Techno-Classica autókiállítás - Ott lesz az Angyal Volvo 1800 S-e is

A Volvo Cars kiállítja azt az 1967-es Volvo 1800 S modellt, amely valamikor Sir Roger Moore tulajdonában volt és „Az Angyal” című sorozatban is szerepelt. Az autó a Volvo Cars Heritage standján lesz megtekinthető a Techno-Classica kiállításon Essenben, Németországban március 21 és 25 között. Ez lesz az első alkalom, hogy az autó Európában kerül kiállításra egy klasszikus autó kiállításon. Moore autója 1966 novemberében készült a Volvo svédországi, torslandai üzemében.

A sarki fehér 1800 S ritkaságnak számító rövidített kialakítású Mini-Lite felnikkel, Hella ködlámpákkal és fa Volvo kormánykerékkel van felszerelve. Az utastérben még mindig felfedezhetőek részletek „Az Angyal” forgatásáról, mint pld. a hőmérő a műszerfalon és a különálló belső ventillátor, amit a színészek környezetének hűtésére használtak a stúdió-forgatások során.
saint the roger moore 1Moore a híres 1800 S első hivatalos tulajdonosa. Az NUV 648E londoni rendszámtáblákat 1967. január 20-án bocsájtották ki, majd Moore két héttel később aláírta a regisztrációs papírokat, amelyek azóta is követik az autót mindenhová. A Techno-Classicán Moore autója egy másik Volvo 1800-as, egy hibátlan állapotú 1967-es modell mellett fog állni, amelynek a tulajdonosa Håkan Samuelsson, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója. Samuelsson klasszikusa szokatlan módon világoszöld színű és valószínűsíthetően az egyik legszebb állapotban megőrzött 1800-as Európában. „Az Angyal” volt a kedvenc tv-sorozatom a 60-as években Roger Moore-ral és azóta mindig is szerettem volna egy P1800-ast,” mondta Samuelsson.
saint the roger moore 3„Ez egy valóban legendás Volvo modell, ami tökéletes példája a skandináv dizájnnak.” „Az Angyal” sorozatban az autó a híres ’ST 1’ rendszámmal volt látható és a ’Hamis csillogás’ című epizódban láthatta először a közönség, amit 1967 februárjában forgattak. Onnantól kezdve ez volt a főszereplő, Simon Templar autója egészen a sorozat 1969-es befejezéséig. Moore később eladta az autót Martin Bensonnak, aki Mr Solot játszotta az 1964-es Goldfinger című James Bond filmben. Őt további tulajdonosok követték, mígnem a 2000-es évek elején az autót közel eredeti állapotára újították fel. „A Volvo Cars büszkén vásárolta meg ezt az autót néhány éve és igen izgatottak vagyunk, hogy kiállíthatjuk a Techno-Classicán.
saint the roger moore 4Ez egy igazán egyedi autó figyelemre méltó történettel,’ mondta Per-Åke Fröberg, a Volvo Cars Heritage igazgatója. A Volvo Cars szintén kiállít majd egy, mindössze egyetlen példányban létező 1968-as 1800 ES prototípust, amelyet az olasz karosszéria építő, Pietro Fura készített, egy narancssárga, felújítatlan 1973-as 1800 ES-t amely sosem járt közúton, valamint egy hihetetlenül ritka, 1966-os 1800 Volvoville kabriót, amelyből összesen 30 darab készült, illetve egy 1961 elején gyártott P1800-ast, amit egy pajtában találtak. A múlt mellett a jövő is helyet kap a standon az új XC40-es formájában, amely a Volvo történelmi belépését képviseli a kompakt szabadidőautók piacára. Az XC40-est 2017 szeptemberében mutatták be és igen népszerűnek bizonyul a vásárlók körében, ugyanis a nemzetközi megrendelések száma már meghaladta a húszezret.
saint the roger moore 9Az Angyal volt a Leslie Charteris író által megálmodott Simon Templar karakter fedőneve az 1920-as években. Az Angyal könyvek nyomán készült több film és a később híressé váló ITC sorozat is. A sorozat 118 epizódot élt meg 1962 októbere és 1969 februárja között és nagy népszerűségnek örvendett mind az Egyesült Királyságban, mind az Amerikai Egyesült Államokban. A sorozatot később több, mint 80 országban mutatták be. Az Angyal, akit végig Roger Moore játszott egy fehér Volvo P1800 kupét vezetett.