30 éves a FIAT Tipo - Akkor és ma

30 éves a FIAT Tipo, mely 1989-ben a neves „Az év (európai) autója” címet is megnyerte. A kompakt olasz modell – első nemzedéke – 1988. január 26-án mutatkozott be a nagyközönségnek, moduláris padlólemezével, digitális műszerfalával, remek menetdinamikájával és kényelmével kimagaslott a C-szegmens mezőnyéből. Pályafutása 2005-ben a Bravo/Brava páros érkezésével ért véget, hogy aztán 20 évvel később megújult formában, de a hagyományos olasz értékeket hangsúlyozva és továbbvíve újra visszatérjen közénk.

Harminc évvel ezelőtt az első FIAT Tipo áttörést jelentett a kategóriájában. Pedig olyan neves elődök árnyékában született, mint a szintén „Az év autója” díjat kapott FIAT 128 vagy az avantgárd designnal és robotok „kézimunkája” által készült Ritmo (Angliában Strada). Ám az öt-, majd a modellfrissítés után háromajtós karosszériával is megvásárolható Tipo a menetdinamika, a kényelem, az ergonómia és a vezethetőség olyan kompromisszummentes elegyét biztosította, melynek köszönhetően tökéletes választásnak bizonyult a praktikus, modern és elegáns autót kereső fiatalok és családok számára. Ezeket a tulajdonságokat az újkori FIAT Tipo is megörökölte: így a technológia, a tágasság és a jó ár-érték arány egyedülálló kombinációjával hódít, amit az EMEA térség vevői különösen nagyra értékelnek, hiszen immár második éve a legnagyobb mértékű növekedést mutathatja fel az olasz modell.
A Tipo harmincadik születésnapja kiváló alkalom arra, hogy áttekintsük az 1988-as Fiat Tipo néhány meghatározó jellemzőjét, melyek az új Tipóban is újjászülettek. Ami például a formavilágot illeti, a nevét büszkén viselő új Tipo karosszériája letisztult, stílusos és jól kidolgozott, nem mellékesen pedig kategóriájának legtágasabb helykínálatát nyújtja. Emellett az 1988-as Tipo szellemiségének jegyében készülő ötajtós verzió védjegye a hatalmas csomagtérajtó, amelyen keresztül könnyedén hozzáférhetünk az osztályának csúcsát jelentő, 440 literes (a kombi esetében 550 literes) raktérhez.
070122 F Tipo 01Egyébként az eredeti, 30 évvel ezelőtti Tipo csomagtér-fedele könnyű, korrózióálló műanyagból készült. Visszatérve az új Tipo kabinjához, a vonzó, dinamikus design ezúttal is olyan belső kialakítással párosul, melynek tervezése során maximálisan szem előtt tartották a FIAT márka fő értékeit, azaz a praktikumot és a komfortot.
FHA280 Tipo 1988 19921988-ban nagy szenzációnak számított a Tipo különösen modern technológiai újdonsága, a 'Digit' kivitel elektronikus, digitális műszeregysége, mely egyedi műszerfalpanelben kapott helyet. Ez az innováció mind a funkcionalitását, mind az ergonómiáját tekintve a legmagasabb színvonalat képviselte, egyúttal olvashatósága, értelmezhetősége is páratlanul kedvező volt. Ma, hamisítatlan FIAT-ként a Tipo család tagjai egy sor olyan berendezést vonultatnak fel, amelyek minden utas számára élvezetessé teszik a fedélzeten töltött időt. Ide sorolható például (Lounge verzión) az innovatív Uconnect 7" HD LIVE rendszer 7” nagyfelbontású színes érintőképernyővel, amely a táblagépekhez hasonlóan fogadja a csippentő ujjmozdulatokat, parancsokat. Szintén elérhető a telefontükrözés opció, amely Apple CarPlayTM előkészítésének és Android AutoTM kompatibilitásának hála, felhasználóbarát lehetőséget kínál az okostelefonok csatlakoztatására.
FHA292 Tipo 1.8 i.e. 2.0 i.e. 1989 1991 AHasonlóan forradalmi „megoldás” volt, hogy az 1988-as Fiat Tipo az iparág egyik első moduláris padlólemezére épült. Gyakorlatilag kilenc másik autó használta a padlólemezét, többek között a négyajtós Tempra, a Lancia Dedra és az Alfa Romeo 155, vagy a Pininfarina által megálmodott FIAT Coupe, plusz az Alfa Romeo Spider és GTV páros. Ugyanígy a futóműve is egy sor további FIAT modell alapjául szolgált. Ezzel egyszersmind „előrevetítette” a modernkori Tipo három karosszériaváltozata által megtestesített modellcsaládot.
FHA292 Tipo 1.8 i.e. 2.0 i.e. 16V 1989 1991Ma, harminc évvel később ugyanis a FIAT Tipo négy-, ötajtós és kombi kivitelben is elérhető; teljeskörű megoldást kínál azoknak, akik körültekintően, jól átgondolt döntés alapján igyekeznek kielégíteni igényeiket az autók iránt. A Tipo család összes egyede kiemelkedő ár-érték aránnyal bír, így – az originál koncepciót figyelembe véve - családok, párok és fiatalok számára egyaránt ideális alternatíva.
070122 F Tipo 02Személyiségüket nézve, a Fiat Tipo mindhárom kivitele dinamikus stílust és erőteljes karaktert sugároz. A modellválaszték egyszerű felépítése miatt a motorpaletta és a felszereltségi szintek jól lefedik a piaci igényeket, ugyanazt az egyszerű logikát követve, mint az eredeti Fiat Tipo harminc évvel ezelőtt. Akkor, az 1988-as Tipo ötféle benzin-, illetve dízelmotorral, kétféle felszereltségi szinten került piacra, és ezzel teljes mértékben hozzáidomult a kor piaci elvárásaihoz.
FHA280 Tipo 1988 1992Röviden összefoglalva a patinás múlttal és 30 éves tapasztalattal büszkélkedő Fiat Tipo könnyedén veszi a ma és a jövő kihívásait. Nem véletlenül, hiszen egy több mint kétezer szakemberből álló, nemzetközi csapat fejlesztette; és a fejlesztési folyamat során több mint 8,7 millió tesztkilométert tett meg a legszélsőségesebb klíma-, út- és magaslati viszonyok közepette. Így született meg a Tipo, amely ma az EMEA térség több mint 50 országában kapható. 
Fiat Tipo Londra OK

Pin It