Sidebar

Friday, 07, Oct, 3:27 AM

Olaszország legmagasabb hegyi hágójáról kapta nevét az Alfa Romeo első SUV-ja, mely a hamisítatlan olasz formavilág, az összkerék-hajtás és a Ferrari-technológia egyedülálló kombinációját nyújtja. A Stelvio Quadrifoglio Los Angelesben mutatkozott be a nagyközönségnek.

Az Alfa Romeo első szabadidő-autója már a névválasztásával is az egyediségére utal. A Stelvio Olaszország legmagasabban fekvő közúti hágója, melyet több mint 20 kilométer hosszú és hetvenöt kanyarral tagolt út szel ketté. Így az egyedülálló élményt nyújt az utazónak: lélegzetelállító táj terül el a hihetetlen gyors szintemelkedésű, 2758 méteres magasságba felkúszó aszfaltcsík körül. Nem csoda, hogy a turisztikai látványosságnak sem utolsó, kanyargós útvonal számos kerékpáros, motoros és autós verseny helyszínéül szolgál, illetve most már egy hasonlóan különleges élményt biztosító autó névadójának is számít. Alfa Romeo Stelvio.

A Stelviót az olasz autógyártás szívében, a márka modenai műszaki központjában fejlesztették, s abban a cassionói üzemben készül, ahol az újkori Giulia is. Nem véletlen, hogy ugyanazokkal az értékekkel hódít: az Alfa Romeókra jellemző, sportos designt élvonalbeli technikával és teljesítménnyel ötvözi, miközben példa nélküli vezetési élményt kínál.

A kompakt méretű – 4680 milliméter hosszú, 1650 milliméter magas és 2160 milliméter széles - Stelvio arányai első pillantásra is erőt, dinamizmust sugároznak, melyhez az izmos első és hátsó sárvédőívek éppúgy hozzájárulnak, mint a jellegzetes hűtőmaszkot körbevevő, jókora légbeömlőkkel tagolt frontrész vagy a szénszálas betéttel díszített oldalsó küszöbök. Hátsó része szintén magára vonja a tekintetet a négy kipufogónak és a „Kamm-forma” kialakításnak köszönhetően, mindamellett végtelenül letisztult, feszes az autó vonalvezetése.
Ugyanezek az ismérvek érvényesülnek a Stelvio belső térkialakításánál is: egyszerű és elegáns a vezető köré tervezett cockpit stílusa. A lehető legtöbb kezelőszervet igyekeztek a kormányra zsúfolni, akárcsak a Giuliában, s mind a műszerfal, mind az ülés úgy veszi körbe a pilótát, mint egy menő, olasz öltöny. Erre játszik rá a minőségi kivitelezés és a kiváló anyaghasználat is: a szénszálas kompozitok, a fa és a textilek egyedi kombinációja látványra és érzetre is kellemes, első osztályú felületeket biztosít.
Ahogy az már a bevezetőben is elhangzott, a gépháztető alá a Ferrarival közösen megalkotott, zseniális és ultramodern, 2.9 literes, V6-os Biturbo erőforrás került, 510 lóerős csúcsteljesítménnyel és nyolcfokozatú automata sebességváltóval. A teljes egészében alumínium szerkezetű erőmű nemcsak teljesítményében zseniális, de jellegzetes Alfa Romeo hangzást is biztosít, miközben a hozzá kapcsolódó nyolcfokozatú ZF automata – különösen sport módban – villámgyors, mindössze 150 milliszekundum alatt végbemenő váltásokkal örvendezteti meg a sofőrt.

Az Alfa Romeo műszaki hagyományaival összhangban az elektronikai vezetőtámogató berendezések soha nem uralhatják, csupán segíthetik a vezetés élményét: többek között a DNA PRO rendszer négyféle – dinamikus, normál, takarékos és verseny – üzemmódot kínál. Összkerék-hajtása pedig a nyomatékmegosztást valós időben szabályozó Q4 technológiával készül - aktív osztóművel, valamint első és hátsó differenciálművel -, mellyel a hátsókerék-hajtású autók robbanékonyságát az összkerekes gépek valamennyi, további előnyével társítja.
A Q4 egy sor paraméter folyamatos ellenőrzésével optimalizálja a nyomatékmegosztást a két tengely között, s képes előre felismerni a tapadásvesztést a hossz- és keresztirányú gyorsulásra, a kormányszögre és a függőleges tengely körüli elfordulásra vonatkozó adatok elemzése alapján. Normál körülmények között egyébként a Stelvio Quadrifoglio Q4 hátsókerék-hajtású, a hajtóerő 100 százaléka a hátsó tengelyre jut. Amint azonban valamelyik kerék megközelíti a tapadási határát, azonnal átcsoportosítja a rendelkezésre álló hajtóerő akár 50 százalékát is az első tengelyre. Ráadásul a nyomatékvektor-szabályozási technikának és a hátsó differenciálmű két tengelykapcsolójának hála, külön-külön szabályozható az egyes kerekekre jutó nyomaték mennyisége. A hajtóerő így hatékonyabban vihető át a talajra, akár a határon autózva is.
Mindezek mellett a Stelvio Quadrifoglio elöl újonnan kifejlesztett, kettős keresztlengőkaros felfüggesztést alkalmaz, virtuális kormányzási tengellyel kombinálva. Hátul a maximális menetteljesítményeket, vezetési élményt és komfortot biztosító, Alfa Romeo által szabadalmaztatott négy és fél lengőkaros szerkezet „rejtőzik”. Az AlfaTM Chassis Domain Control (CDC) futómű-szabályozási technológia az autó "agyaként" koordinálja a Stelvio Quadrifoglio összes fedélzeti elektronikus rendszerének működését, ezáltal optimalizálva a teljesítményt és a vezetési élményt.
Mivel a Stelvio Quadrifoglio fejlesztése során ez utóbbi jellemző volt az egyik elsődleges célkitűzés, elmaradhatatlan tényező a két tengely közötti tökéletes tömegelosztás, valamint az ideális tömeg/teljesítmény arány. Ehhez nagyon hatékony anyagfelhasználásra volt szükség: az Alfa Romeo tervezőmérnökei úgy módosították a komponensek elrendezését, hogy a nehezebb alkatrészeket a tömegközépponthoz lehető legközelebb tudják elhelyezni. Emellett szénszálas kompozit anyagból készült a hajtótengely, míg a motor, a felfüggesztés, a fékek, az ajtók a kerékdobok vagy a motorház- és csomagtérfedél gyártásához alumíniumot használtak fel.
A Los Angelesben színre lépő Stelvio a kategória mértékadó modelljének ígérkezik, nem mellékesen pedig remekül megtestesíti az Alfa Romeo szellemiségét.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem