Sidebar

Friday, 07, Oct, 2:27 AM

Ha többet számít az infotainment rendszer magyar nyelvű menüjének vagy a hűthető első ülések hiánya, mint a zseniális menettulajdonságok és a vonzó forma, akkor a Stelvio nem való Neked! Minden más esetben viszont érdemes lenne elnézned egy Alfa Romeo szalonba.

Nekem ugyan munkahelyi kötelességem volt, de nem bántam meg. Pedig az ügyességi és tájékozódási feladatokkal szórakoztató Stelvio Challenge Day elején csak üldögéltem az Alfa Romeo SUV-jának a hátsó ülésén. Üldögéltem, nézegettem, meg figyeltem, hogy mit tud a 280 lóerős First Edition Stelvio.
Most tök őszintén, a jó helykínálat – a 182 centiméteres magasságommal is bőven elfértem a hasonlóan magas mitfahrer mögött -, a kényelmes, bőrrel bevont ülés, a minden igényt kielégítő felszerelés, és a szépen zengő kipufogóhang ellenére sem ez volt a nap legjobb része. Viszont hálát adtam a biztonsági öv feltalálójának, melyre igencsak nagy szükség volt a lendületes gyorsulások és erőteljes fékezések miatt. Hát igen, alkalmi pilótánk alaposan kiélvezte a 2.0 literes, négyhengeres turbós benzinmotor tudását, magyarra lefordítva: ment, mint a meszes, amikor lehetett. A 280 lóerő, az 1660 kilogrammos menetkész tömeggel, a nyolcfokozatú ZF automatával, a Q4 összkerék-hajtással, valamint a DNA kapcsolóval kombinálva remek menetteljesítményeket és izgalmas vezethetőséget ígér… és biztosít. A gyári adatok szerint 5,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 230 km/h. Úgyhogy képzelhetik, hogy milyen utasként ülni a Stelvióban, mikor sofőrünk Cuore Sportivo-ja hevesebben kezd verni…
Ugyan nekünk nincs 75 hajtűkanyarral tarkított Stelvio hágónk, de azért a Mátra szerpentinjei sem „kutyák”, ráadásul a nem túl jó minőségű utakon a 20 colos felnikkel kiegészített, AlfalinkTM technológiát is alkalmazó futómű is bizonyíthatott. Meglepő módon még „Dynamic” üzemmódban sem volt túl rázós az utazás, „Normal” használat esetén pedig kifejezetten ügyesen lépte át az úthibákat az Alfa Romeo szabadidő-autó. Szintén érezhető különbség volt menetdinamika terén, az Advanced Efficiency állás jelentősen elkényelmesíti a Stelviót, hogy aztán N és D üzemben megmutassa képességei legjavát. Közben egy feladvány miatt – ha nem is szétszereltük, azért - alaposan áttúrtuk a Stelvio utasterét kulcstartók után kutatva, s felfedeztük az összes apró rekeszt, zsebet, fiókot. Van bőven: például az ülések hátlapján, az ajtókon, a kormány bal oldalán, a középkonzolon; igazság szerint meg sem találtuk az összes rejtekhelyet… Egyúttal rácsodálkoztunk a szép és valódi faberakásokra, az alfásan vezetőközpontú, mégis letisztult műszerfalra, a hatalmas váltófülekre, s így tovább. Majd szlalomoztunk zárt pályán, ahol a Stelvio méretét meghazudtolóan kanyargott, s mindjárt kiderül az is, hogy miért.
Korábban már emlegettem a futóművet és az összkerékhajtást, most viszont nézzük meg részletesebben a technikai arzenált és felépítést. Kezdjük rögtön a Stelvio tökéletesre hangolt súlyelosztásával, mivel ennek is kulcsszerepe van a maximális vezetési élmény kiaknázásában. Épp ezért rengeteg ultrakönnyű, high-tech anyagot alkalmaztak – többek között szénszálas műanyagból készült a kardántengely -, ugyanakkor optimalizálták az autó fődarabjainak elhelyezését is. Az alumíniumból készült felfüggesztés elöl kettős lengőkaros, hátul négy és fél lengőkaros egységekből épül fel, ehhez jön még a félig virtuális kormányzási tengely. A kategória legközvetlenebb kormányáttétele szintén hozzájárul az ösztönös, természetes vezethetőséghez. Eközben a Q4 rendszer a négykerékhajtás összes előnyét biztosítja, méghozzá úgy, hogy a hátsókerekes autók feelingjét kínálja. Felépítését tekintve az aktív osztóműből és első differenciálműből álló rendszer egy sor paraméter folyamatos ellenőrzésével optimalizálja a nyomatékmegosztást a két tengely között. Normál körülmények esetén a hajtóerő 100 százaléka a hátsó tengelyre jut, ám amint valamelyik kerék megközelíti a tapadási határát, a nyomaték 50 százalékát is képes az első tengelyre átcsoportosítani a Q4. Opcióként pedig mechanikus önzáró hátsó differenciálmű is rendelkezésre áll.
A motorpalettán kizárólag új generációs, ultramodern, teljesen alumínium építésű erőforrások szerepelnek, köztük a 2 literes benzines - 200 és 280 lóerős csúcsteljesítménnyel -, illetve a 2.2 literes dízel – 180 és 210 lóerős kivitelben. Mindkettőhöz finom és gyors kapcsolásokra képes nyolcfokozatú automataváltó csatlakozik, melynek működésére természetesen hatással van a DNS programváltó kapcsoló. Feltétlen külön említést érdemel a magabiztos és azonnali lassításokat garantáló innovatív elektromechanikus fékrendszer, illetve a számos vezetőtámogató segédberendezés. Ilyen a ráfutásra figyelmeztető rendszer, a gyalogosfelismeréssel bővített autonóm vészfékrendszer, a sávelhagyásra figyelmeztető asszisztens (LDW), a hátsó keresztirányú forgalomfelügylet funkcióval is rendelkező holttér-figyelő (BSM), valamint az adaptív sebességtartó automatika.
A műszaki prezentáció meghallgatása után, a parádsasvári Kastélyszállóból – Kastélyhotel Sasvár – hazaindulva, végre lehetőségem nyílt egy dízel Stelvio nyolc irányba állítható és fűthető vezetőülésébe pattanni. Már az is élményt jelentett, ahogy a motort életre lehetett kelteni, a 210 lóerős 2.2-es aggregát a kormányon lévő gomb megnyomására röffent be. Ennek talán nem volt annyira lelkesítő orgánuma, mint a benzines egységnek, inkább csendben, visszafogott hangerővel tette a dolgát, de dinamikában nem sokkal maradt le tőle. Finom, kulturált működésével hamar kivívta elismerésünket, kanyargós országúton és autópályán is fölényes magabiztossággal és nyugalommal viselkedett.
Természetesen kritikát is kapott az Alfa Romeo Stelvio, útitársaimnak nem tetszett a BMW iDrive rendszeréhez hasonló működésű infotainment berendezés, hiányolták az érintőképernyőt és a magyar nyelvű menüt, továbbá a hatalmas, látványos váltófülek beletakartak az indexkarba. Mindenesetre az Alfa Connecthez 6,5 vagy 8,8 colos, nagyfelbontású monitor kapcsolódik, a szokásos modern szolgáltatásokkal és az akár 14 hangszórós Harman Kardon hifivel megspékelve. Számomra kevéssé lényeges, hogy az 525 literes csomagtartó fedele nyolc különböző nyitási magasságra állítható be, de az Alfa Romeo Stelvio ezt is tudja.
Nem beszéltem még az autó formájáról, de nem is fogok, szerintem elég megnézni a képeket. A hamisítatlanul olasz design 13 karosszériaszínnel, 13 féle könnyéfm keréktárcsával, illetve három felszereltségi szinttel vásárolható meg. Az egyszerűen Stelvio, majd Super és Business szint mellett még kapható az extrákkal jól kitömött First Edtion is, 15.690.000 forinttól.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem