Sidebar

Friday, 07, Oct, 2:18 AM

Elegáns formavilág, magas szintű kényelem, erőteljes motorok, új fejlesztésű futómű, valamint a legújabb infotainment megoldások és innovatív vezetéstámogató rendszerek jellemzik az Audi A5 Sportback második generációját. Természetesen 354 lóerős sportváltozatban és kettős üzemű g-tron változatban is kapható lesz.

Hét évvel az eredeti Audi A5 Sportback megszületése után most teljesen megújul az ötajtós kupé, mely érzéki formavilágát magas fokú funkcionalitással és kényelemmel ötvözi, így akár családi használatra is teljesen alkalmas. Nézzük!
Az új A5 Sportback még az Audik szokásos formájához mérve is hihetetlenül atletikus, feszes vonalakkal büszkélkedhet. A nyújtott tengelytávval, rövid túlnyúlásokkal, hullámzó övvonallal és erőteljes gépháztetővel megrajzolt karosszériát majd’ szétveti a dinamizmus, persze, a korábbinál szélesebb és alacsonyabb hűtőmaszk és az izmos vállöv is rátesz erre egy lapáttal. Az izgalmasan domborodó kerékjárati ívek sem hagynak kétséget a quattro hajtás felsőbbrendűségét illetően, s a vízszintes vonalakkal lezárt karakteres far is a magabiztos kiállást hangsúlyozza.
Mivel a tengelytáv hossza 2840 milliméterre nőtt, az új Audi A5 Sportback utastere tágasabb lett. A beltér hossza 17, a vállszélesség elöl 11, a hátsó lábtér pedig 24 milliméterrel bővült. A vízszintes tagolású műszerfal szintén hozzájárul a jó térérzethez, miközben a hangulatvilágítás 30 választható színnel teremt különleges atmoszférát. Az anyagválasztás, az összeszerelési minőség és az ízléses színösszeállítások egyaránt a négykarikás márkától elvárt és megszokott, magas színvonalat képviselik. A csomagtartó mérete továbbra is 480 literes, kívánságra már érzékelő-vezérlésű nyitással és zárással is kínálja az alapra is elektromos csomagtér-fedelet.
Visszatérve a műszerfalhoz és a középkonzolhoz, szériakivitel analóg körműszereinek igényes alternatívája az Audi virtual cockpit, amelynek különböző megjelenítési lehetőségei tovább növelik a vezető kényelmét. A 12,3 colos TFT kijelző a nagy felbontásának köszönhetően részletes és igényes grafikákkal szolgál. A szintén opcionális Head-up kijelző minden fontos adatot gyorsan felismerhető szimbólumok és számok formájában a szélvédőre vetít, csupán minimális mértékben vonva el a pilóta figyelmét a forgalomról. Ráadásul a szabadszöveges keresővel kiegészített, alapvetően megújult kezelő- és kijelző-koncepció végtelenül ergonomikus.
Az infotainment-felszereltség csúcsán az MMI Touch funkcióval kiegészített MMI Navigation plus navigációs rendszer áll, amely többek között 10 GB kapacitású flash-tárolót, DVD-meghajtót, három évre az Audi connect szolgáltatásait, akár öt díjmentes navigációs frissítést és 8,3 col képátlójú, 1024 x 480 pixel felbontású képernyőt is tartalmaz. Feltétlen említést érdemel még a Bang & Olufsen hangrendszer, mely újszerű térhangzásával az élő koncerttermek hangulatát kelti. Erősítője 755 W teljesítménnyel látja el az összesen 19 hangszórót.
Az új Audi A5 Sportback a vezetéstámogató rendszerek területén is széles kínálattal kényezteti a tulajdonosát. A központi szerepet a közlekedési torlódás asszisztenssel és araszoló (Stop&Go) funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályozás (adaptive cruise control; ACC) tölti be, azzal, hogy sűrű forgalomban 65 kilométer/óra sebességig tehermentesíti hatékonyan a sofőrt. A rendszer szükség szerint önállóan gyorsít, illetve lassít, és jól kiépített útszakaszokon átmenetileg a kormányzás feladatát is átveheti. Van még GPS információkat kiértékelő, előrelátó gazdaságossági asszisztens, aztán balesetek megelőzését segítő kikerülési asszisztens, bekanyarodás- és pakoló-segéd, hátsó keresztirányú forgalomfigyelő, kameraalapú közlekedési tábla-felismerő, valamint Audi active lane assist és az Audi side assist.
Az új Audi A5 futóművét teljesen újratervezték. Alapjait a széles nyomtávok és a hosszú tengelytáv képezi; az első kerekeknél továbbfejlesztett ötkaros felfüggesztéseket alkalmaztak a tervezők, hátul pedig ugyancsak ötkaros konstrukció váltja fel az előd trapézkaros megoldását. Extrafelszerelésként adaptív lengéscsillapítók is rendelhetők, amelyek ekkor a vezetés dinamikus és kényelmes élményét nyújtva az egyébként széria Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszer részeként működnek. Végül, de nem utolsósorban az elektromechanikus szervokormány még pontosabb visszajelzésekkel és precízebb irányíthatósággal szolgál, felárért azonban dinamikus kormányzás is rendelkezésre áll.
Az új A5 Sportback vásárlói két TFSI és három TDI erőforrás közül választhatnak, amelyek a 140 kW (190 LE) és a 210 kW (286 LE) közötti teljesítménytartományt ölelik fel. Elődjéhez képest akár 22 százalékkal csökkentették az A5 Sportback üzemanyag-fogyasztását, miközben teljesítménye akár 17 százalékkal is nőtt. A hatékony motorválaszték mellé Hatfokozatú manuális, hétfokozatú kettős tengelykapcsolós S tronic vagy nyolcfokozatú tiptronic váltók társulnak, s míg alapra az ötajtós kupé elsőkerék-hajtással készül, opcióként kétféle quattro hajtással is kapható. (A 286 lóerős, 3.0 TDI esetében széria.)
Kiemelkedik a mezőnyből a V6-os, turbófeltöltésű aggregáttal hajtott Audi S5 Sportback, mely álló helyzetből mindössze 4,7 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra, végsebességét pedig 250 kilométer/óránál határolja le az elektronika. A quattro összkerékhajtás és a nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó itt az alapkivitel része. Első ízben szerepel az ingolstadtiak kínálatában a kettős üzemű A5 Sportback g-tron, amelynek 125 kW (170 LE) teljesítményű 2.0 TFSI erőforrása Audi e-gas, földgáz és benzin üzemanyagokkal egyaránt működtethető.
A számos funkcióval bővített szériafelszereltségű és új csomagokkal személyre szabható Audi A5 és S5 Sportback várhatóan 2017 elején érkezik meg az európai kereskedésekbe. Egyelőre ismeretlen áron…

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem