Beefeater Blood Orange Gin Piros, mint a vér

beefeaterlondonginbloodorange02Ahogy a legenda szól, a Beefeater Gint „100 százalékban a gabona lelkéből” desztillálják. A gyártó már 1863 óta működik, jelenleg a londoni Kenningtonban székel. A receptje szupertitkos, csak annyit tudni róla, hogy a Beefeater Gin kilenc különböző növényt tartalmaz: boróka, angyalgyökér, angyalgyökér-mag, koriandermag, édesgyökér, mandula, orris gyökér, sevillai narancs és citromhéj. Állítólag abban is egyedülálló, hogy a citrom, a sevillai narancs, az egész borókabogyó és más természetes növények héját 24 órán keresztül áztatják a lepárlás előtt. Ez a folyamat teszi lehetővé az aromák teljes kivonását a növényi anyagokból, illékony olajok széles választékát megkötve. Maga a desztilláció befejezése körülbelül nyolc órát vesz igénybe, Desmond Payne mester desztillátor felügyelete alatt. A szeszt innen Skóciába viszik, ott keverik és palackozzák 40%-osra. Ugyanakkor az amerikai piacra egy 47 százalékos verziót is készítenek a keverőmesterek.
beefeaterlondonginbloodorange05Egyébként, ahogy arról már volt is szó, a Beefeater története egészen 1862-ig vezethető vissza, amikor is az 1835-ben született James Burrough 400 fontért megvásárolta a Cale Street-i Chelsea szeszfőzdét a John Taylor Rectifier & Compounder-től, és saját stílusú gin kezdett gyártani. Az 1876-os vállalati részvénylisták már növekvő mennyiségű gint mutattak be, méghozzá olyan márkanevekkel, mint a Ye Old Chelsea és a James Bourrough London Dry, valamint az Old Tom stílusok. A kísérletezéssel, új eljárások feltalálásával és felhasználásával töltött időnek köszönhetően a tulajdonos felfedezte, hogy egy adott botanikai recept keverése merész, teljesen új ízű gint eredményezett, amelyet Beefeater Ginnek nevezett el, ami a gyors sikere után a James Burrough Company kiemelt termékévé vált. S még ma is az eredeti Beefeater 1895-ös receptkönyve határozza meg, hogy kilenc növény elengedhetetlen (boróka, angyalgyökér, angyalgyökér-mag, koriandermag, édesgyökér, mandula, orrisz gyökér, sevillai-narancs és citromhéj) ahhoz, hogy a testes és robusztus íz annyira megkülönböztethető legyen ebben a ginben.
beefeaterlondonginbloodorange01Most pedig következzen a választottunk, a Blood Orange verzió. Míg maga a Beefeater az egyik legnépszerűbb London Dry Gin, a sok kísérletezésnek köszönhetően, az alap fűszerek mellett jópár ízesített verzió is megjelent a piacon. Ilyen az epres Beefeater Pink és a vérnarancsos Beefeater Blood Orange Gin is. A vérnarancs ötlete már az alapító James Burrough recepjeiben is felmerült, mint fontos alkotó rész, de a sevillai narancs és citrom héja annyi citrusosságot adott, hogy 120 évre jegelték a vérnarancsot. Most viszont eljött az ideje, alapvetően azoknak ajánljuk, akik szeretik a kicsit túltolt citrusos ízeket, melyek édeskés savassága a kesernyés alap ízekkel remekül kiegészítik egymást.
A Beefeater főzőmestere 3:1 arányt javasol a gin-tonic elkészítéséhez, ha Beefeater ginnel készítjük az italunkat. Vagyis egy kiadós adaghoz az 1 deci ginre 3 deci tonicot öntsünk és az elegyet ízlés szerint rázzuk vagy keverjük össze. A Beefeater gin már olyan alapot tud szolgáltatni a koktélokhoz, mely a prémium kategóriába sorolja a belőle készített keverékeket.

Receptek

1. Gin tonic

2. Smashing Basil Punch

3. Bloody Sgroppino

4. Margarita:

A pohár száját ebbe mártjuk: 2 teáskanál durva só, fél teáskanál cayenne bors és citromlé.
A fűszeres szirup receptje a következő: 1 csésze méz vagy juharszirup, 1 csésze víz, fél evőkanál kurkuma és fél teáskanál cayenne bors.
          beefeaterorangeandturmerickicker1

5. Raw Carrot Citrus Crush

Pin It