Bentley Corniche 1939 - A hiányzó gyöngyszem

Franciaországi tesztelése során megrongálta egy busz, aztán nekiment egy fának, végül a súlyosan sérüléséből megjavított és szállításra váró karosszériája egy második világháborús légi bombázásban végleg odaveszett. Most mégis újjászülethetett a hamvaiból az egyetlen 1939-es Corniche, mely egyfajta összekötő kapocs a Bentley kulcsfontosságú modelljei között.

Tovább

Porsche 911 GT3 - 20 éves a közúti versenyautó

Fejlesztésében a kétszeres rally világbajnok, Walter Röhrl is részt vett. Egyetlen másik Porsche 911 sem áll ennyire közel a motorsporthoz, gyakorlatilag a versenypályák agilitását kínálja országúton. Ráadásul minden generációja egyre gyorsabb és gyorsabb lett... 20 éves a puristák kedvence.

Tovább

Coupe des Voiturettes - A motosport legjobb baguette-jei

Még az autósportot jól ismerők között is csak kevesen tudják, hogy egy száztíz évvel ezelőtti, pontatlanul megfogalmazott versenyszabályzat hívta életre a motorsport korai éveinek egyik legbizarrabb, ám talán éppen ezért rendkívül sikeres teremtményét: az extrém hosszú löketű Peugeot motorokat. Az autóipar fejlődése mindig is a határok feszegetéséről szólt, és ennek során olykor óhatatlanul letérünk a járható útról.

Tovább

Ford Capri - „Az autó, amit megígért magának”

1969 volt az az év, amikor Neil Amstrong első emberként a Holdra lépett. 1969 volt az az év is, mikor körülbelül 500.000 ember ünnepelte a zenét és a békét Woodstockban. És 1969 volt az az év, mikor levegőbe emelkedett a legelső Boeing 747. És igen, ez volt az az év, pontosan fél évszázaddal ezelőtt, amikor Európa útjain megjelent a Ford vadonatúj kupéja, a Capri.

Tovább

Peugeot L45 - Drágaság

A Peugeot L45 korának abszolút csúcstechnológiáját képviselte; az első világháború előtt épített versenyautónak mindössze két példánya élte túl az elmúlt száz évet. Piaci értéke ennek megfelelően felfoghatatlanul magas. De mi is pontosan az L45 története?

Tovább

BMW Garmisch - Időutazás Marcello Gandinivel

Az 1938-as születésű Marcello Gandini a XX. század egyik legmeghatározóbb autóipari formatervezője volt. Olyan csodák fűződnek a nevéhez – a teljesség igénye nélkül -, mint az Alfa Romeo Montreal, a Lamborghini Miura és a Countach, a Lancia Stratos Zero, a Citroen BX, a DeTomaso Panthera SI vagy a Cizetta Mororder V16T. Ezúttal azonban a 14 évig a Bertone stúdió sorait erősítő mester egyik elfeledett alkotását, a BMW Garmisht vesszük elő, melyet a bajor márka ismét életre keltett.

Tovább

Ford T-modell - 138 éve született Galamb József

Galamb József világhírű gépészmérnök konstruktőr (Ford-T modell) és feltaláló (bolygómű) születésnapján, 1881. február 3-án, Makón látta meg a napvilágot. A világhírű mérnök és lelkes lokálpatrióta születésnapja minden évben jeles ünnep Makón, ahol nevét, és emlékét múzeumi kiállítás, iskola is őrzi.

Tovább

Peugeot 402 Pourtout Cabriolet - Az egyetlen

Egyetlen példány készült a Peugeot 402 Pourtout Cabriolet-ből. Az 1937-es gyártású, meseszép klasszikus a közelmúltban 390 ezer dollárért talált gazdára az Egyesült Államokban. A Peugeot 402 (1935-1942) két korszak határán született.

Tovább

ŠKODA 1000 MB - 55 éve született

55 évvel ezelőtt az 1000 MB fordulópontot jelentett a cseh autógyártó történetében. A kompakt autó önhordó karosszériát és hátulra beépített 1000 cm3 motort kapott. A fejlett technológiával, komforttal és dizájnnal az 1000 MB új mértékegységet állított fel a 60-as évek közepén.

Tovább

ŠKODA OCTAVIA - 60 évesen túl a hatmillión

A ŠKODA OCTAVIA a gyártás beindításának 60. évfordulóját ünnepli. E legendás modellből az első példányok 1959 januárjában gördültek le a Mlada Boleslav-i gyártósorokról. A népszerű kompakt modell örökségét a modern korszak első Octavia nemzedéke az 1990-es évek közepétől folytatta. A jól hangzó OCTAVIA név pont 60 évvel ezelőtt kezdte gazdagítani a ŠKODA modell kínálatát.

Tovább

Az Opel 120 éve - Made in Germany

Az Opel egyike a világ leggazdagabb hagyományú járműgyártóinak, jövőre ünnepli autóépítésének 120. évét. 1899-ben – négy esztendővel a cégalapító Adam Opel halála után – indította be Sophie Opel a gépkocsik előállítását, Carl, Wilhelm és Friedrich fiai tanácsára. Ami a Majna melletti Rüsselsheim műhelyében, összesen 65 darab, kézzel előállított Opel „System Lutzmann“ Patent Motorwagennel (szabadalmazott motoros kocsi) kezdődött, tömegjelenséggé nőtte ki magát, máig több mint 70 millió jármű legyártásával. Az Opel kezdettől fogva azt tűzte a zászlajára, hogy lehetőleg hatékonyan termelve, széles körnek tegye elérhetővé az autót.

Tovább

ŠKODA 860 - Új fényben ragyog a nyolchengeres

Múzeumi állománya új „gyöngyszemeként” egy frissen restaurált ŠKODA 860 gépkocsit mutat be a ŠKODA AUTO Csehszlovákia megalakításának 100 jubileumára. Az 1932-es kiállítási darab a modellsorozat egyetlen még meglévő Cabriolet példánya, s a gyártó korai virágkorát idézi. A luxusjármű felszereltsége, kényelme és teljesítménye tekintetében egyaránt mércéül szolgált a maga idejében, rendkívül kulturált járású, soros nyolchengeres motorja pedig magas fokú rugalmasságával bizonyult meggyőzőnek.

Tovább