Saturday, 04, Feb, 7:48 PM

A tehergépjármű gyártók piacán elsőként kezdett fosszilis tüzelőanyagoktól mentes acélt használni a Volvo Trucks. Az első ilyen alkatrészekkel gyártott elektromos nehézgépjárműveket hamarosan leszállítják a megrendelőknek.

A svéd gyártó 2022 szeptemberében kezdte meg az elektromos, akár 44 tonnás nettó szerelvényössztömeggel is rendelhető nehézgépjárműveinek sorozatgyártását. Ezen elektromos tehergépjárművek némelyike a világon elsőként olyan alvázra épül, amelyet fosszilis tüzelőanyagoktól mentes acélból készítettek. „A nettó nulla károsanyag-kibocsátás felé vezető utunk része az is, hogy a járműveink üzemeltetés közben karbonsemlegesek legyenek, de az is, hogy idővel az alapanyagokat, amelyekből gyártjuk őket, fosszilis tüzelőanyagoktól mentes vagy újrahasznosított alapanyagokra cseréljük” – mondta Jessica Sandström, a Volvo Trucks termékmenedzsment részlegének alelnöke.
A fenntartható módon előállított acélt a svéd vállalat, az SSAB gyártja, egy teljesen új, a hidrogén és a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes elektromos áram használatára alapuló technológiával állítja elő. Ennek eredményeképpen sokkal kisebb a gyártási folyamat környezetre mért hatása, ami fontos lépést jelent a nettó nulla károsanyagkibocsátású ellátási lánc elérése felé. Az ügyfelek között, akik a fenntartható acél felhasználásával készülő elektromos tehergépjárműveket kapják, ott szerepel többek között az Amazon, a DFDS, és – a Simon Loos fuvarozási vállalaton keresztül – az Unilever is. „Mi az Amazonnál arra törekszünk, hogy 2040-re karbonsemlegessé tegyük a működésünket, ehhez pedig szükségünk van olyan partnerekre, mint a Volvo Trucks” – nyilatkozta Andreas Marschner, az Amazon európai szállítási szolgáltatásaiért felelős alelnöke. Hasonló álláspontot képvisel a DFDS is. „A DFDS elkötelezett a zöldebb szállítási és logisztikai megoldások iránt. Bármely lépés, amit ezen az úton teszünk meg, közelebb visz minket a karbonsemleges társadalomhoz, ezért örömmel fogadtuk a hírt, hogy az új elektromos Volvo tehergépjárműveink némelyike már fosszilis üzemanyagoktól mentes acél felhasználásával készült” – fejtette ki Niklas Andersson, a vállalat ügyvezető alelnöke és a logisztikai osztály vezetője.
A hidrogén-technológiával előállított acélt először a tehergépjárművek alvázszelvényében fogják felhasználni, amely a tehergépkocsi gerincét alkotja, és amelyre az összes többi fő alkotóelemet szerelik. Ahogy a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes acél egyre elérhetőbbé válik, úgy a jármű más alkotóelemeiben is fokozatosan bevezetik majd annak használatát.
Ma egy új Volvo tehergépjármű alkotóelemeinek körülbelül 30%-a származik újrahasznosított anyagból. Az elkészült jármű elemeinek pedig közel 90%-a újrahasznosítható az életciklusának végén. A fosszilis tüzelőanyagoktól mentes acélt innentől a hagyományos és az újrahasznosított acél mellett fogják a Volvo tehergépjárművek gyártásához használni.

 


 

   Email:  [email protected]

Teszt

Történelem