Teeling Whisky Az újhullámos írek

A Teeling Distillery egy ír whisky lepárló, amelyet a Teeling Whisky Company alapított 2015-ben Dublinban. Ez az első új whisky-szeszfőzde, amelyet az elmúlt 125 év alatt újként nyitottak meg Dublinban, amely egykor a világ whisky lepárlás fővárosa volt.

Teeling Revival 13 YO Calvados Matured Produktabbildung

Valójában, mivel az utolsó dublini lepárlók 1976-ban bezártak, ez az első whisky-szeszfőzde, amely az elmúlt 40 év alatt működött Dublinban, ahol valamikor legalább 37 szeszfőzde ontotta magából az alkoholt. A lepárlót Jack és Stephen Teeling alapította, akiknek apja, John Teeling 1987-ben megalapította a monopóliumot megszakító Cooley Distillery-t. Dublin Liberties területén található, közel ahhoz a helyhez, ahol Walter Teeling, a család őse 1782-ben a Marrowbone Lane-en lepárlót létesített. A márka szimbóluma, a főnix madár, amely egy fazékból emelkedik ki, a Teeling whisky márka újjáalakulását jelképezi. 1782-ben Walter Teeling lepárlót létesített a dublini Marrowbone Lane-n, Dublin Liberties területén, majd a lepárlás "arany háromszöge" néven futott a környéken található lepárlók száma miatt. Bár már régen volt, a Liberties térségében található néhány szeszfőzde akkoriban nagyon nagy tételekben dolgozott, George Roe Thomas Street szeszfőzdéje valószínűleg a világ legnagyobb szeszfőzdéje volt a csúcspontján.

Teeling Single Grain Irish Whiskey Produktabbildung

Végül a Teeling Distillery-t egy nagyobb szomszéd, a William Jameson & Co. vásárolta meg, amely szintén a Marrowbone Street-re épült. Azonban William Jameson szeszfőzdéje, amelyet a híresebb John Jameson rokonai irányítottak 1923-ban bezárt. Sok ír szeszfőzdéhez hasonlóan a 20. század elején súlyos pénzügyi nehézségekbe ütközött. 1987-ben John Teeling, a Walter Teeling leszármazottja vásárolt egy olyan létesítményt Cooley-ben, Louth megyében, amelyet korábban az ír szabad állam kormánya hozott létre, hogy burgonyából ipari alkoholt állítson elő. Teeling átalakította ezt az üzemet whisky lepárlóvá, 1989-ben pedig Cooley Distillery néven nyitotta meg. A lepárló volt az első új lepárló, amely Írországban indult a 20. század konszolidációit és bezárásait követően. John Teeling két fia, Jack és Stephen édesapjukkal a Cooley Distillery-ben dolgozott.

Teeling Single Malt Irish Whiskey Produktabbildung

Amikor 2011-ben eladták a Beam Inc.-nek (ma Beam Suntory), Jack az akkori ügyvezető igazgató távozott, míg testvére körülbelül egy évig maradt. Az értékesítés részeként a Teelings 16 000 hordó érlelt whisky megvásárlásáról tárgyalt. Ezen alapok felhasználásával Jack Teeling 2012-ben piacra dobta a Teeling Whiskyt, később testvére, Stephen csatlakozott hozzá a vállalkozáshoz. 2015-ben a Teelings új whisky szeszfőzdét hozott létre Dublin belvárosának déli részén, a Newmarket téren, nem messze az eredeti Teeling Distillery helyétől a Marrowbone Lane-n. A látogatóközpontot, kávézót és üzletet magában foglaló szeszfőzde jelenleg mintegy 55 alkalmazottat foglalkoztat, és 44 országba exportál.

Teeling Small Batch Irish Whiskey Produktabbildung

A mai napig az összes Teeling whisky 46%-os és nem hidegen szűrt. Számos típus került piacra, többek között:
• Teeling Small Batch, rumos hordókban készre érlelve
• Teeling Single Grain, érlelés kaliforniai cabernet sauvignon hordókban
• Teeling Single Malt, ötféle boros hordóban (Sherry, Port, Madeira, White Burgundy, Cabernet Sauvignon) érlelve
• Teeling Single Pot Still, 50% malátás és 50% malátás árpából készült cefréből, amelyet három évig érleltek muskotályos hordókban
• Teeling The Revival 13 éves, ex-Bourbon hordókban érlelt 12 évig, és egy évig calvados-os hordóban érlelve
• Teeling Vintage Reserve 24 éves Single Malt
• Teeling Vintage Reserve 33 éves Single Malt
Ezenkívül elindítottak egy Poitín-t (egy hagyományos ír tiszta szeszes ital)
• Dublin Poitín Teeling Spirit, 50-52,5%

Teeling Spirit of Dublin Irish POITIN Produktabbildung

Pin It