Toyota RAV4 - Egy úttörő rövid története

Jövőre lesz 25 éves a Toyota RAV4, avilág első modern szabadidőjárműve. Az ötödik generáció múlt heti világpremierjének alkalmából áttekintjük a dicső elődök történetét.

Ma már nehéz elképzelni egy olyan világot, melyben nem léteztek szabadidő-autók, ám amikor a Toyota 1989-ben bemutatta a Rav Four tanulmányát, az apró négykerekű alaposan meglepte a közönséget. Harminc évvel ezelőtt ugyanis cseppet sem számított szokványos dolognak, hogy a személykocsik kényelmi felszereltségét és önhordó karosszériáját robusztus megjelenéssel, magas építésmóddal, illetve összkerékhajtással kombinálják, ahogy a Toyota sajtóanyag fogalmaz, az újszerű konstrukció szinte „felért egy istenkáromlással”. Talán ennyire nem volt durva a helyzet, meg nem égettek miatta senkit, ugyanakkor ma már tudjuk, hogy a Rav Four egy új kategóriát – és kvázi egy világvallást – teremtett, melynek egyre több híve van, 2017-re már az újautó vásárlók egyharmadát megtérítették.

Első generáció: az önhordó karosszéria alkalmazása (1994-2000)

A Toyota mérnökeiben először 1986-ban kristályosodott ki az önhordó karosszériájú terepjáró gondolata. Az 1989-es koncepció kedvező fogadtatása után 1994 tavaszára készült el a sorozatgyártású változat. Igazi „Best Of” típusról beszélhettünk: a padlólemezét a zseniális Corolla, hajtásláncát javarészt a Camry, a felfüggesztést és a sebességváltót pedig – kapaszkodjanak meg! – a Celica GT-Four sportkupé adta.
toyotarav4 1generation01Az első RAV4 egyszerű, nem túl méretes jármű volt. A kétajtós, négyüléses modell 2.0 literes, 16 szelepes erőforrása inkább pörgős és sportos, mint nagy tartalékokat kínáló nyomatéktenger volt, ami többé-kevésbé feleslegessé tette az állandó összkerékhajtás mellé opcióként kínált központi differenciálzárat. Az már az értékesítés kezdetekor nyilvánvalóvá vált, hogy a Toyota alulbecsülte a piac érdeklődését, így a forgalmazás megkezdése után mindössze három hónappal a tervezett gyártási darabszámokat villámgyorsan megkettőzték. A RAV4 vezethetőségével és felszereltségével mindenki elégedett volt – túlságosan is: olyanok is beleszerettek, akiknek valójában jóval tágasabb férőhelyre és csomagtartóra lett volna szükségük. A Toyota azonnal reagált a helykínálatot illető kritikákra, és mindössze egy évvel később 1995 tavaszán bemutatta a 40 centivel megnyújtott, négyajtós, ötszemélyes verziót. Emellett a RAV4-ből készült elektromos, elsőkerekes és nyitott kabrió variáns is: az első széria igyekezett minden lehetséges elvárásnak megfelelni.

Viszkokuplung és kopoltyú: bemutatkozik a második generáció (2000-2005)

Amikor eljött a modellváltás ideje, az egykor magányos kategóriában csak úgy nyüzsögtek a konkurensek. A fejlesztők természetesen tisztában voltak az úttörő RAV4 vállát nyomó felelősséggel, és a második generáció megalkotásakor minden korábbinál magasabbra helyezték a lécet. Az autó érezhetően nagyobb lett, a modernebb gyártási eljárásoknak köszönhetően tömege mégsem növekedett. Megőrizték az oldalra nyíló csomagtérajtót, rajta a pótkerékkel, a korábbi innen-onnan összeválogatott alkatrészek helyett viszont immár főleg saját jogon fejlesztett komponensekből épült fel. A viszkokuplungos központi differenciálművel szerelt összkerékhajtást azonban a prémium crossover műfaját létrehozó Lexus RX300-tól vették kölcsön, az európai piacokon pedig megjelentek a dízelmotoros kivitelek, gépházfedelükön a jellegzetes intercooler-kopoltyúval.
toyotarav4 2generation01A második széria a belső tér kialakításában is példamutatónak bizonyult: hátsó ülései nemcsak osztva dönthetők, de hosszirányban eltolhatók is voltak, sőt, ki is lehetett őket szerelni. Talán ez a praktikum is hozzájárult ahhoz, hogy az észak-amerikai piacokon a hölgyek azonnali kedvencévé vált – azóta is egyetlen típus akadt csupán, amelynél magasabb a női vásárlók aránya, mint a második szériás RAV4-esnél.

A harmadik generáció erősségei: merev utascella és kapcsolható összkerékhajtás (2005-2012)

Ettől teljesen függetlenül a harmadik nemzedék radikális átalakuláson esett át. A 2005-ben bevezetett újonc Európába csak ötajtós, rövid tengelytávú kivitelében jutott el – a háromajtós verziót csupán Japánban forgalmazták; a nyújtott tengelytávú, hétszemélyesre pedig nem lett volna lényegi kereslet az óvilágban, az USA-ban annál inkább.
toyotarav42010l1Az elődje növekedési hajlamát megöröklő, félarasznyival hosszabb RAV4 vadonatúj vázszerkezete jóval merevebb volt, ami a menetzajokat és a biztonságot egyaránt kedvezően érintette. Egy ilyen szilárd vázba már volt értelme különösen igényes futóművet beépíteni: a RAV4 hátul sportkocsiknak fenntartott, kettős keresztlengőkaros felfüggesztést kapott. További újdonságként elektromosra cserélték a kormányszervót, emellett két kardinális ponton nyúltak hozzá a konstrukcióhoz: a pótkerék a hátsó ajtóról a csomagtartóba költözött (a kötelező fél idei facelift során), az állandó összkerékhajtást pedig igény szerint kapcsolhatóra cserélték; ennek vezérlése a kipörgésgátló és menetstabilizáló rendszerekkel állt összeköttetésben. Ez a személyautós hajtáslánc újfent forradalmi újításnak számított a SUV-szegmensben, és bár a keményvonalas hívek talán bánkódtak, a vásárlók többsége örült a fogyasztáscsökkentő fejlesztésnek – ahogy a minden korábbinál szélesebb motorválasztéknak is. Ez utóbbinak, valamint a finom, de folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egészen a modellciklus végéig fenn tudták tartani a típus iránti rendkívüli lelkesedést.

Hibrid hajtás és őrületes rendelésállomány: a negyedik generáció mindent visz (2012-2018)

Ha az első három generációnál folyamatosan emelkedett a típus népszerűsége, a negyedik széria iránti figyelem minden korábbit felülmúlt. A 2013-es premiert követően tízszer akkora volt a kereslet a RAV4 iránt, mint a húsz évvel korábbi sorozat esetében! Helykínálatában és felszereltségében egyaránt a kategória élvonalába tört a japán, 2016-ban pedig eljött egy olyan fejlesztés, amelynek jelentősége a SUV eredeti bevezetésével vetekszik: megjelent a palettán a hibrid verzió, mely radikálisan átalakította a RAV4 piacát.
toyotarav4hybrid4x4aA benzin-elektromos kivitel ma, számos piacon az eladások éllovasa, egyedülálló lehetőséget kínálva a dízelmotoroktól elforduló, ugyanakkor takarékos és tiszta üzemű szabadidőjárművet kereső vásárlók számára. Az ennek szellemében megalkotott, frissen bemutatott ötödik generáció nagyszerű örökséget ápolhat: a mai napig világszerte több mint hatmillió RAV4 talált gazdára (egynegyedük Európában) – és ami a leginkább lenyűgöző, 90 százalékuk a mai napig üzemképes állapotban van.