Saturday, 04, Feb, 6:55 PM

A Las Vegasban megrendezett 2023-as Szórakoztató Elektronikai Kiállításon leplezte le a BMW a végletekig leegyszerűsített formatervű, futurisztikus középkategóriás limuzinját, mely betekintést enged az autóban és az azon kívül átélhető digitális élmény jövőképébe.

A koncepció „DEE” típusneve a digitalizáció átütő élményét hirdető „Digital Emotional Experience” rövidítése, amely maximálisan tükrözi a tanulmányautó célkitűzését: létrehozni a valaha volt legszorosabb kapcsolatot az ember és az autó között. „A BMW i Vision DEE tanulmányautóval bemutatjuk, hogy mi minden lehetséges akkor, amikor eggyé válik a hardver és a szoftver. Így a digitalizációban rejlő összes potenciált képesek vagyunk kiaknázni, az autót intelligens társsá varázsolva. Az autógyártók számára – és így a BMW számára is – ez maga a jövő: a virtuális világ és a valódi vezetési élmény fúziója” – fogalmazott Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „A BMW i Vision DEE tanulmányautó ugyanakkor egy újabb lépés a NEUE KLASSE modellgeneráció felé is. Ezzel a koncepcióval messzire tekintünk a jövőbe és a digitalizáció azon abszolút jelentőségét nyomatékosítjuk, amely mentén megálmodjuk következő termékgenerációinkat” – tette hozzá.
A jövő digitális funkciói messze túlmutatnak a ma ismert hangvezérlésen és vezetést támogató rendszereken, például a BMW Head-Up kijelző a szélvédő teljes területére kiterjed, megmutatva, hogy milyen lesz a 2025-ben debütáló NEUE KLASSE egyik újdonsága. A BMW Mixed Reality Slider technológiát, illetve a műszerfalon elrejtett szenzorokat használva a vezető öt lépés közül választhatja ki, hogy az újgenerációs BMW Head-Up kijelző mennyi digitális tartalmat vetítsen ki elé: az analóg információktól kezdve, a vezetéshez kapcsolódó információkon, a kommunikációs rendszerek tartalmain és a kiterjesztett valóság kivetítésén keresztül, egészen a virtuális világba történő teljes megérkezésig. Az elsötétíthető ablakoknak köszönhetően ráadásul a valóság teljes egészében elfedhető. A BMW i Vision DEE tanulmányautóval mindenféle kiegészítő eszköz nélkül, lélegzetelállító módon élhető át az eggyé váló valóság, a vezetés élményének olyan új dimenzióját keltve életre, amely a felhasználó összes érzékszervére hatással van.
Ám a digitális élmény már az autón kívül kezdetét veszi: a tulajdonos személyes preferenciái szerint összeállított üdvözléssel. A technológia ehhez grafikai elemeket, fényhatásokat és hangokat kombinál, az autó zárt hűtőrácsa és első fényszórói egy közös figitális ikont alkotnak (a fizikai elemek és a digitális megoldások fúziójaként), így a BMW képes különböző arckifejezéseket felvenni. Ez azt jelenti, hogy az i Vision DEE koncepció „beszélget” az emberekkel, miközben olyan hangulatokat és gesztusokat tud vizuálisan megjeleníteni, mint például az öröm, a döbbenet vagy a jóváhagyás. Sőt mi több beszálláskor az oldalsó ablakra vetíti a vezetője profilképét, hogy még személyesebbé tegye az interakciót.

 

A BMW Group eközben a színváltó karosszéria forradalmi technológiáját is továbbfejlesztette: az egy évvel ezelőtt, ugyancsak Las Vegasban leleplezett E Ink technológia fekete-fehér árnyalatai után az i Vision DEE tanulmányautó karosszériája már akár 32 szín megjelenít. Eme varázslatos összhatást az E Ink vállalat ePaper elnevezésű filmrétege teszi lehetővé, amellyel a koncepcióautó teljes karosszériáját bevonták. Mivel a készítők a kasztni felületét 240, külön-külön vezérelhető E Ink szegmensre osztották, így másodpercek alatt végtelenül változatos minták létrehozása és folyamatos változtatása lehetséges.
A BMW i Vision DEE tanulmányautó formanyelvét végletekig leegyszerűsítve álmodták meg a készítők, hogy kizárólag a digitális élményre és a BMW márka esszenciájára helyezzék a hangsúlyt. Ugyanakkor a tervezők megtartották a bajor márkára jellemző három részre osztott karosszériát, újragondolták és figitális ikonokkal helyettesítették viszont az olyan meghatározó stílusjegyeket, mint például a vese alakú hűtőrács, a dupla ikergyűrű-motívummal dolgozó első fényszórók és a Hofmeister kink.
Az utastérben a digitalizáció kéz a kézben jár a felhasznált anyagok, a vezérlőegységek és a kijelzők látványos letisztításával, amely garantálja, hogy semmi nem vonja el a figyelmet a digitális élményről és a vezetés átfogó, merőben újfajta élményéről. A függőleges központi küllőjű, szokatlan kialakítású kormány érintés-érzékeny felületének köszönhetően számos járműfunkció már ujjmozgatással is vezérelhető. Ilyenek többek között a szélvédőre vetített tartalmak is, amelyek az újgenerációs BMW Head-Up kijelzővel együttműködve a „kezek a kormányon, szemek az úton” alapelvet éltetik.
A BMW Group jövője elektromos, újrahasznosítható és digitális. Az i Vision DEE eme három alappillér digitális aspektusát testesíti meg, a NEUE KLASSE modellgeneráció debütálása felé vezető út következő mérföldköveként.

bmwivisiondee
bmwivisiondee01
bmwivisiondee02
bmwivisiondee03
bmwivisiondee04
bmwivisiondee05
bmwivisiondee06
bmwivisiondee07
bmwivisiondee08
bmwivisiondee09
bmwivisiondee10
bmwivisiondee11
bmwivisiondee12
bmwivisiondee13
bmwivisiondee14
bmwivisiondee15
bmwivisiondee16
bmwivisiondee17
bmwivisiondee18
bmwivisiondee19
bmwivisiondee20
bmwivisiondee21
bmwivisiondee22
bmwivisiondee23
bmwivisiondee24
bmwivisiondee25
bmwivisiondee26
bmwivisiondee27
bmwivisiondee28
bmwivisiondee29
bmwivisiondee30
bmwivisiondee31
bmwivisiondeenyito

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem