Friday, 27, Jan, 7:56 AM

Mindössze 740 darabos limitált szériával ünnepli meg a MINI a Cooper családdal megkötött együttműködésének hatvanadik évfordulóját, melynek háttere egy közös szenvedély: a száguldás iránt érzett mérhetetlen szerelem.

A 98 évvel ezelőtt született John Cooper neve mára nemcsak a Formula-1 kimagasló sikereivel, de a MINI márkával is összeforrt. A legendás angol autóépítő mester, illetve a Cooper-család hatvan esztendővel ezelőtt, a klasszikus Mini motorsport sikereivel alapozta meg a mai napig tartó együttműködést: a maximális vezetési élmény iránti közös szenvedély először 1961 szeptemberében, a Mini Cooper modellben öltött testet.
John Cooper az 1950-es években a középmotoros sportautóival forradalmasította a Formula-1 világát: azóta is alkalmazott ötlete, mely szerint a motort nem a pilóta elé, hanem mögé kell beépíteni, 1959-ben és 1960-ban is világbajnoki címhez segítette a Formula-1 Cooper versenyautóiban induló Jack Brabham-et. Hozzá hasonlóan barátja és társtervezője, Alec Issigonis is szokatlan járműépítési megoldásokat alkalmazott, ő a klasszikus Minivel reformálta meg a kisautók szegmensét. Nem csoda hát, hogy John Cooper első ránézésre felismerte a kompakt négyülésesben rejlő sportos potenciált és azon nyomban egy sportos kisszéria gyártását kezdeményezte, nagyobb fékrendszerrel és 34 lóerőről 55 lóerőre növelt maximális teljesítménnyel. Így született meg a hatalmas sikernek örvendő, első Mini Cooper, a Cooper márka és a vörös körbe foglalt név pedig mára legendává vált. Két évvel később érkezett a még erősebb Mini Cooper S, mely tökéletes alapot adott az 1964-es, 65-ös és 67-es győztes versenyautóinak.
Ezt követően a Mini sorozatgyártású modelljeihez elérhető John Cooper teljesítménynövelő csomagok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek. És mielőtt 2001-ben bemutatkozott az első modern MINI, megszületett a John Cooper Works márkanév is, amelynek égisze alatt a Formula-1 csapatfőnökének fia, John Michael „Mike” Cooper folytatta az együttműködést a MINI-vel.
A nem mindennapi kooperáció hatvanadik évfordulóját a háromajtós MINI különkiadásával ünnepli a brit márka: a MINI Anniversary Edition főhajtás a 2000-ben elhunyt John Cooper előtt. Az exkluzív kiegészítőkkel és felszereltségi opciókkal felvértezett limitált széria vonzó alternatívát kínál a száguldás és a MINI azon rajongói számára, akik szenvedéllyel éltetik a márka sportos történelmét és egyként osztoznak a John Cooper nevével fémjelzett értékekben. A MINI Cooperből, Cooper S-ből és JOh Cooper Worksből készülő 740 darabos sorozat arra a 74-es rajtszámra utal, amelyet a klasszikus Mini Cooper az első sikeres versenypálya-szereplésekor viselt.
A jubileumi modell karosszériáján és utasterében egymás után fedezhetők fel a MINI és a Cooper család közös történelmének elegáns részletei. Tekintve, hogy John Cooper versenyautói zöld-fehérben pompáztak, a MINI Anniversary Edition is British Racing Green metálfényt kapott. Alternatívaként a Midnight Black metál árnyalat is elérhető, a MINI John Cooper Works változathoz pedig a Rebel Green szín is elérhető. Mindegyikhez fehér tető, külső visszapillantó-házak, kilincsek és fényszóró-keretek társulnak. A többi karosszéria-kiegészítő magasfényű Piano Black színt visel. A motorháztetőn vörös szegélybe foglalt fehér versenycsíkok, valamint a több helyen feltűnő 74-es rajtszám tovább erősíti a kisautó történelmi gyökereit.
Emellé folyamatosan alkalmazkodó lengéscsillapítókkal dolgozó adaptív futómű és 18 colos, kéttónusú, Circuit Spoke MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák társulnak, míg a küszöbléceket, az oldalsó irányjelző-paneleket, a C-oszlopokat és a Nappa bőrözött sportkormány központi küllőjét „COOPER” felirat díszíti.
A limitált sorozat utasterét Carbon Black árnyalatú Dinamica / bőrözött MINI John Cooper Works sportülések, antracit-árnyalatú tetőkárpit, rozsdamentes acélból készült pedálsor és magasfényű Piano Black dekorbetétek színesítik. Az eredeti John Cooper logót ölelő vörös kör a csomagtérajtón és az utastér utasoldali felületein is visszaköszön. Végül, de nem utolsósorban a kabin vezetőoldali felületei John, Mike és Charlie Cooper kézjegyeit viselik. A különkiadás exkluzivitását a vezetőoldali ajtó kerete hangsúlyozza, amelyen John Cooper aláírása mellett a „1 of 740” felirat és a „60 YEARS OF MINI COOPER – THE UNEXPECTED UNDERDOG” szavak olvashatók.
A MINI Anniversary Edition exkluzív, sportos kisugárzását az eredeti MINI tartozékok utólagosan opciói fokozhatják tovább. A karosszéria fekete és fehér kiegészítőivel a Piano Black árnyalatú övvonal alkothat vonzó kontrasztot. A további lehetőségek között a MINI Sport tetőantenna és a szénszálból készült kipufogóvégek is szerepelnek, de lyuggatott, mart MINI John Cooper Works féktárcsák is elérhetők.
A MINI Anniversary Edition forradalmi csúcstechnológiákkal megspékelve tekint vissza a márka történelmére, s méltó módon ünnepli a két patinás márka közti rendhagyó együttműködést. A mindössze 740 darabos limitált széria háromajtós MINI Cooper, Cooper S és MINI John Cooper Works kivitelben vihető haza.

minianniversaryedition2021
minianniversaryedition2021a
minianniversaryedition2021b
minianniversaryedition2021c
minianniversaryedition2021cs
minianniversaryedition2021d
minianniversaryedition2021dz
minianniversaryedition2021dzs
minianniversaryedition2021f
minianniversaryedition2021g
minianniversaryedition2021gy
minianniversaryedition2021h
minianniversaryedition2021i
minianniversaryedition2021j
minianniversaryedition2021k
minianniversaryedition2021l
minianniversaryedition2021ly
minianniversaryedition2021m
minianniversaryedition2021n
minianniversaryedition2021ny
minianniversaryedition2021o
minianniversaryedition2021p
minianniversaryedition2021q
minianniversaryedition2021r
minianniversaryedition2021s
minianniversaryedition2021sz
minianniversaryedition2021t
minianniversaryedition2021ty
minianniversaryedition2021u
minianniversaryedition2021v
minianniversaryedition2021w

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem