Dalmore 12 Years - A szarvasbika legendája

thedalmoreaged12years03A Dalmore szeszfőzde a skóciai Alnessben található, amely Inverness-től 32 km-re északra található. A Cromarty Firth partján fekszik, kilátással a Fekete-szigetre, a "nagy rétre", ahonnan a nevét kapta. A Dalmore lepárló tulajdonosa és üzemeltetője a Whyte & Mackay, amelynek tulajdonosa a Fülöp-szigeteki székhelyű Emperador Inc. A Dalmore legendája 1263-ra nyúlik vissza, amikor a kintaili Colin, a Mackenzie klán főnöke megmentette III. Sándor skót királyt egy támadó szarvas elől. Jutalomként a hálás király kintaili Colinnak adta Eilean Donan földjeit, a „Luceo Non Uro” mottót, amely jelentése: „Ragyogok, nem égek”, és a 12-hegyes királyi szarvas címert a Mackenzie klánként jogosult használni. A lepárlót 1839-ben Alexander Matheson vállalkozó hozta létre, aki 28 év után úgy döntött, hogy ideje átadni a lepárlót új tulajdonosoknak. Andrew és Charles Mackenzie megjelent, és a Mackenzie klán tagjaiként magukkal hozták az ikonikus, 12 ágú Royal Stag emblémát, a caberfeidh-t, amely a The Dalmore minden üvegét díszítette. A műveletek meglehetősen gördülékenyen folytak a szeszfőzdében 1917-ig, amikor a brit királyi haditengerészet a szeszfőzde melletti torkolatot kezdte használni a mélytengeri aknák előállításának helyszínéül. 1920-ban a lepárló nagy részét egy robbanás és a következtében keletkezett tűz pusztította el. Az ezt követő jogi csata Andrew Mackenzie és a Királyi Haditengerészet között fél évtizedig tartott, még a Lordok Házába is eljutott. A lepárló 1960-ig családi tulajdonban maradt, amikor a Dalmore egyik fő vásárlója, a Whyte & Mackay átvette az irányítást. Jelentős hozzájárulás volt ez a W & M keverékeihez, Dalmore jelenléte Single Malt világában hosszú évekig csak egy 12 éves verzióra korlátozódott. Az utóbbi időkben azonban a kínálat drámai módon kibővült, az alapkínálat 12, 15, 18 és 25 éves, plusz a korhatár nélküli különlegességek, például III. Sándor király, Cigar Malt a 21 éves Constellation és az 1951-es "Sirius". A Dalmore-ban felhasznált vizet az Alness folyóból nyerik, amely az Alness kisvároson halad át, ahol a lepárló található. A folyó vize a közeli Loch Morie-ból folyik, amely az Északi-felföld szívében található. A Dalmore szeszfőzde helye a virágos felvidéki maláta lelőhelye. A Dalmore-i lepárlók lapos felsőrésszel rendelkeznek, és kétféle méretben is vannak. Három 13 000 literes, a negyedik ennek a duplája. A lepárlók egyedi kialakításának köszönhetően különböző végízeket hozhatnak létre. Bár véletlenszerűnek tűnik egy kívülálló számára, szerencsére nagy tapasztalattal rendelkező mesterek irányítják. Mindezeket a desztillátumokat tartályokban tartják.
A Dalmore minden terméke két különböző típusú fahordóban érlelődik: amerikai fehér tölgy bourbon hordókban és Gonzalez Byass exkluzív érlelt sherry hordókban. Minden sherry hordó - amelyet saját kezűleg választott ki Richard Paterson lepárló mester - mély réz színt ad a whiskynek, zúzott mandulával, fahéjjal, gyömbérrel és citrusokkal ízesítve. A bourbon hordók a vanília, a fűszer, a méz és a trópusi gyümölcs whisky jegyeket adják.
A bonyolultabb karakter létrehozása érdekében a kiválasztott termékeket világhírű pincészetek által használt hordókban készítik el.

Dalmore 12 Years

Ez ma a brand alap itala. A neve is elárulja, hogy a lepárlás után ez a nemes ital 12 évig érlelődik a kézzel válogatott új amerikai fehértölgy hordókban, majd spanyol sherrys hordók is hozzájárulnak a komplex ízvilághoz. A borostyán sárga ital magában vagy jégre töltve is fogyasztható. Az ínyencek a narancs és a szilva aromái mellett felfedezhetnek az italban némi csokoládét, kávét és marcipánt is. Lecsengésében már a vanília és citrusos zönge is felfedezhető.

Koktél recept ínyenceknek

ROB ROY

1894-ben kreálta egy bártender a Manhattan-i Waldorf Astoria szállodában, mégpedig a (romantikus-komédia) Rob Roy operett nyitó ünnepségére. A koktél színe a főszereplőt, Rob Royt és a vöröses haját szimbolizálja. A Rob Roy lényegében egy Manhattan, de skót whiskyt használnak a rye whiskey helyett, ez az ikonikus koktél füstös aromájú testvérre.

Hozzávalók:
1 öntet Angostura bitter

5 cl Dalmore whisky

2 cl rosso vermouth

Díszítéshez: citrom twist és maraschino cherry

Elkészítés:
Minden összetevőt tegyünk egy jéggel töltött shakerbe és óvatosan keverjük össze. Egy martinis vagy coupe pohárba szervírozzuk és citrom twisttel és maraschino cherry-vel díszítsük.

 

Pin It