Sidebar

Friday, 02, Dec, 6:39 PM

Az Alfa Romeo már-már üstökösként robbant be az alternatív, elektromos hajtású autók egyre táguló univerzumába, ám a Tonale szabadidő-autó nem pusztán a plug-in hybrid hajtáslánca miatt van sikerre ítélve.

Mint egy fekete lyuk, úgy vonzotta magához megállíthatatlanul az embereket az Alfa Romeo Tonale a Genfi Autószalonon, hogy megragadja a szívüket, s aztán sose engedje szabadon. Persze, eddig is tudtuk, hogy az Alfa Romeo veszélyes: ott tekereg az embert lenyelő sárkányfejű kígyó az emblémájában, az autói pedig – szinte kivétel nélkül - elcsavarják az autórajongók fejét. De a Tonale alighanem a legkőszívűbb, legkérlelhetetlenebb kritikusok ellenállását is megingatta: nem elég, hogy szabadidő-autó, nem elég, hogy plug-in hybrid, de még gyönyörű is.
A legdinamikusabban bővülő szegmensbe érkező Tonale formatervét az Alfa Romeo öröksége inspirálta, ugyanakkor egyértelműen a jövőbe mutat. Első pillantásra és összetéveszthetetlenül olasz és Alfa Romeo, igazi - humán idomok által ihletett - természetes szépség. Számos dizájneleme a márka gazdag történelmére reflektál, mint például a klasszikus ‘többlyukú' keréktárcsák, melyek először az 1960-as években tűntek fel, viszont ma már óriási, 21 colos méretben készülnek a 21. századi SUV-hoz. (Nem mellesleg speciálisan az autóhoz tervezett Pirelli abroncsok feszülnek rajtuk.)
A Tonale hangsúlyos oldalsó felületei szintén a múltat, az egykori Duetto és Disco Volante Spider modelleket idézik, miközben a jellegzetes „Linea GT" vonal a legendás GT Juniornak állít emléket. A frontrész úgynevezett „Trilobo" tagolása és „Scudetto" hűtőrácsa ugyancsak biztos pont a formatervezők „kezében” - egyik sem hiányozhat egy Alfa Romeóról. Az ikonikus „pajzs” mellett hasonlóan fontos szerepet töltenek be az egyedi, oldalanként 3-3 különálló fényforrást tartalmazó lámpatestek, eszünkbe juttatva az SZ és a Brera típusokat. A Tonale farrészét az elegancia határozza meg: az izgalmas hátsó szárny és a finoman kidolgozott hátsó lámpák a kézműves művészet jegyében születtek.
A Tonale utasterét ugyancsak az Alfa Romeo versenytörténelme ihlette, ennek megfelelően a pilóta áll a középpontban, a dizájn pedig kifejezetten dinamikus. A lágyan ívelt, izgalmas hatást keltő alapvonalakat kézzel rajzolták meg a tervezők, a kellemes atmoszférához a színvonalas anyagok is nagyban hozzájárulnak. Mindenhol finom matériákkal találkozunk: az alumínium hűvösségét a puha bőr és Alcantara borítások melegsége oldja fel, az áttetsző, háttérvilágítással ellátott panelek pedig tökéletes helyet adnak az elmaradhatatlan DNA üzemmód-kapcsoló számára. Közben a megfelelő mennyiségű és minőségű információkat egy 12,3" képátlójú digitális műszercsoport és egy 10,25" képátlójú központi érintőképernyő szolgáltatja - utóbbi a központi infotainment rendszer lelkét is képezi. A „multitasking” funkciót is támogató multimédiás rendszer kiváló élményt biztosít: néhány ujjmozdulattal elérhetünk bármilyen tartalmat, illetve módosíthatjuk a kívánt beállításokat. Vezetőközpontú, ám nem egoista a Tonale kabinja: a szabadidő-autó négy utas számára nyújt első osztályú kényelmet, akik a külvilággal teljesen össze vannak kapcsolva – a legmagasabb színvonalú technológiai megoldásoknak hála. Az új „Alfista” és „Paddock” elnevezésű alkalmazások például közvetlen összeköttetést garantálnak az Alfa közösségi csatornáival.
Az „Alfistával” az utasok első kézből értesülhetnek a márka világának legfrissebb híreiről és aktuális történéseiről, illetve bizonyos klubok eseményeiről: találkozókról, közös autózásokról, tesztvezetésekről. A „Paddock” az Alfa Romeo beépített exkluzív garázsa és piaca, melyen keresztül lehetőség van áttekinteni és megrendelni a legújabb kiegészítőket, tartozékokat.
A közepes méretű SUV-ok kategóriájában szereplő Tonale ráadásul a legmodernebb elektromos hajtáslánccal büszkélkedhet, s az elektrifikáció révén új értelmet nyer a márka híres” Érzelmek mechanikája” jelmondata. A hátul elhelyezett villanymotor ugyanis új korszakot nyit a menetdinamika, az utazási komfort és a sportosság tekintetében, míg az autó viselkedését alapvetően meghatározó Alfa D.N.A. vezetési üzemmód-kapcsoló is további funkcióval bővült a testvérmodellekhez képest.
Dynamic módban mindkét erőforrás erejét kihasználja a rendszer a maximális menetdinamika érdekében. Ilyenkor a multimédiás rendszer érintőképernyőjének E-mozione gombjával egyedi beállítással lehet felruházni a gázreakciót, a fékrendszert és a kormányzás közvetlenségét. A Natural üzem a teljesítmény és hatékonyság legjobb kompromisszumát szavatolja, intelligens módon vezérelve a belső égésű egység és a villanymotor együttes munkáját. Az eddig megismert „Advance Efficiency" mód ezúttal már „Advance E" névre hallgat, s tisztán elektromos üzemmódot takar. Ezzel valóban új szintre emeli a felhasználói élményt.
A Stelvio-hágóval közvetlen kapcsolatban lévő Tonale hágóról elnevezett újdonság tökéletesen megtestesíti az Alfa Romeo elképzelését a jövőt illetően. A konnektorról is tölthető plug-in hibrid modell minden körülmények között tökéletesen helytáll, legyen szó városi használatról, családi kirándulásokról vagy élményautózásról. Az elektromos meghajtás egyébként meghatározó lesz a márka jövőjében, így tehát a Tonale egy új éra kezdetét is jelenti.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem