Yamaha YZ450F - Teljesítmény és önbizalom

Az új, elektromos indítású Yamaha YZ450F az első széria motokrossz motorkerékpár, mely okostelefonos teljesítményhangoló alkalmazással büszkélkedhet. Nem mellesleg a 2018-as újdonság a teljesítmény és az önbizalom ideális egyensúlyát nyújtja a motorosoknak. 

yamahayz450f20De kezdjük a lényeggel: mi az, hogy teljesítményhangoló alkalmazás?! A Yamaha a speciálisan megtervezett „Yamaha Power Tuner” korábban soha nem látott mértékben csatlakoztatja a motorosokat az YZ450F-hez, és beállíthatják a motor teljesítményét az eltérő motorozási stílusokhoz, pályakörülményekhez és a változó időjáráshoz igazodva. A Yamaha Power Tuner alkalmazás lehetővé teszi a „pilóta” számára, hogy gyorsan és könnyedén módosítsa az üzemanyag- és gyújtásvezérlő görbéket, és ezeket vezeték nélkül feltöltse a motorra a kommunikációs vezérlőegység fedélzeti Wi-Fi rendszerén keresztül, a pálya szélén elvégezhető beállítások legegyszerűbb módjaként. A „Napló" funkció pedig „engedélyezi”, hogy feljegyzéseket készítsen a helyszínről, a körülményekről, a motor beállításairól és még sok minden másról - ami referenciaként szolgálhat a jövőbeni futamokhoz -, továbbá rengeteg adat, mint például a versenybeállítások, karbantartás és rendszerdiagnosztika, motor működési ideje és sok más adat figyelemmel kísérésére is képes.
yamahayz450f06Amellett, hogy az YZ450F a lehető legszorosabb kapcsolatot biztosítja „maga” és a motorosa között, alapvetően meg is újult. A legfontosabb újdonságok a következők: a nagyteljesítményű, fordított hengerfejes motor, a főtengely, az elektromos indítás lítium-ion akkumulátorral, a 44 mm-es Mikuni® fojtószelepház, a nagyobb hűtők, a nagy szilárdságú kétoldali kereszttartós váz, s így tovább. Most nézzük meg egy kicsit részletesebben!
yamahayz450f13A kompakt indítómotort és ultrakönnyű lítium-ion akkumulátort használó 2018-as YZ450F elhozza a gombnyomásra történő indítás kényelmét a versenypályákra, ezáltal stresszes helyzetben is erőlködés nélküli az újraindítás, illetve lazább lehet a motorozás, amikor nem ketyeg az óra. Ráadásul a nagy kapacitású és ultrakönnyű akkucsomag csak minimális súlytöbblettel jár.
yamahayz450f04A Yamaha az YZ450F jellegzetes, hátrafelé döntött hengerkialakítását is továbbfejlesztette. A vadonatúj hengerfej könnyebb, a motor helyzetét pedig az új vázban megváltoztatták, és kissé jobban álló helyzetbe fordították az első súlyeloszlás optimalizálása miatt. Emellett új szelepemelő profilokat, valamint új főtengelyt és erősebb, nagy sűrítési arányú „box bridge" dugattyúkialakítást is kapott - DLC (Diamond-like-Carbon, gyémántszerű szén) bevonatos csappal -, sőt, most már új, 44 mm-es Mikuni® fojtószelepházon keresztül lélegzik. A váltót és a kuplungot szintén átdolgozták a mérnökök, méghozzá a közvetlenebb kapcsolat és a nagyobb erő érdekében. Az áttervezett fogaskerekek szélesebb felülete, a kuplung továbbfejlesztett tárcsái és merevebb külső nyomólapja mind a tartósságot szolgálják.
yamahayz450f09Mindezen túl nagyobbak lettek a hűtői, és még inkább az érkező levegőáram irányába dőlnek, hogy a legnagyobb igénybevételt jelentő versenykörülmények esetén jobb hűtést biztosítsanak. Az innovatív, hajlított kipufogócső-kialakítás javítja mind a tömegközpontosítást, mind a teljesítményt, és 2018-ra új geometriával készül. További érdekesség, hogy az új YZ450F rajtelektronikával is rendelkezik, gyorsabb, zökkenő-mentesebb startokat garantálva.
yamahayz450f11Az YZ450F kompakt, új, kétoldali kereszttartós váza tovább fokozza e motokrossz motorkerékpár híresen ösztönös kezelhetőségét. A felső vázon az átdolgozott merevítők növelik a merevséget, a hátsó váz csövei és az új motorfelfüggesztések pedig elősegítik a tömegközpontosítást, így a jó kanyarodási érzés és az egyenesfutási merevség ideális egyensúlyát teremtik meg. Egyszerűen fogalmazva az új váz tervezésénél a rázkódások elnyelése, a merevség és a kanyarodás közötti lehető legjobb egyensúlyt tartották szem előtt.
yamahayz450f15Mindezt tetőtől talpig könnyebb és kompaktabb burkolatok veszik körbe, amelyek nemcsak elegánsabbak, hanem ergonomikusabbak is, hogy a motoros mozgékonysága még jobb legyen. A kisebb, 6,2 literes üzemanyagtartály és az módosított, felülre szerelt légszűrőház az új konkáv hűtőborításokkal karcsúbbá teszi a térdtámasz területét, ami nem csupán a stílusnak tesz jót, de jobb megtámasztást biztosít a még jobb irányíthatóság érdekében. Az ülés szélessége 9 mm-rel csökkent, hátsó vége pedig majdnem 20 mm-rel alacsonyabban van. A karcsú vonalú burkolatokat új grafika hangsúlyozza, továbbá az új 2018-as YZ450F kék kerekekkel érkezik, ami kihangsúlyozza a gyári motorkerékpároktól örökölt vonásait.
yamahayz450f02A könnyen hangolható, teljesen állítható KYB® teleszkópvilla sebességfüggő lengéscsillapítást nyújt, ami kivételes egyensúlyt biztosít a kezelhetőség és a rázkódások elnyelése között a verseny megnyeréséhez szükséges teljesítmény érdekében. Az AOS (air-oil-separate, levegő-olaj elkülönítés) kialakítást széles körben az iparág egyik vezető rendszerének tartják, amely alacsony sebességnél kiváló vezetési érzetet, nagy sebességnél pedig stabilitást nyújt. További előnye, hogy beállítani is könnyű. A KYB® hátsó lengéscsillapító az új vázhoz illő új csillapítási karakterisztikával büszkélkedhet, és könnyebb rugót tartalmaz a kisebb tömeg „kedvéért”.
A teljesen új YZ450F 2017 augusztusától vásárolható meg a Yamaha márkakereskedőknél.