Saturday, 04, Feb, 7:11 PM

Las Vegasban, az Egyesült Államok legnagyobb tuningbemutatóján két olyan Lexus LX 600 is bemutatkozott, amelyek láttán nem kérdés, hogy a luxusterepjárók egyik legkedveltebb amerikai modellje készen áll bármilyen szabadidős kalandra. Íme, a Lexus LX 600 Urban Concept és a Lexus LX 600 Alpine Lifestyle Concept!

Már a tavalyi évben is óriási sikert aratott a SEMA-n bemutatott új, 2022-es Lexus LX 600. Egyáltalán nem meglepő egy tuningkiegészítőkkel foglalkozó kiállításon, hogy megannyi utólagos alkatrészeket forgalmazó és gyártó cég lát fantáziát a hatalmas, prémiumkategóriás 409 lóerős SUV-ban. Az LX 600 névre keresztelt csúcsmodell egy évvel ezelőtt is igen kompetensnek bizonyult a kiállításon, ám idén szintet léptek a mérnökök, hiszen két különböző átalakítást is bemutattak. 2021-ben a Lexus legnagyobb modelljének történetében először F Sport csomaggal álmodták újra a hatalmas TNGA-F platformos luxusterepjárót.

Ezt gondolta most még egy lépéssel tovább a japán prémiumgyártó, egy igen vonzó, egyedi építésű tuningváltozatot bemutatva, amelyet Lexus LX 600 Urban Concept névre kereszteltek. A városból néhanapján kiszabaduló, ám akkor valódi szabadságra és terepkalandokra vágyó felhasználónak szánt új változat némileg kontrasztban is áll emiatt az F-Sport kivitel robusztus, mindenen áttörő dinamikus stílusával. Az Annex Marketing csapata által összeállított Urban Concept ugyanis visszafogottabb, szofisztikáltabbnak mondható küllemét a hétköznapi használatot is szem előtt tartva válogatták össze.

Mindez már a látványnál egyértelművé válik, az Urban Concept ugyanis közel sem olyan vad, mint amilyen a tavalyi F-Sport volt: egy alacsonyabb, könnyedebb, földhöz ragadtabb külsőt kölcsönöz a modellnek a teljesen egyedi Artisan Spirits többrészes bodykit. Az egyedi lökhárítók és küszöboldatok jól illeszkednek az LX 600 stílusához, ezért is fényezték őket a karosszéria színére, már persze azokon a részeken, ahol nem villan ki fedetlenül a szénszálas műanyag. Ettől még természetesen egyértelmű marad, hogy ez valami más, valami vadabb. Ebben segít a HRE 540 Series felniszett, amely a Satin Bronze fényezést fekete részletekkel megfűszerezve kerül az LX-re.

A felnik mögött hatalmas, szintén feketére fényezett Brembo B-M8 fékek lapulnak, az autó alatt pedig az Artisan Spirits Black Label Titanium kipufogórendszere gondoskodik a kellő hanghatásokról. Azoknak is kínált viszont Lexus-logós megoldást a SEMA, akik nem csak alkalmanként vágnának át az erdőn, hanem egyenesen Bigfoot nyomába erednének, mindezt természetesen a lehető legnagyobb kényelemben. Az LX 600 Alpine Lifestyle Concept azoknak szól, akiknek a vérükben van a kalandvágy. Az otthon kényelmét nyújtó overlander (ami az Egyesült Államokban népszerű, közepes terepre épített kirándulóautót jelent) a Lexustól megszokott prémiumérzet és luxusminőség mellett kiváló terepképességekkel és rengeteg kirándulós, terepjárós extrával felszerelve mutatkozott be.

Ezt az autót a Hiraku Co. gondolta tovább az eredeti LX 600 modellből kiindulva: az Alpine Lifestyle Concept tucatszámra használja fel a legismertebb overlanding kiegészítőkkel foglalkozó cégek legjobb utólagos alkatrészeit. A Dissent haspáncéljával, a JAOS szénszálas lökhárító-toldataival és alumínium fellépőjével, illetve a Rigid Industries fénytechnikájával egy pillanat alatt egyértelművé válik, hogy mihez képest visszafogott az Urban Concept. Ez tagadhatatlanul egy másik liga, amire a 20 colos, kovácsolt Vossen Anthracite felnik is emlékeztetnek, ezeket BF Goodrich terepgumikkal szerelték. A teljesen egyedi koncepciót megálmodó cég kiemelte, hogy ezen az autón semmi sem csak dísznek van, minden kiegészítő komoly és egyértelmű célt szolgál.

A tetőn például ott virít a Dissent Off-Road Aluminum Rack System néven ismert tetősíncsomag is, ami rengeteg extra felszerelés rögzítését teszi lehetővé. Az itt elhelyezett a kempingkiegészítőket a YETI biztosította a koncepcióhoz: a hűtőtáskáktól kezdve a kempingszékeken át az ásólapátig mindenféle hasznos eszköz került a márkás tetőcsomagtartóra. Az autóban is rengeteg extra tárolóhelyet alakítottak ki, mit sem törődve azzal, hogy az LX már a gyártósorról érintetlenül legurulva is rengeteg rekesszel rendelkezik, amelyekben az utasok kényelmesen és biztonságosan tudják tárolni holmijukat.

A kempingezéshez és a vadonban túléléshez azonban több minden szükséges, mint a kontinens kényelmes átszeléséhez, így bent a YETI LoadOut GoBox egységei és a TrekBoxx Expedition rendszere is a kalandvágyó utasok segítségére sietnek, de még egy aprócska mobilkonyha is helyet kapott az autóban. Hab a tortán a Switch-Pros 9100 Series kapcsolósorral ellátott, különálló áramforrással rendelkező elektromos rendszere, amely nem csak az autó utólagos extráit és az egyéb, külső kempingkellékeket táplálja, hanem emellett még bluetooth-kapcsolattal is rendelkezik.

Fotók: Lexus, AutoEvolution

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem