Friday, 27, Jan, 7:59 AM

Az utolsó porcikájáig megújult és jobb lett. Többek között tágasabb, sokoldalúbb és jobb minőségű, mint a felmenője, ráadásul immár hétszemélyes utastérrel is kapható lesz Európában A sikersztori folytatódik…

Az eredetileg 1995-ben bemutatott Honda CR-V mára a világ legnagyobb példányszámában értékesített szabadidő-autója lett. A dicsőség azonban nem szállt a japán gyár mérnökeinek fejébe, hanem inkább további munkára ösztönözte őket, annak érdekében, hogy az autó a vásárlók minden elvárásának megfeleljen. Így a legújabb generáció komfort, tartósság és kommunikáció terén is nagyot lépett előre, nézzük a részleteket!
Habár az új CR-V megőrizte jellegzetes karakterét, és a sziluettje is hasonló a kifutó modelléhez, formavilága sokkal kifinomultabb, dinamikusabb az elődjénél. Az élesebb kontúrokkal határolt lendületes karosszéria nélkülözi a túlzó hatású, felesleges stílusjegyeket, a LED-es fényszórópárral ékesített hangsúlyos orr-rész pedig jól igazodik a Honda kortárs arculatához. A letisztult design mellé nagyobb méretek és megváltozott arányok társulnak, a 4590 milliméter hosszú, 1850 milliméter széles és 1680 milliméter magas kasztni a sarkokba kitolt hatalmas – 17, 18 és 19 colos - kerekekkel és ehhez passzoló hangsúlyos kerékjárati ívekkel és nyújtott, 2662/2663 (AWD) mm-es tengelytávval büszkélkedhet.
A nyolcféle fényezéssel készülő CR-V azonban nemcsak modern és elegáns megjelenésű, hanem aerodinamikai téren is kiváló. A gondoson formázott elő lökhárító például fontos szerepet játszik a légáram irányításában, de a cápauszony jellegű antennával ellátott tető, valamint a motor- és padlólemez-borítás is csökkenti a légellenállást és a felhajtóerőt, ugyanakkor javítja az útfekvést. Emellett a krómozott első Honda-embléma alatt kialakított légbeömlőket a Honda által fejlesztett Aktív Hűtőrács (Active Shutter Grille) rendszer szabályozza, tovább fokozva az üzemanyag-hatékonyságot. Alapesetben a rostélyok – amennyire lehet – zárva vannak, hogy jobb legyen az aerodinamikai teljesítmény, szükség esetén viszont egy elektromos léptetőmotor kinyitja őket, hogy a menetszél bejuthasson a motortérbe.
A 40 milliméterrel hosszabb tengelytáv és nagyobb karosszéria egyúttal tágasabb belsőt kínál, sőt, a CR-V – története során először – hétszemélyes kivitelben is választható. S még a harmadik üléssor sem afféle szükségmegoldás, mivel van elég hely a lábaknak, a háttámlák meg 101 fokos szöget zárnak be az ülőlapokkal. Ugyanakkor szellősebb a fejtér, csípőmagasságban is szélesebb a kabin, ezen túl pedig a hátsó kerekek előtt elhelyezett, szélesebb és laposabb üzemanyagtartály kényelmesebb lábteret eredményez a második sorban helyet foglaló utasoknak. Ráadásul az ő helyük 150 milliméteres tartományban előre-hátra tologatható, jobb variálhatóságot biztosítva ezzel.
A csomagtartó kialakítása szintén példaértékű, az ötüléses verzió kapacitása alapra 561 literes, de játszi könnyedséggel bővíthető. Akár 1830 milliméteres tárgyak vagy egy 19,5 colos vázra épülő bringa is simán szállítható benne. A két különböző szinten rögzíthető raktérpadló is hozzájárul a számtalan kombinációs lehetőséghez, a legfelső felszereltségi szinthez járó motoros mozgatású ajtó pedig már csak a hab a tortán.
A terebélyes, vízszintes díszcsíkkal kiegészített műszerfalnak köszönhetően még szellősebbnek hat az utastér, a kiváló alapanyagok pedig magas minőségérzetet garantálnak. Első osztályú színvonalról árulkodnak például a levegőzőrostélyok látványos, fémhatású keretei, valamint a szintén fémes megjelenésű díszítőelemek a kormánykeréken, a kilincseken és a légkondicionáló kezelőpaneljén. Közben a középkonzolt az egyetlen nagyméretű érintőképernyő uralja, a pilótát pedig a 7 hüvelykes Vezetői Információs Felület (Driver Information Interface, DII) névre keresztelt, multiinformációs kijelző informálja a legfontosabb adatokról – köztük a sebességről és fordulatszámról, vagy akár az SMS-ek és E-mailek szövegéről. Az átgondolt tervezést mutatja az is, hogy a könnyebb kilátás érdekében a korábbiaknál 10 mm-rel vékonyabb A-oszlopokat alkalmaztak a mérnökök – utóbbi ultranagy szakítószilárdságú acélból készült, hogy a biztonság se szenvedjen csorbát. Visszatérve a középkonzoli szórakoztató és információs rendszerhez, a rajta futó második generációs, intuitívan kezelhető Honda Connect-szoftver megannyi szolgáltatással jár az utazók kedvében, többek között Apple CarPlay4 és Android Auto alapú okostelefon-kapcsolat kiépítésére is alkalmas.
Az új CR-V a Honda 1,5 literes, benzines VTEC TURBO erőforrásával érkezik a kereskedésbe. Ezt a motort elsőként a Civic legújabb nemzedékénél vetette be a gyártó, ám kifejezetten a CR-V-hez hangolták, akárcsak a turbófeltöltőt. Érdekes, hogy A hatfokozatú kézi váltóval társított 1.5 VTEC TURBO csúcsteljesítménye 173 LE, míg a CVT-vel felszerelt modellváltozatnál 193 LE repíti előre a kocsitestet. Eltérőek a nyomatékadatok is; míg a manuális erőátvitellel kínált kivitel esetében 220 Nm-nél tetőzik a görbe (1900-5000 f./perc), a CVT-nél 243 Nm mérhető (2000-5000 f./perc). Az új VTEC TURBO motor emissziója a kategória egyik legalacsonyabbja. A hivatalos mérések alapján a kézi váltós, fronthajtású CR-V CO2-kibocsátása mindössze 143 g/km, és roppant alacsony értékek szerepelnek az összkerekes, manuális verzió (151 g/km) és a kizárólag négykerékhajtással rendelhető CVT-változat (162 g/km) adattáblázatában is.
Mindezen felül a CVT-váltót is teljesen újratervezték: többek között a nyomatékelosztót kettős, lapátkerekes lengéscsillapítóval látták el, hogy finomabb legyen az erőátvitel, könnyebb a kezelhetőség és gördülékenyebb, mégis dinamikusabb a gyorsulás. Plusz két különleges vezérlőprogramot is írtak hozzá. A Korai Visszaváltások Fékezésnél (Early Downshift During Braking, EDDB) névre keresztelt vezetési segédlet a motorféket is segítségül hívja a lassítások során. Nagy segítség a Fast Off program is, hiszen figyeli, hogy a vezető milyen gyorsan lép le a gázpedálról, s ha veszélyhelyzetet érzékel, magasan tartja a motorfordulatot, hogy még nagyobb legyen a motorfék.
A vadonatúj CR-V alá minden eddiginél kifinomultabb felfüggesztés került, így vezetési élmény és menetkomfort tekintetében is a legnívósabb színvonalat képviseli. Az első kerekeknél alkalmazott, alsó-lengőkaros, MacPherson rendszerű egység nagy oldalirányú merevséggel járul hozzá a pontos irányíthatósághoz, hosszirányban viszont kevésbé merev, hogy a menetkomfort is elsőrangú legyen.  Hátul vadonatúj, multi-link lengőkarrendszer állt szolgálatba, ami nagy sebességnél is rendkívül stabilabbá teszi a CR-V-t. A kis tömegű, rendkívül merev, alacsony súlypontú karosszériaszerkezethez kapcsolódó első és hátsó felfüggesztést új menetbiztonsági eszközök és változó áttételű kormánymű egészíti ki. Hogy minél kevesebb rezgés jusson a volánra, a kormányrúd átmérőjét 33 mm-rel megnövelték (ez +36% az elődmodellhez mérten), a szervomotor pedig a dupla fogaslécre került, nem magára a kormányrúdra, ahogy az a hagyományos rendszereknél szokott. A Real Time AWD névre keresztelt, Intelligens Vezérléssel (Intelligent Control System™) irányított összkerékhajtási rendszer például a Honda egyik legfrissebb fejlesztése, ami a megnövelt szabad hasmagassággal együtt igazán komoly terepképességekkel ruházza fel a CR-V-t. A nagyobb menetbiztonság jegyében elöl 5, hátul 8 mm-rel nagyobb átmérőjű féktárcsák emésztik fel a mozgási energiát, tehát immáron 296, illetve 300 mm-t mérhetünk.  Feltétlen említést érdemel még, hogy a formatervezés, a gépészet és a gyártás kapcsán bevezetett újítások hatására a teljes kocsitest csavarodási merevsége 35 %-kal lett jobb, míg torziós merevsége 25 %-kal nőtt.
A vadonatúj platform végtelenül csendes és szofisztikált, kedvező NVH-értékű belső kialakítására adott lehetőséget. A motorhangot a – most elsőként alkalmazott – Aktív Zajkioltó Rendszer (Active Noise Cancellation, ANC) tartja távol a fülektől. Az alapfelszereltségként kínált berendezés főként az alacsony frekvenciájú hangokat „szűri ki”, méghozzá két mikrofon segítségével, melyek folyamatosan figyelik az utastér zajait.
A CR-V először kapta meg az Agilis Vezetést Támogató Rendszert. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy elektronikusan vezérelt menetstabilizáló, amit kifejezetten az európai útviszonyokat és vezetési stílust veszi alapul. Ahogy azt a Honda menetbiztonsági eszközeitől megszokhattuk, szinte észrevétlenül segíti a vezetőt, hogy kis és nagy sebességnél, illetve szelíd és erőteljes kormánymozdulatoknál egyaránt kockázatmentesen, kifinomultan autózhasson. Nem mehetünk el szó nélkül az – ultramodern, aktív menetbiztonsági és vezetést segítő eszközöket magában foglaló – Honda SENSING™ csomag mellett sem, különösképpen, hogy az összes modellváltozathoz alapáron jár. Az alábbi asszisztenseket tartalmazhatja: Ütközés Erejét Mérséklő Fékrendszer, Ráfutásos Ütközésre Figyelmeztető Rendszer, Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer, Útpályaelhagyásra Figyelmeztető Rendszer, Sávtartó Asszisztens, Adaptív Sebességrögzítő, Közúti Jelzőtábla Felismerő, Intelligens Sebesség Asszisztens, Intelligens Adaptív Sebességrögzítő, Holttér-figyelő, Kitolatást Segítő Rendszer, Változó szögállású tolatókamera.
Röviden összefoglalva: a lelkiismeretes mérnöki munka eredményeként kifinomult műszaki megoldások teljes sora teszi jobbá a CR-V-t, ezt koronázza meg az a kiváló minőség, ami az autó minden egyes porcikáján tetten érhető.

hondacrv2018
hondacrv2018a
hondacrv2018b
hondacrv2018c
hondacrv2018cs
hondacrv2018d
hondacrv2018dz
hondacrv2018dzs
hondacrv2018e
hondacrv2018f
hondacrv2018g
hondacrv2018gy
hondacrv2018h
hondacrv2018i
hondacrv2018j
hondacrv2018k
hondacrv2018l
hondacrv2018ly
hondacrv2018m
hondacrv2018n
hondacrv2018ny
hondacrv2018o
hondacrv2018p
hondacrv2018q
hondacrv2018r
hondacrv2018s
hondacrv2018t
hondacrv2018ty
hondacrv2018u
hondacrv2018v
hondacrv2018w
hondacrv2018x
hondacrv2018y
hondacrv2018z
hondacrv2018zs
hondacrv2018zs01

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem