Masataka Taketsuru - A Nikka alapítója és a japán whisky atyja

1918-ban egy japán fiatalember, akinek törekvése az volt, hogy remek whiskyt készítsen, egyedül ment Skóciába, hogy felfedje a whisky készítésének titkait.

story founder photo 002

Ő volt Masataka Taketsuru, a Nikka Whisky alapítója. Azzal, hogy Skóciába utazhatott Masataka lett az első japán, aki valaha elsajátította a whisky készítés alapjait. Beiratkozott a Glasgow-i Egyetemre, kémiai kurzusokra járt, majd három skót szeszfőzdében tanult. A fiatal és szenvedélyes embernek szerencséje volt, hogy első kézből szerezhetett információkat a főző mesterektől, és gyakorlati tapasztalatokat gyűjtött a keverés elsajátításához. A két, minden részlettel kitöltött kézikönyv később Japán első számú útmutatójává vált a whisky-gyártásban. 

story founder photo 003

1920-ban Masataka visszatért Japánba skót feleségével, Jessie Robertával (Rita). A ketten még abban az évben összeházasodtak, és Rita úgy döntött, hogy Japánba költözik, hogy támogassa a férje álmát. Miután visszatért Japánba, Masataka és Rita összetört, amikor megtudta, hogy Settsu Shuzo-nak, mely cég a skót tanulmányait finanszírozta, az I. világháború utáni recesszió miatt el kellett hagynia Japánban a valódi whisky előállítási tervét. Időközben egy másik társaság, a Kotobukiya Limited (Suntory) keresett valakit, aki vezetné a whisky gyártást.

story founder photo 004 2

Mivel az egyetlen japán volt abban az időben, aki tudta, hogyan kell whiskyt előállítani, 1923-ban Kotobukiya felvette Masatakát a Yamazaki szeszfőzde építésének irányítására. Ott vezette a projektet, és elkötelezte magát Japán első valódi whiskyjének előállítására. Miután tízéves szerződést kötött a Kotobukiyával, a szerződés végeztével Masataka úgy döntött, hogy függetlenné válik, hogy elkészítse saját tökéletes whiskyjét. 1934-ben északra ment, és megépítette első szeszfőzdejét Yoichi-ban, Hokkaidóban, egy helyen - bár kellemetlen helyen – amit mindig is ideális helynek tartotta ahhoz, hogy whiskyt készítsen.

distillery mainvisual

Yoichi környezeti feltételei sok szempontból hasonlóak voltak Skóciáéhoz, hűvös éghajlattal, „ropogós” levegővel és megfelelő páratartalommal. A társaság először „Dai Nippon Kaju” néven, azaz „nagy japán gyümölcslé-társaságnak” nevezik és almás termékeket gyárt, miközben a whisky előállítását készítette elő. 1936-ban felállították az első, Masataka által tervezett, Japánban gyártott lepárlót, amely megkezdi a lepárlást.

miyagikyo mainvisual

Végül 1940-ben bemutatták a Nikka első whiskyjét. Ennek a whiskynek a márkaneve „NIKKA WHISKEY” volt, rövidítve a „Nippon Kaju”, amely később maga a cég neve lett.

Masataka Taketsuru és a Nikka Whisky története

1894 Hirosimában egy kedves szake főző családban született június 20-án.
1916 Oszaka szerzett főző mesteri végzettséget. Belépte a Settsu Shuzo Company-ba Oszakaban.
1918 Bejutott Skóciába az Egyesült Államokon keresztül.

miyagikyo photo 001

1918 Skóciába érkezett és decemberben beiratkozott a Glasgowi Egyetemre.
1919 Gyakornok a Speyside Longmorn Distillerynél, hogy megtanulja a maláta whisky előállítását.
1919 James Caldernél gyakornokként tanulmányozták a Bo’ness-ban, hogy megtanulja a Coffey gabona whisky előállítását.
1920 Január 8-án feleségül vette Ritát.
1920 A Cambeltown-i Hazelburn főzde tanulója, hogy megtanulja a maláta whisky előállítását és keverését.
1920 Novemberben visszatért Japánba Ritával.
1922 Elhagyja a Settsu Shuzo Company, mivel a whisky gyártásának tervét elhagyták.
1923 A Kotobukiya Limited (Suntory) alkalmazottja 10 éves szerződéssel.

miyagikyo photo 003

1923 A Yamazaki főzdét vezeti, amely az első japán whisky lepárlóüzeme, és csak whisky előállításával foglalkozik.
1934 Elhagyja Kotobukiya márciusban.
1934 Július 2-án megalapította a Dai Nippon Kaju Co., Ltd.-t.
1936 A Yoichi Distillery megkezdte a lepárlást.
1940 Megjelent az első whisky „NIKKA WHISKEY”.
1949 Takeshi Taketsuru, Masataka unokaöccse és örökbefogadott fia belépett Nikka Whiskybe.
1952 A Dai Nippon Kaju Co., Ltd. cégnevet megváltoztatta a The Nikka Whisky Distilling Co., Ltd. névre.
1961 Rita január 17-én, 64 éves korában meghalt.

miyagikyo photo 002

1963 Az első Coffey Still-t Skóciából importálták, és az Asahi Sörgyárak Nishinomiya üzemében telepítették, hogy gabona whiskyt készítsenek. 
1966 A második Coffey Still telepítve lett.
1967 Befejeződött a Kashiwa palackozó üzem.
1969 A Miyagikyo szeszfőzde áprilisban befejeződött és megkezdte a lepárlást.
1977 A Tochigi üzem elkészült.
1979 Masataka augusztus 29-én halt meg 85 éves korában.

nikkafromthebarrel01From The Barrel
A Nikka márka legikonikusabb terméke. Nem véletlen, hogy kategóriájában elvitte a fődíjat a World Whisky Awards-on 207-ben és 2010-ben is. A Nikka From the Barrel egy kevert whisky, melynek célja az, hogy olyan gazdag italt biztosítson, milyent csak az igazán jó mesterek képesek. A palack is egy formatervezési remekmű, melynek az az üzenete, hogy itt most megkapjuk a whisky gazdag és erős ízét. ( Megvásárolható a palackhoz tartozó kiöntővel és a whisky fogyasztásához passzoló pohárral együtt is. )
nikkafromthebarrel02A palackozott ital 51.4%-os ami már nem kezdő fogyasztóknak ajánlott. Ilyen alkohol foknál már segíthet pár csepp kiváló minőségű víz abban, hogy kihozzuk a tényleges ízeket és illatokat a whiskyből. A közvetlen a hordóból palackozott whisky megtestesíti a tökéletes egyensúlyt a japán whisky stílusokkal. Arany színű, virágos, gyümölcsös, fűszeres illatához, fűszeres, tölgyes, karamellizált gyümölcsök íze párosul.

Pin It