Sidebar

Friday, 02, Dec, 5:56 PM

Az új EX90 több egyszerű autónál. A minden idők legfejlettebb Volvójaként bemutatkozó gépjármű belépő egy olyan szélesebb körű ökoszisztémába, amelynek szolgáltatásai és funkciói egyszerűbbé és élvezetesebbé varázsolják az életünket, és lehetővé teszik, hogy a legteljesebb mértékben kiaknázzák az elektromos mobilitás összes előnyét.

A tisztán elektromos, hét teljes értékű ülést, valamint a biztonság és a fenntartható életvitel minden eddiginél magasabb szintjét nyújtó szabadidő-autóval vadonatúj korszak veszi kezdetét a Volvo Cars történetében: egyértelműen a tisztán elektromos jövő felé veszi az irányt a márka. Ugyanakkor a Stockholmban leleplezett EX90 a skandináv formatervezés új klasszikusaként a „forma követi a funkciót” elvet testesíti meg. Olyan modern arányokkal rendelkező, sokoldalú és stílusos autó, mely a legmodernebb informatikai, online kapcsolódási és elektrifikációs technológiákat alkalmazva optimalizálja a biztonság, a takarékosság és az esztétikum értékeit.

 

Az EX90 biztonsági alapfelszereltsége túltesz minden eddigi Volvo modellén. Nemcsak képes megérteni az utasait és a környezetét, így vigyázva ránk és a közlekedés többi résztvevőjére, de az idő előrehaladtával egyre okosabb lesz, amint új adatokat gyűjt, és szoftverfrissítéseket tölt le. A legújabb érzékelő technológiáknak hála, egy láthatatlan külső és belső biztonsági pajzs veszi körül a szabadidő-autót. Az NVIDIA DRIVE alapú, nagyteljesítményű központi számítástechnikai platform és a Volvo Cars házon belül fejlesztett szoftvere olyan élvonalbeli kamerákat, radarokat és lidar érzékelőket működtetnek összehangolva, amelyek valós idejű, 360 fokos képet biztosítanak. S ezek már akkor reagálnak és beavatkoznak, ha a vezető egy szempillantásnyit késlekedik. Például a lidar-szenzor éjjel-nappal figyeli az autó előtti útszakaszt, akár autópálya-sebesség mellett is, s több száz méterről észleli akár az apró tárgyakat is, így bőven hagy időt a tájékozódásra, a cselekvésre és az elkerülésre. Ez annak a Pilot Assist félautonóm vezetőtámogató szolgáltatásnak a megbízhatóságát és teljesítményét is javítják, amelyet immár sávváltást elősegítő kormányzási támogatás funkcióval is kiegészítettek a mérnökök. A lidar rendszert is magában foglaló, ultramodern érzékelő készlet pedig azt is lehetővé teszi, hogy az EX90 a jövőben felügyelet nélküli autonóm üzemmódban közlekedjen.
Az NVIDIA DRIVE Xavier és Orin mesterséges intelligencia platformjaira, a Qualcomm Technologies Snapdragon® Cockpit platformjaira, valamint a Volvo mérnökei által házon belül kifejlesztett szoftverre épülő, központosított vezérlő rendszer felel a jármű legtöbb alapvető funkciójának a működtetéséért, a biztonsági rendszerektől kezdve az infotainment szolgáltatásokon át az akkumulátor vezérléséig. Vagyis az EX90 több mint egy autó, egy rendkívül fejlett, négykerekű számítógép, mely a rendszeresen kibocsátott, vezeték nélküli szoftverfrissítések telepítésével tovább tökéletesíthető.
A Snapdragon Cockpit platformok ultramodern számítókapacitását az Epic Games által kifejlesztett (és a világ legismertebb számítógépes és konzoljátékaiban is alkalmazott) Unreal Engine 3D grafikai eszköz megjelenítési képességeivel társítva villámgyors, kiváló minőségű grafikákat élvezhetünk a fedélzeti képernyőkön és a head-up kijelzőn. A 14,5 colos központi képernyőn keresztül a ma létező egyik legkiválóbb, integrált Google funkciókkal felvértezett infotainment rendszerhez férhetnek hozzá a tulajdonosok. Olyan előre telepített Google szolgáltatások állnak az bennülők rendelkezésére, mint a hangvezérelt Google Assistant, a Google Maps navigáció, vagy a további, közkedvelt alkalmazásokhoz hozzáférést biztosító Google Play áruház. A Volvo EX90 kijelzőin mindig az adott pillanatban leginkább releváns információk jelennek meg, így a pilótának a lehető legritkábban kell levennie tekintetét az útról. Emellett a Volvo EX90 a vezeték nélküli Apple CarPlay okostelefon integrációs szolgáltatást is támogatja.
Az alapkiépítésben kínált 5G mobil adatkapcsolat (ahol elérhető) jóvoltából gyorsan és egyszerűen telepíthetők a nyitóképernyőre a kívánt alkalmazások, vagy használható az ösztönösen kezelhető navigációs rendszer. A rendszer a zenei streaming szolgáltatást is támogatja az új, referencia minőségű Bowers & Wilkins audiorendszeren keresztül, amely a Volvo történetében először Dolby Atmos hangzást biztosít, miközben a még inkább magával ragadó hangzásról a fejtámaszokba integrált hangszórók gondoskodnak.
Szintén alapfelszerelés az okostelefonos nyitás és indítás funkció. Ha a vezető megközelíti járművét, a Volvo EX90 érzékeli okostelefonját, oldja a központi zárat, majd személyre szabott üdvözlő fényjátékkal köszönti gazdáját. Mire a sofőr helyet foglal a vezetőülésben, a fedélzeti rendszer automatikusan betöltötte személyes felhasználói profilját. Említést érdemelnek még a távvezérlési funkciók, amelyek jóvoltából a felhasználók szabadon mozoghatnak autójuk és otthonuk között. Elég otthonuk kényelméből megkérniük a Google Asszisztenst, hogy zárja be, fűtse fel, vagy klimatizálja a Volvo EX90-est. Ugyanígy az akkumulátor töltöttségi szintjét is lekérdezhetik.
A vadonatúj, házon belül kifejlesztett, tisztán elektromos járműtechnológiára épülő EX90 segít a tulajdonosok életvitelét fenntarthatóbbá tenni. A WLTP szabvány szerint egyetlen feltöltéssel akár 600, teljesen emissziómentes kilométert megtenni képes Volvo EX90 akkumulátora 30 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra, s a különböző intelligens technológiáknak és szolgáltatásoknak köszönhetően ügyfeleink minden eddiginél egyszerűbben tölthetik fel elektromos autójuk energiatároló egységét. A Volvo Cars alkalmazásba integrált nyilvános töltő funkcionalitáson keresztül a világ több százezer nyilvános töltőpontja között válogathatnak, az alkalmazásból fizethetik ki a töltést, és áttekinthetik a töltési folyamat részleteit – mindezt egyetlen, könnyen kezelhető felületről. Az infotainment rendszer központi képernyőjén megjelenített Google Maps szolgáltatásban pedig valós időben tudják ellenőrizni az egyes töltőpontok foglaltságát, illetve rendelkezésre állását.
Az EX90 támogatni fogja a Plug and Charge szolgáltatást. Amint ez a funkció elérhetővé válik, ügyfeleinknek nem lesz más dolga, mint csatlakoztatni autójukat egy kompatibilis nyilvános töltőállomásra. A rendszer automatikusan megkezdi a töltést, és ezzel párhuzamosan a fizetésről is gondoskodik.
A piaci bevezetéskor megrendelhető dupla villanymotoros, összkerékhajtású kivitel 111 kWh kapacitású akkumulátora kettő állandó mágneses villanymotort táplál, amelyek a hajtáslánc nagyteljesítményű verziójában együtt 380 kW (517 LE) csúcsteljesítményt és 910 Nm maximális forgatónyomatékot biztosítanak. A vadonatúj futóművel társítva ez élvezetes, kiegyensúlyozott vezetési élményt biztosít.
A Volvo EX90 gyártásánál mintegy 15 százalékban használnak fel újrahasznosított acélt, és 25 százalékban újrahasznosított alumíniumot. Ezen túlmenően minden „példány” 48 kilogrammnyi újrahasznosított műanyagot és természetes alapú anyagot tartalmaz, amelyek az autóban felhasznált összes plasztik mintegy 15 százalékát teszik ki – soha egyetlen Volvo gépkocsiban nem találkozhattunk ennyi újrahasznosított nyersanyaggal.
Végezetül, a Volvo EX90 az első olyan Volvo modell, amelyet felszereltünk a kétirányú töltés megvalósításához szükséges hardverrel. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az elektromos jármű akkumulátorát energiaforrásként hasznosítsuk, például háztartásunk vagy egyéb elektromos berendezések működtetésére, vagy egy másik tisztán elektromos Volvo gépkocsi akkumulátorának a töltésére.
„A Volvo EX90 pontosan olyan, amilyennek szerintünk egy nagyméretű, családi szabadidőjárműnek az elektromos mobilitás korában lennie kell.” – mondta Jim Rowan, a Volvo Cars vezérigazgatója. „A tisztán elektromos, szoftver alapú Volvo EX90 előrevetíti azt az irányt és színvonalat, amelyet ügyfeleink a jövőben a biztonság, a technológiák, a fenntarthatóság, a formatervezés, illetve a személyre szabott utasélmény terén elvárhatnak a Volvo típusaitól.”

Volvo EX90 01
Volvo EX90 02
Volvo EX90 03
Volvo EX90 04
Volvo EX90 05
Volvo EX90 06
Volvo EX90 07
Volvo EX90 08
Volvo EX90 09
Volvo EX90 10
Volvo EX90 11
Volvo EX90 12
Volvo EX90 13
Volvo EX90 14
Volvo EX90 15
Volvo EX90 16
Volvo EX90 17
Volvo EX90 18
Volvo EX90 19
Volvo EX90 20
Volvo EX90 21
Volvo EX90 22
Volvo EX90 23
Volvo EX90 24
Volvo EX90 25
Volvo EX90 26
Volvo EX90 27
Volvo EX90 28
Volvo EX90 29
Volvo EX90 30
Volvo EX90 31
Volvo EX90 32
Volvo EX90 33
Volvo EX90 34
Volvo EX90 35
Volvo EX90 36
Volvo EX90 37
Volvo EX90 38
Volvo EX90 39
Volvo EX90 40
Volvo EX90 41
Volvo EX90 42
Volvo EX90 43
Volvo EX90 44
Volvo EX90 45
Volvo EX90 46
Volvo EX90 47
Volvo EX90 48
Volvo EX90 49
Volvo EX90 50
Volvo EX90 51
Volvo EX90 52
Volvo EX90 53
Volvo EX90 54
Volvo EX90 55
Volvo EX90 56
Volvo EX90 57
Volvo EX90 58
Volvo EX90 nyito
Volvo EX90

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem