Friday, 27, Jan, 8:11 AM

A 2018-as CES elektronikai szakkiállításon mutatta be 3E Robotics Concept névre keresztelt tanulmánycsomagját a Honda. A 3E rövidítés az angol empower (képessé tesz), experience (élmény) és empathy (empátia) szavakat takarja, arra utalva, hogy a Honda megérti az emberek igényeit és boldogabb életet kíván biztosítani számukra.

A robotikához fűződő koncepciók a Honda által elképzelt jövőt demonstrálják, amelyben robotok és mesterséges intelligenciára épülő eszközök segítik az embereket a legkülönfélébb helyzetekben (pl. katasztrófaelhárítás, ápolás). Működésük során ezek a gépek figyelik az emberek viselkedését, és folyamatosan tanulnak tőlük, hogy még hatékonyabban segíthessenek, valamint empatikusabbá váljanak. „A Honda nem úgy tekint a robotikára, mint valamire, ami összeférhetetlen az emberiséggel, sokkal inkább lehetőséget látunk benne, hogy még jobb és teljesebb életet élhessünk” – osztotta meg gondolatait Yoshiyuki Matsumoto, a Honda R&D Co., Ltd. elnök-vezérigazgatója. „Beléptünk abba az érába, amikor a robotikához fűződő fejlesztések egyre inkább előtérbe kerülnek és a hétköznapjaink részévé válnak, kibővítve az emberek lehetőségeit”.
A robotika, a mobilitás és az energiagazdálkodás területén a Honda nem egyedül végzi a kutatási és fejlesztési tevékenységet, hanem bevonja a hasonló gondolkodási partnereket, afféle „nyitott innovációként tekintve a projektekre. Az elképzelés fontos eleme, hogy a különféle eszközök nem függetlenül, hanem rendszerbe kapcsolva, közösen végeznék a feladatokat, jelentősen kibővítve ezáltal az emberi életben rejlő lehetőségeket. Lássuk hát őket!

3E - Empower (képessé tesz)

Az „Empower” kifejezés a Honda azon koncepciójára utal, mely szerint az emberek és a robotok együtt élhetnek és kihasználhatják egymás erősségeit. Ezt az ötletet az önálló közlekedésre alkalmas, mesterséges intelligenciát kamatoztató, 3E-D18 névre keresztelt terepjárművel szemléltette a japán vállalat, bemutatva például, hogy az eszköz milyen munkák elvégzésében nyújthat támogatást a tulajdonosoknak. A Honda R&D Americas által fejlesztett szerkezetet elektromos hajtáslánc mozgatja, s megannyi olyan kiegészítővel szerelhető fel, ami hatékonyabbá és/vagy biztonságosabbá teszi a munkavégzést. Magánszemélyeknek és közületeknek egyaránt nagy hasznára lehet, beleértve a katasztrófaelhárítókat, a tűzoltókat, valamint az építőipari és mezőgazdasági cégeket. A 3E-D18 kiválthatja a veszélyes környezetben dolgozókat, megszabadíthat az időrabló házimunkáktól és egyéb terheket is levehet vállunkról.
A gép egy speciális, a Honda által fejlesztett ATV-platformra épült, amit immáron harminc éve fejlesztenek folyamatosan, hogy a legnehezebben megközelíthető célpontokat is gond nélkül elérje. Összkerekes hajtásláncának, valamint agresszív megjelenésű, tömör abroncsainak köszönhetően szinte minden akadályt képes megmászni, és a tájékozódással sincs problémája, hiszen GPS- és szenzoralapú, autonóm vezérlőrendszer irányítja. További előnye, hogy kompakt méretéből fakadóan elképesztően könnyen manőverezhető és bármilyen környezethez igazodik.
Szintén a CES-en rántották le a leplet a 3E-B18-ról, ami egy bel- és kültéren egyaránt használható, emberi mozgást segítő roboteszköz. Tartozékokkal kiegészítve a 3E-B18 platform például önjáró poggyászszállítóként vagy babakocsiként teheti könnyebbé a hétköznapokat. Kis méretéből és fordulóköréből fakadóan szűk helyeken is elboldogul, elektromos magasságállítással ellátott ülése pedig – emelkedőn és lejtőn is – automatikusan tartja a talajhoz viszonyított távolságot. Platformjának a Honda által fejlesztett Mobile Power Pack biztosít energiát, amelyhez – az autonóm működés és a sokoldalú használhatóság érdekében – további tartozékok kapcsolhatók.

3E – Experience (Élmény)

Az „Élmény” szó mögött megbúvó gondolatiság szerint az emberek és a robotok interakcióba lépnek egymással és közösen fejlődnek, ugyanakkor utóbbiak folyamatosan tanulnak tőlünk, így az idő múlásával egyre hatékonyabban segíthetik az emberiséget és a társadalmat. E filozófia jegyében látott napvilágot a 3E-C18 típuskóddal illetett, kisméretű, elektromos mobilplatform, ami például vállalkozók, művészek és egyéb társadalmi értéket teremtő személyek tevékenységét segítheti. A MI-képes roboteszköz megfigyeli, hogy miként viselkednek az emberek, és autonóm berendezésként végzi feladatait. A „kiskocsi” jellegű innováció alapját egy kompakt autó padlólemeze adja, ezen alakítottak ki tárolórekeszeket, valamint ülőhelyet a tulajdonosnak, aki maga is vezetheti a járművet. Ráadásként számtalan személyes és üzleti célt szolgáló kiegészítővel társítható a 3E-C18, például Honda Mobile Power Packkal is, így a töltéssel járó nehézségek sem okozhatnak gondot az üzemeltetőnek.

3E Empathy (Empátia)

Az „Empátia” arra mutat rá, hogy a Honda roboteszközei képesek együttérezni a bajbajutottakkal, és segítségnyújtás közben empátiát mutatnak irányukba. Ezt bizonyítja a 3E-A18 is, hiszen lehetővé teszi, hogy a robotok kommunikáljanak, illetve együttműködjenek az emberekkel. Fejlesztése során arra törekedtek a mérnökök, hogy simulékony legyen, és valódi segítséget nyújtson a hétköznapok során, többek között olyan munkakörökben, ahol sok embert kell kiszolgálni (pl. reptereken vagy áruházakban). A 3E-A18 tanulmány figyeli beszélgetőpartnere gesztusait, valamint ruháit, kiegészítőit stb., és ezeket figyelembe véve határozza meg, hogy milyen információkkal szolgál kérdezőjének.
Miként arról a segítő állatok széles körű elterjedése is tanúskodik, nehéz helyzetekben társra vágynak az emberek. Éppen ezért a 3E-A18-at finom tapintású „bőr” borítja, ami arra inspirálja az embereket, hogy megérintsék, illetve megöleljék a robotot. Elfogadását segíti, hogy számtalan egyszerű, könnyen értelmezhető arckifejezést használ a társalgások közben és roppant barátságosan viselkedik. Az 3E-A18 hajtott kereke minden irányba elfordítható, így szabadon mozoghat környezetében.

Mindezeken túl a 2018-as CES egyik legkülönlegesebb újdonsága a Mobile Power Pack World volt. A kisméretű járművek, valamint a digitális és háztartási eszközök működtetésére egyaránt alkalmas rendszer nem más, mint a Honda átfogó megoldása a megújuló energiák hatékony tárolására és elosztására. A megújuló energiaforrások nem mindig akkor állnak rendelkezésünkre, mikor éppen szükségünk lenne rájuk, a szélerőművek például éjjel, kis lakossági áramigény esetén is rendületlenül dolgoznak. Ezt a problémát hidalja át a Honda újdonsága, ami hatékony, szállítható formában tárolja a felgyülemlett energiát. Kapacitása – változattól függően – legalább 1 kWh, és mivel több Power Pack is használható együttesen, elektromos motorkerékpárok, sőt kisebb autók működtetésére is alkalmas a rendszer. Szintén nagy előny, hogy a cserélhető akkumulátoroknak köszönhetően az elektromos autók tulajdonosait ezentúl nem köti a töltési idő – míg az egyik csomag tölt, a másik dolgozik.
Ha a Mobile Power Packhez csatlakoztatjuk a Honda Mobile Power Pack Charge & Supply – Portable Concept néven ismert, hordozható töltőt, illetve áramforrást, az eszköz rendkívül jó szolgálatot tehet mentési feladatok ellátása és vészhelyzetek során. A kiegészítő nemcsak tölti a Mobile Power Packet, hanem elektromos autók áramforrásként is hasznosítja. A kerekeken gördülő Honda Mobile Power Pack Charge & Supply – Portable Concept könnyedén hordozható, ugyanakkor víz- és porálló, tehát a szabadban is használható (pl. katasztrófaelhárításnál).
A 2018-as CES-en az elektronikus eszközök közös otthoni áramforrásaként használható Mobile Power Pack Charge & Supply – Expandable Concept tanulmányt is megtekinthette a nagyérdemű. A Mobile Power Pack kommunikál a többi eszközzel, egyszersmind adatokat küld számukra arról, hogy miként hasznosították az akkumulátorcsomagot a töltés során.
Hogy a Mobile Power Pack miként kapcsolódik a mindennapi mobilitáshoz, a PCX Electric robogóval demonstrálta a Honda. Az elektromos kétkerekű energiaellátásáról Honda Mobile Power Pack gondoskodik, csak úgy, mint a Honda Pioneer 500 alapjaira épülő, nullemissziós Honda Mobile Power Pack 4W-Vehicle Concept terepjáróéról, amit szintén megcsodálhattak a CES látogatói. Utóbbiba két Honda Mobile Power Pack helyezhető és járatlan utakon is átütő vezetési élményt nyújt.

honda3ed18
honda3ed18a
honda3ed18b
honda3ed18c
honda3ed18d
honda3eempathyconcept
honda3eempathyconcept01
honda3eempathyconcept02
honda3eempathyconcept03
honda3eempathyconcept04
honda3eempowerconcpet
honda3eempowerconcpet01
honda3eempowerconcpet02
honda3eempowerconcpet03
honda3eexperience
honda3eexperience01
honda3eexperience02
honda3eexperience03
hondampp
hondampp01
hondampp4wvc
hondampp4wvc01
hondampp4wvc02
hondampp4wvc03
hondamppcsec
hondamppcspc
hondamppcspc01
hondamppcspc02
hondamppec
hondamppec01
hondamppec02
hondapcxelectric
hondapcxelectric01
hondapcxelectric02
hondapcxelectric03

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem