Yamaha XSR700 Rough Crafts - Egyből kettő

2017-ben is folytatjuk Yamaha Yard Built program bemutatását, ezúttal abba a tajvani Rough Crafts műhelybe látogatunk el újra, melynek csapata Winston Yeh vezetésével már 2015-ben is nagyot alkotott. Akkor a „The Guerilla Fourral”, egy átalakított XJR1300-zal igen magasra tették a lécet, most egy XSR700-sal próbálták megismételni a mutatványt.

yamahaxsr700roughcraftsWinston a váz vágása és hegesztése nélkül, szabadon alakíthatta át a határozott, középkategóriás XSR700 motorkerékpárt jellegzetes, saját stílusában. Az eredmény nem egy, hanem két mestermű lett: az egyszerűen kicserélhető elemek – kevesebb, mint egy óra alatt - „The Corsa Scorcher"-ré, egy café racer stílusú utcai géppé, illetve „The Soil Scorpion"-ná, egy salakpályás, scrambler stílusú motorkerékpárrá változtatják az XSR700 modellt.
„Ez az első „dupla stílusú” egyedi motorkerékpárunk, amelyet egyetlen gépből készítettek" - mondta el Cristian Barelli, a Yamaha Motor Europe marketing-koordinátora. „Kiválóan bemutatja, milyen sokoldalúan alakítható át az XSR700. Akár egy café racert, akár egy scramblert szeretnél építeni, ez a masina bizonyítja, hogy mindkettőt megteheted anélkül, hogy elveszne az eredeti motorkerékpár karaktere és vezethetősége."
„Az XSR fantasztikus kiindulópontnak bizonyult" - nyilatkozta Winston. „Imádom a 700-as modell csővázas szerkezetét, a teljesítmény-tömeg aránya pedig tökéletes. Az új tervezésű, rövidebb váznak és a leszerelhető hátsó váznyúlványnak köszönhetően nem kell szétvágni a vázat ahhoz, hogy megfelelő alakja legyen egy egyedi motorkerékpár megépítéséhez. Viszont nehéz döntést kellett hoznom: használjak clip-on kormányt, és építsek egy café racert, vagy válasszak lapos karokat, és csináljak belőle trackert? Ekkor jött az ötlet: miért ne alakítsuk át úgy a külsejét, mintha egy kit lenne, amellyel a vásárlók később a saját elképzelésük szerint változtathatják a felfüggesztést, a kerekeket, a fékeket és a kormányt, hogy olyan motort építsenek, amilyet szeretnének?"

Azt akarta, hogy a szett a lehető legsokoldalúbb legyen, ezért egy villahídkészletet tervezett YZF-R1 villákkal, valamint R1 keréktengelyekkel, fékekkel és az R1 első részéhez tervezett kerekekkel. Ezután az azonos kialakítású, a 700-as modellhez tervezett hátsó kereket használta fel, és az egyedi első és hátsó kereket közvetlenül fordított villákkal látta el.
yamahaxsr700roughcrafts03Az egy motor/két koncepció megvalósításához bevetette a Shark Factory X2E teljes mértékben állítható, távvezérelt digitális felfüggesztését, amellyel könnyedén átállíthatóvá tette a készletet aszfalton közlekedéshez vagy salakmotorozáshoz. A café racer változat ultrakönnyű, karbonszálas Rotobox kerekekkel és Gilles Tooling clip-on kormánnyal rendelkezik, a teljesítményt pedig egy YZF-R1 modellhez tervezett Akrapovič titán kipufogócső tökéletesíti. Ezzel szemben a scramblert Wukawa Industry Co. által gyártott könnyű, kovácsolt kerekekkel, kézzel készült lapos kormánnyal, valamint egy tracker stílushoz igazított Akrapovič titán XSR700 kipufogócsővel szerelték fel. Mindkettőt egyedi Beringer fékkombinációval szerelték fel. A „Faster XSR" burkolatszettet pedig az MS Pro készítette. Az egy karbonszálas elemből, valamint az alatta lévő kisebb alumíniumtartályból álló készletet módosítás nélkül fel lehet csavarozni.
yamahaxsr700roughcrafts06A Corsa Scorcher-t gyönyörű részletek díszítik, a kipufogóján pedig egy egyedi Rough Crafts összekötő található. A féknyergek és rotorok az alapfelszereltség részét képező XSR elemek, amelyek a Beringer első készlethez csatlakoznak. A hátsó részen egy Wukawa Industry lánckerék található Gilles Tooling hátsó készletekkel és MS Pro lábtartókkal. Az MS Pro vezérlőknek köszönhetően minden elérhető a kormányról az egyedi Rough Crafts markolatok és az egyedi Rough Crafts Fin Style kormányrúdemelők mellett. Még több jellegzetes, saját tervezésű Rough Crafts megoldást találunk, ha a rácsos fényszóróra, a tanksapkára és természetesen a karbon burkolatra pillantunk. Végül, de nem utolsósorban a motorkerékpár egészét Rough Crafts légbeömlők emelik ki.
yamahaxsr700roughcrafts09A Soil Scorpionná alakuláshoz lekerülnek az alapfelszereltség részét képező XSR rotorok és féknyergek, hogy átadják a helyüket a Beringer alkatrészeknek a kovácsolt Wukawa Industry kerekeken. Az új üléshelyzetet a jellegzetes Rough Crafts Fighter karok és az MS Pro vezérlők teszik lehetővé. Az egyedi motorkerékpárt két finoman eltérő festés teszi teljessé, amely a Rough Crafts műhellyel régóta együttműködő Air Runner Custom Paint munkája.