóbbi hatásosan megakadályozza a kasztni oldalirányú billenését. Az optimális futómű-reakciók érdekében a jármű folyamatosan ellenőrzi az előtte lévő útszakaszt, és az eHorizon navigációs adatokat figyelembe véve előre felkészíti a felfüggesztést a közeledő kanyarokra. Az Adaptive Dynamics 2 technológia a dupla szelepes aktív lengéscsillapítók folyamatos szabályozásával mérsékli a nem kívánatos karosszéria-mozgásokat: másodpercenként akár 500 alkalommal ellenőrizve a külső körülményeket.
Végül, de nem utolsósorban az összkerék-kormányzásnak, a fékvezérelt nyomatékvektor-szabályozásnak, valamint az elektronikus aktív differenciálműnek hála, az Range Rover Sport új fejezetet nyit a dinamikus kanyarvételi képességek terén.
Az új Range Rover Sport legkiválóbb futómű „komponenesek” mind megtalálhatók a Stormer Handling csomagban, illetve a P510e elektromos hybrid, illetve a P530 hajtásláncok esetében az alapfelszerelés részét képezik.
Az új Range Rover Sport minden kivitelét nyolcfokozatú ZF automata sebességváltóval, valamint intelligens összkerék-hajtással szerelték fel. Ez ösztönösen megérzi, ha a kerekek megcsúszása fenyeget, és úgy aktiválódik, hogy minden menethelyzetben a lehető leghatékonyabb előrejutást garantálja, optimális üzemanyag-fogyasztás mellett. Az újdonság terepképességeit a Land Rover legújabb generációs Terrain Response 2® rendszere fokozza: minden helyzetben az adott terepviszonyokhoz optimális beállításokat alkalmazva. Ráadásként bemutatkozik az újonnan fejlesztett adaptív off-road sebességtartó automatika, amely a talajviszonyoknak megfelelő, állandó sebességű haladás során - a legtechnikásabb körülmények között is – magas szintű biztonságot szavatol.
Ehhez az utastéri légtisztító rendszer is hozzájárul: a nanoeTM X technológiával társított PM2.5 szűrő a kellemetlen szagok, baktériumok és allergén anyagok előfordulását is jelentős mértékben csökkenti.
Külön fejezetet érdemelnek a nagy teljesítményű Meridian audiorendszerek, melyek közül a Meridian Signature a legfejlettebb, legnagyobb teljesítményű audiorendszer, amelyet valaha Range Rover Sport modellbe beépítettek. Nem kevesebb mint 29 hangszóró, egy mélynyomó és akár 1430W erősítő-teljesítmény segítségével teremt magával ragadó hangzásvilágot. A fejtámaszokba beépített négy hangszóró eközben személyes komfortzónát teremt a négy utas számára. Ebben az új generációs aktív zajcsillapítás is szerephez jut: az utastérbe beszűrődő út- és kerékzaj elfojtása révén még kifinomultabb utazást teremt.
A Land Rover nagy teljesítményű elektromos jármű architektúrája (EVA 2.0) az online technológiák szoros integrációját is lehetővé teszi, beleértve a vezeték nélküli szoftverfrissítést (SOTA). Ez az ötletes megoldás 63 különböző elektronikus modul szoftverét képes vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, a távolból frissíteni. A díjnyertes Pivi Pro szórakoztató rendszer nagy felbontású, ívelt, lebegő 13,1 colos érintőképernyője a modern középkonzol központi elemeként foglal helyet. A navigációs rendszertől kezdve a médialejátszón át a járműbeállításokig minden erről a felületről szabályozható. A rendszer képes kiismerni és megtanulni a felhasználó szokásait, és intelligens módon személyre szabni a fedélzeti élményt.
A Range Rover Sport modellektől megszokott, kiemelkedő menetdinamikáról villamosított hajtásláncok gazdag kínálata gondoskodik. A választék két megnövelt hatótávolságú elektromos plug-in hybrid modellből, mild hybrid technológiával felszerelt, Ingenium hathengeres benzin- és dízelmotorokból, valamint egy vadonatúj V8 Twin Turbo erőforrásból áll. A paletta 2024-ben egy tisztán elektromos hajtású változattal bővül.
A 3,0 literes, hathengeres Ingenium egységből, egy 105 kW-os, nagy teljesítményű villanymotorból, valamint egy 38,2 kWh kapacitású akkumulátorból összeálló P510e plug-in hybrid azoknak a vezetőknek az igényeit elégíti ki, akik nagy teljesítményű menetdinamikára, lenyűgözően takarékos erőforrásra és 100 kilométert meghaladó emissziómentes, elektromos hatótávolságra vágynak. Az 510 lóerő 5,4 másodperces gyorsulást garantál, 18 g/km Co2-kibocsátás mellett.
A 440 lóerős P440e plug-in hybrid szintén 113 kilométeres tisztán elektromos hatótávot biztosít, ami a valós körülmények között 88 km. Az új, 530 lovas zászlóshajó, a V8 Twin Turbo modell 4,5 másodperc alatt gyorsul 0-100 km/h-ra (bekapcsolt Dynamic Launch funkció esetén), zsigeri élményekkel gazdagítva az utasokat.
Az új Range Rover Sport menetdinamikai képességeit és kifinomult viselkedését a legújabb biztonság-centrikus fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) támogatják. A modell összes kivitele rendelkezik vészfékező rendszerrel, 3D panoráma kamerával, első és hátsó parkolóradarokkal, gázlómélység-érzékelővel, ClearSight Ground View7 talajnézeti képpel, valamint kis sebességű manőverező világítással, továbbá sebességtartó automatikával, vezető éberség-felügyeleti rendszerrel, sávtartó asszisztenssel és jelzőtábla-felismeréssel.  
Nem csoda hát, hogy a új Range Rover Sport soha nem látott mutatvánnyal ünnepelte világpremierjét, elsőként kapaszkodva fel egy izlandi vízerőmű gátjának túlfolyó csatornáján. A mutatványt különösen veszélyessé tette, hogy a maga nemében a világ legnagyobbjának számító Kárahnjúkar gát túlfolyóján percenként 750 tonna víz zúdult alá. Elég lett volna egy pillanatnyi tapadásvesztés, hogy az autó és pilótája a túlfolyó torkolata alatt tátongó 90 méteres szakadékba zuhanjon.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem