Friday, 27, Jan, 8:44 AM

Alapjaiban újratervezték – így született meg minden idők legkifinomultabb és legsportosabb Honda Civic szedánja, mely ráadásként kimagasló helykínálatot, könnyen kezelhető Honda Connect rendszert és naprakész Honda Senes biztonsági csomagot is kínál. Lássuk részletesebben!

A tizedik generációs négyajtós kompakt minden idők legátfogóbb és legnagyobb szabású fejlesztőprogramjának eredménye, nem mellesleg pedig megfelel az ősmodell kapcsán megfogalmazott irányelvnek: „Egy autó az embereknek, egy autó a világnak.” Ahhoz viszont, hogy az új Civic versenyképes áron, alacsony üzemanyag-fogyasztással és hatékony gyártási folyamat eredményeként kerülhessen a szalonokba, a karosszériaszerkezetet, az aerodinamikát és a futómű-konstrukciót illetően is új gondolkodásmódra volt szükség. Ezt jelképezi a fejlesztés szlogenje, az „otokomae”, ami magyarra fordítva annyit tesz: világos cél. Emellett az otokomae a kecsesség, az elegancia és a belső szépség iránti érzéket is kifejezi. Ahogy Mitsuru Kariya vezetőmérnök, a nemzetközi Civic-projekt irányítója megfogalmazza: „Már a kezdetektől az volt a fejlesztés legfontosabb célkitűzése, hogy lelket öntsünk a modellbe”.
Ehhez az alapokat is „újraírták” a mérnökök: az anyagválasztást, a mérnöki feladatokat és a gyártást is újragondolva minden eddiginél könnyebb és merevebb kocsitest jött létre, s az újonc karosszériaszerkezete nemcsak 16 kilóval könnyebb, mint az elődmodellé, hanem merevsége 52 százalékkal javult. Az új platform különlegessége, hogy a tűzfal és a hátfal szinte a teljes utasteret körülöleli, míg előre speciális keresztmerevítők kerültek, melyek a motortérben futó hosszanti nyúlványokat, valamint az A- és B-oszlopot kötik össze.
Az arányai is megváltoztak az új négyajtós Civicnek, 46 mm-rel szélesebb, 20 mm-rel alacsonyabb és 74 mm-rel hosszabb az előző nemzedéknél, s kifejezetten atletikus benyomást kelt. A sportos és szofisztikált formát rövid túlnyúlások jellemzik, ezt fejelik meg a hatalmas légbeömlők és a jellegzetes fényszórók, amelyek a Honda modelljeinek jellegzetes és agresszív arculatához igazodnak. A kocsitest letisztult, elnyújtott kontúrjához markáns övvonal társul, ami az első sárvédőtől egészen a jellegzetes C-oszlopig szalad hátra, miközben kettészeli az első és hátsó ajtó kilincsének mélyedését. Ez és a C-alakú, merész formájú hátsó lámpa még drámaibb megjelenést kölcsönöz a modellnek, különösképp, hogy a hátsó légterelő a lámpák felső élével egy vonalban szeli ketté a csomagtérajtót. A jó kiállású karosszéria aerodinamikai szempontból is kimagaslóan fejlett, melynek alacsony légellenállásához a teljes alsó burkolat is hozzájárul.
Az ultramodern padlólemez optimális alapként szolgált a jelentősen továbbfejlesztett felfüggesztés számára. A futómű vadonatúj konstrukció. Az első kerekeknél alkalmazott, alsó-lengőkaros MacPherson-tagok nagy oldalirányú merevséggel járulnak hozzá a pontos irányíthatósághoz, hátul szintén vadonatúj, multi-link lengőkarrendszer állt szolgálatba. Mindezeken túl az üzemanyagtartályt is áthelyezték, s a padló is közelebb került a talajhoz, és a dupla fogaskerekes, elektronikus rásegítésű szervokormányt kifejezetten az európai utakra hangolták a fejlesztők. A kettős áttételű kormánymű gyors, közvetlen reakciókkal segíti a pilótát középállásban, illetve annak környékén, míg jobban eltekerve finomabbá válik a kormányzás.
A tizedik generációs ötajtós Civicet követően a négyajtós változat is megkapta az 1.5 literes VTEC TURBO erőforrást. A négyhengeres aggregát Csúcsteljesítménye 182 LE (134 kW), amit a hatfokozatú manuális váltóval felszerelt kivitel 5500-as percenkénti főtengelyfordulatnál ad le, míg a CVT-verzió hatezernél. Előbbinél 240 Nm (1900-5500 fordulat/perc), utóbbinál 220 Nm (1700-6000 fordulat/perc) a csúcsnyomaték. A rendkívüli motorerő persze csak egy a kedvező tulajdonságok közül, legalább ennyire fontos, hogy felettébb takarékos és károsanyag-kibocsátása is páratlanul alacsony.
A hosszabb és szélesebb platformnak, illetve a 30 milliméterrel megtoldott tengelytávnak köszönhetően az utastér helykínálata jelentősen megnőtt, sőt a karosszéria átláthatósága is javult. A kiváló anyagminőség, az egyszerű, szofisztikált kialakítás és az új, digitális műszeregység egyedülálló hangulatot kölcsönöz az utastérnek, melyre a prémium jelző éppúgy ráillik, mint a friss vagy a modern. A pianofeketében tündöklő középkonzol afféle technikai központként szolgál. Alsó részén, a váltókarral szemben egy kétszintes tárolórekesz kapott helyet, ide helyezhetők a különféle mobileszközök. A tárolórekesz felett ezüstszínű panelt találni, ezen sorakoznak rendezett, logikus formában a szellőzőrendszer kezelőszervei. A középkonzol tetején foglal helyet a Honda Connect 2 rendszerhez kapcsolódó, hétcolos, színes érintőképernyő, mely amellett, hogy lehetőséget ad a szórakoztatóelektronikai és információs rendszer, valamint a légkondicionáló kezelésére, a legfelsőbb felszereltségi szinteken a tolatókamera képét is megjeleníti. Természetesen a Connect az Apple CarPlay-jel és az Android Autóval is képes együttműködni, így mindkét nagy gyártó telefonjai használhatók a Civicben. A hétcolos érintőképernyő immáron az In-Place-Switching (IPS) funkciót is magáénak tudhatja. Ez páratlan képminőséget, pontos, folyamatos színmegjelenítést, valamint kiváló kontrasztátfogó-képességet szavatol, és tulajdonképpen minden irányból gond nélkül leolvasható (akár 2 fokos szögből is), így az utasok is jól láthatják. Extraként műholdas Garmin® navigációs rendszer is rendelhető, méghozzá előre letöltött térképekkel, fotóalapú kereszteződésmegjelenítéssel, sávokra vonatkozó útmutatással, valós idejű forgalmi információval, háromdimenziós épület- és domborzatrajzokkal, valamint Eco Routing szolgáltatással.
A 60:40 arányban osztott hátsó ülések mögött a korábbinál 20,8 százalékkal nagyobb, 519 literes csomagtartó húzódik. Az alacsony rakodóperem és a 20,6 százalékkal megnövelt rakodónyílás jelentősen megkönnyíti a holmik beemelését, különösképp a nehéz, széles csomagok esetében.
Összhangban a Honda „Biztonságot mindenkinek!” jelmondatával, a Civic minden egyes változata megkapja az aktív és passzív menetbiztonsági eszközöket. Az átlagon felüli menetbiztonság alapja a kivételesen erős és merev padlólemez, további érdekessége az autónak az „ütközésilöket-technológia” (ti. crash stroke technology), melynek lényege, hogy a frontális ütközéseknél a motor le-, illetve hátrafelé mozdul el. Ezáltal plusz 80 milliméterrel nőtt a gyűrődőzóna az autó orr-részén, s az utascella deformálódásának is kisebb az esélye a balesetek során. S végül nem mehetünk el szó nélkül az - ultramodern menetbiztonsági és vezetést segítő eszközöket magában foglaló - Honda SENSING mellett sem, különösképpen, hogy minden modellváltozathoz alapáron jár. A Honda Sensing az alábbi menetbiztonsági eszközöket tartalmazza: Ütközés Erejét Mérséklő Fékrendszer (Collision Mitigation Braking System, CMBS), Ráfutásos Ütközésre Figyelmeztető Rendszer (Forward Collision Warning, FCW), Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer (Lane Departure Warning, LDW), Útpálya Elhagyást Megelőző Rendszer (Road Departure Mitigation, RDM), Sávtartó Asszisztens Rendszer (Lane Keeping Assist System, LKAS), Adaptív Sebességrögzítő (Adaptive Cruise Control, ACC), Közúti Jelzőtábla Felismerő Rendszer (Traffic Sign Recognition, TSR), Intelligens Sebességhatároló (Intelligent Speed Assistance, ISA), Intelligens Adaptív Sebességrögzítő (Intelligent Adaptive Cruise Control, i-ACC). Ezen felül az alábbi kiegészítők is szerepelnek a felszereltségi listán: Holttérfigyelő Rendszer (Blind Spot Information), Kitolatást Segítő Rendszer (Cross Traffic Monitor), illetve Több látószögű tolatókamera.
A koncepció, a megközelítés és az alkalmazott technológiák mind-mind azt bizonyítják, hogy a Civic a Honda európai kínálatának legfontosabb típusa. Több százezer példány kelt el az elmúlt évtizedekben, és a cég történetében is jelentős szerepet játszott. Sok európai vásárló számára a Civic egyet jelent a Hondával.

hondacivicsedan2017
hondacivicsedan2017a
hondacivicsedan2017b
hondacivicsedan2017c
hondacivicsedan2017d
hondacivicsedan2017e
hondacivicsedan2017f
hondacivicsedan2017g
hondacivicsedan2017h
hondacivicsedan2017i
hondacivicsedan2017j
hondacivicsedan2017k
hondacivicsedan2017l
hondacivicsedan2017m
hondacivicsedan2017n
hondacivicsedan2017o
hondacivicsedan2017p
hondacivicsedan2017q
hondacivicsedan2017r
hondacivicsedan2017s
hondacivicsedan2017t
hondacivicsedan2017u

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem