Audi R8 V10 RWS - Szabad a drift!

Míg a sajtóanyag visszafogottabban – „a futómű beállításai és a szabályozó rendszerek az autó kontrollált csúszását is engedik” -, addig Stephan Winkelmann, az Audi Sport GmbH ügyvezető igazgatója sokkal egyértelműbben, konkrétabban fogalmaz: „Az R8 V10 RWS a puristáknak készült.”

Sőt, a főnök ennél is tovább merészkedik: „A hamisítatlan vezetési élményt kereső rajongóknak az R8 V10 RWS egy limitált darabszámban elérhető, igazán exkluzív ajánlat. A középen elhelyezett V10-es motor és a hátsókerék-hajtás biztosítja az R8 V10 RWS számára azt a vezetési koncepciót az utakon, amelyet a pályákon az R8 LMS versenyautó képvisel.” Na, ezek után nézzük a részleteket!
Az Audi Sport GmbH tehát egy olyan újdonsággal bővítette tovább az R8 modellsorozatot, mely limitált példányszámával, kézi összeszerelésével, s nem utolsósorban hátsókerék-hajtásával az különleges izgalomra vágyó ügyfeleket szólítja meg. Mindennek az alapja a speciálisan hangolt futómű, az összkerekes modellnél alacsonyabb súly, valamint az ezekből a jellemzőkből adódó brutális menettulajdonságok...
Bizony, a Coupé súlya vezető nélkül csak 1590 kilogramm, ami 50 kilogrammal kevesebb, mint a hagyományos R8-é. Hiába, nincs kardántengely, többtárcsás kuplung és központi differenciálmű. Majdnem ugyanez a különbség fennáll a Spydernél is, a nyitott modell esetében 40 kilogramm a differencia. A közel tökéletes tömegeloszlás - 40,6:59,4 (Coupé), illetve 40,4:59,6 (Spyder) a hátsókerék-hajtáshoz igazított futóművel és kezelhetőségi beállításokkal mind a rendkívüli menettulajdonságokat szolgálja.
audir8v10rws07Ahogy a sajtóanyag írja: „A megszokott Audi drive select menetdinamikai szabályozórendszer „Dinamikus” módját illetve az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) „Sport” beállítását választva a futómű beállításai és a szabályozó rendszerek az autó kontrollált csúszását engedik. Az elektronikus menetstabilizáló rendszer (ESC) megbízhatóan avatkozik közbe a határon.” Közben az elektromechanikus szervokormánnyal mindvégig remekül uralható az R8 V10 RWS, az első kerekeken meg hírből sem ismerik a hajtási befolyásokat. Ehhez a fekete színű, 19 colos ötküllős, V betűt formázó alumínium felnik is hozzájárulnak, melyeken elöl 245/35, hátul 295/35 méretű abroncsok feszülnek.
audir8v10rws01A brutális menetteljesítményekhez nem hiányzik a potens erőforrás sem: az Audi R8 V10 RWS középen elhelyezett V10-es aggregátja 397 kW (540 LE) teljesítményre képes, 540 Nm legnagyobb nyomatékát pedig 6 500-as fordulatszámnál adja le. Az 5.2 FSI motor 3,7 másodperc alatt katapultálja a Coupé modellt 0-ról 100 km/óra sebességre (Spyder: 3,8 másodperc), a gyorsulás pedig akár 320 km/óra maximális sebességig (Spyder: 318 km/óra) folytatódhat. A gyár nyilvánvalóan a fogyasztási adatokat is közzétette – zárt tetővel 12,4 liter/100 kilométer az átlag, amely 283 gramm széndioxid kibocsátást jelent kilométerenként -, de – ugyan már - kit érdekel?!
audir8v10rws04A mindössze 999 példányban készülő R8 V10 RWS letisztult karakterét a matt fekete Singleframe hűtőrács és a szintén matt fekete színű légbeömlők erősítik. Ugyanakkor az oldalsó pengemotívumok (sideblade) közül a felső fényes fekete színt kapott, az alsót viszont a karosszéria színére fényezték. Ráadásul az R8 LMS GT 4 modellhez hasonlóan arra is van lehetőség opcionálisan, hogy egy, a motorháztetőről induló és a tetőn keresztül az autó hátsó részéig futó vörös fóliacsík díszítse a sportkupét.
audir8v10rws20A beltérben helyet foglaló vezetőt és utasát bőr illetve alcantara borítású sportülések várják. Extraként kagylóülések is rendelhetők hozzá. A szélvédőn elhelyezett jelzés („1. a 999-ből”) pedig a limitált darabszámú modell sorszámát jelöli.
audir8v10rws17A hátsókerék-hajtású (Rear Wheel Series), kézzel épített exkluzív modellből összesen 999 darab hagyja majd el Böllinger Höfe R8 gyárát, az ügyfelek 2017 őszétől adhatnak le rendelést rá (Németországban és Európában). Az első autók várhatóan 2018 elején jelennek meg az utcákon. A Coupé ára 140 000 eurótól indul, a Spyder kivitel pedig 153 000 eurótól lesz elérhető.