Curiosity Óriási panoráma felvétel a Marsról

Az eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét készítette el a marsi felszínről az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Curiosity marsjárója - közölte szerdán a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory. 
mars1A vörös bolygó Glen Torridon nevű régióját megörökítő 1,8 milliárd pixeles panorámafelvételhez több mint ezer képet készített a marsjáró 2019 novemberében. A képkockák a következő hónapokban lettek összeillesztve. A Curiosity fő kamerarendszere (MastCam) egy másik kisebb felbontású panorámaképet is készített, amelyen a rover egy része is látható. Ez a csaknem 650 millió pixeles panorámakép is az Aeolis-hegynél (Mount Sharp) fekvő Glen Torridon régiót örökíti meg. A Curiosity 2019. november 24. és december 1. között készítette a felvételeket a panorámaképekhez. 
mars2"Miközben csapatunk nagy része otthon élvezte a sült pulykát, a Curiosity elkészítette ezt a vizuális lakomát" - mondta Ashwin Vasavada, a missziót irányító Jet Propulsion Laboratory kutatója. Hozzátette: "ez az első alkalom a misszió ideje alatt, hogy egy 360 fokos sztereó panorámakép elkészítésének szenteltük a működésünket". A Curiosity 2013-ban már készített egy 1,3 milliárd pixeles panorámaképet a MastCam révén.
mars3