Sidebar

Friday, 07, Oct, 4:26 AM

Dinamikus vonalaival, teljesen digitális kezelési koncepciójával, sportos vezetési élményével és nem utolsósorban az ötajtós karosszéria által kínált variálhatóságával az Audi A7 Sportback második nemzedéke a Gran Turismo túraautók új korszakát testesíti meg.

Az Audi A7 Sportback 2017-es generációja maradt, ami – az elődje is – volt: egy sportos, különleges arc a luxuskategóriában. Ugyanakkor már egy új formai nyelvezet megtestesítője, méghozzá azé, amit a négykarikás márka a prologue tanulmányautóval mutatott be, majd elsőként az A8 luxuslimuzin képviselt a sorozatgyártásban. Hozzá hasonlóan nagy felületek, határozott élek és sportosan feszülő vonalak határolják: az Audi A7 minden szempontból maga a dinamizmus és a progresszivitás. Ehhez természetesen a „jövőbe világító” fényszórók is hozzájárulnak, melyek a csúcsverzió esetén HD Matrix LED-technikájúak.
A hosszú gépházzal és tengelytávval, viszont rövid túlnyúlásokkal büszkélkedő ötajtós kupé hossza 4969, szélessége pedig 1908 milliméter, ám emellé mindössze 1422 milliméteres magasság társul. A tengelytávja is megnyúlt, a 2926 milliméteres érték jócskán megnövelte az utastér nagyságát, különösen a hátsó lábtérben érezni a jótékony hatását. Mindeközben az A7 Sportback vegyes építésmódú – acél-alumínium – karosszériája nemcsak gyönyörű, hanem praktikus is, az ötödik ajtónak köszönhetően könnyen hozzáférhető, alapra 535 literes csomagtartója akár 1390 literesre bővíthető.
Az elegáns kabinban az Audi következetesen folytatja a digitalizációs stratégiáját, melyet az A8-assal indított meg. Ennek megkerülhetetlen eleme az új, két nagyméretű és -felbontású érintőképernyővel vezérelhető MMI touch response kezelési koncepció. Ennek egyik különlegessége, hogy amikor a felhasználó egy funkciót aktivál, akkor hallható és ujjbegyével érezhető visszajelzést kap. Egyébként a felső képernyővel kezelhető az infotainment rendszer, az alsón meg a légkondicionáló és az egyéb kényelmin funkciók érhetőek el. Természetesen szövegbevitel, valamint extraként hangvezérlés is rendelhető, utóbbival még egyszerűbb, még kényelmesebb az A7 irányítása. Apró érdekesség csupán, hogy a kérdések és parancsok feldolgozása során az autó nemcsak a helyben tárolt információra támaszkodik, hanem a felhőben elérhető tudást is felhasználja.
Audi A7 Sportback 2017Hálózatba kapcsolás terén szintén számtalan újdonságot nyújt az A7 Sportback: például 400 különböző egyéni beállítást és paramétert tárol el a vezetői profilokban. Ráadásul már a környezetével is képes kommunikálni, mivel kihasználja a márka flottájának rajintelligenciáját. Ezáltal közlekedési táblákra és veszélyekre vonatkozó információkat szolgáltat a pilóta számára. Emellett negyvennél is több vezetői segédrendszert biztosít a sofőr tehermentesítésére: csak a környezetét öt radarral, öt kamerával, tizenkét ultrahang-érzékelővel és egy lézerszkennerrel vigyázza. A szenzorok által akár teljesen önműködő parkolásra is képessé válik majd az Audi. A 2018-as év folyamán piacra kerülő Audi AI remote parking pilot segítségével egy parkolóhelyre, míg az Audi AI remote garage pilot jóvoltából otthon a garázsba áll be teljesen automatikusan.
Audi A7 Sportback 2017S ezzel még nincs vége a technikai csemegéknek, az új A7 Sportback minden erőforrása egy újfajta enyhén hibrid rendszert (MHEV) alkalmaz - a fokozott kényelem és hatékonyság érdekében. A két V6-os motor esetében ez egy 48 voltos elsődleges fedélzeti elektromos rendszert jelent. A szíjhajtású indítógenerátor (RSG) és a lítiumion-akkumulátor együttműködésének köszönhetően a rendszer a lassítások során akár 12 kilowatt energia-visszatáplálási teljesítményre képes. Az ötajtós kupé az 55–160 km/h-s sebességtartományban leállított motorral vitorlázhat, melynek újraindítását szinte észrevétlenül végzi el az indítógenerátor.
Audi A7 Sportback 2017További nóvum az 55 TFSI jelzést viselő, 3.0 literes V6-os aggregát. A turbófeltöltéses erőmű legnagyobb teljesítménye 340 lóerő, maximális forgatónyomatéka 500 newtonméter, amihez hétfokozatú S tronic kettős tengelykapcsolós automatizált váltó, valamint quattro összkerékhajtási rendszer társul. Ezeknek hála, az ötajtós kupé 5,3 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 km/órára, végsebessége 250 km/óra.
Audi A7 Sportback 2017Rendelhető dinamikus összkerék-kormányzása, elektronikus futómű-szabályozása és a továbbfejlesztett légrugózása révén új szintre elemi az autó a sportosság és a kényelem ötvözését. Így az Audi A7 tökéletes túraautó: dinamikus és fürge a kanyargós vidéki utakon, ugyanakkor rendkívül kényelmes a hosszú autópályás szakaszokon. Persze, ennek elérése érdekében a kocsi első és hátsó tengelyeit is újratervezték, s a futómű nagy újdonsága a fentebb már említett dinamikus összkerék-kormányzás, mely a hátsó kerekeket akár 5 fokos szögben képes bekormányozni. Kis sebességnél az elsőkkel ellentétes irányban kormányozza a hátsó kerekeket, ez segít a parkolásban és a városi manőverezésben. Nagyobb tempónál, 60 kilométer/óra felett pedig ugyanabba az irányba kormányozza mind négy kereket, ami kiváló úttartást és magabiztos sávváltásokat tesz lehetővé. Feltétlen említést érdemel még, hogy opcionális sport-differenciálmű sem hiányzik az újdonság kelléktárából – ez biztosítja a hátsó kerekek közötti aktív nyomatékelosztást, ezzel gondoskodva a még dinamikusabb menetjellemzőkről.
Audi A7 Sportback 2017Az új Audi A7 55 TFSI alapára 67 800 euró a német piacon, ahová az első példányai 2018 februárjában érkeznek meg. A sorozatgyártás megkezdése után nem sokkal további négy- és hathengeres benzin- és dízelmotorokkal is rendelhető lesz a típus.

 

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem