Citroën CX - 40 éves az utolsó igazi Citroën

Nem volt könnyű dolga, hiszen a minden porcikájában különleges, s mindenki által körülrajongott, DS-t váltotta le. Hogy mégis mennyire remekül megállta a helyét, nemcsak a számtalan híres és hírhedt tulajdonos vagy elnyert rangos – köztük az 1975-ös Év autója – díj bizonyította, hanem, hogy a márka szerelmesei az utolsó „igazi Citroënnek” tartják. 40 éves a CX.

citroencx04Mikor 1974-ben a Párizsi Autószalonon bemutatták a CX 2000-est, Európa még szinte ki sem heverte az 1973-as nagy olajválságot, ráadásul a Citroën márka sem volt éppen a legjobb formájában. S ha mindez még nem lett volna elég, az újdonságnak magát az „isteni Citroënt” kellett pótolnia, mivel a DS húszévnyi ragyogás és felejthetetlen karrier után a jól megérdemelt nyugdíjára készült. A kedvezőtlen előjelek ellenére, ilyen előzmények után a CX kényelmével, ergonómiájával és később menettulajdonságaival egy csapásra meggyőzte és lenyűgözte a szakmát és a közönséget.
citroencx03Az 1975-ben Az Év Autója és Award Auto Style díjat elnyert CX formavilág Robert Oprom tehetségét dicséri. A fiatal francia tervező – akit 1999-ben jelöltek az Évszázad Autó formatervezői címére is - már a DS megújításában, illetve a Maserati-motoros SM megálmodásában is részt vett, legjelentősebb munkájának mégis talán a CX tekinthető. (Később aztán az ő nevéhez vagy inkább kezéhez fűződik a Renault Alpine A310 felfrissítése, valamint a Fugeo és a 9 megrajzolása is.)
citroencx14Visszatérve a CX-hez, a 4,63 méter hosszú „limuzint” nehéz összetéveszteni bármilyen más autóval. Elképesztően áramvonalas sziluettjéhez ugyanakkor a kor igényei és jellemzői egyaránt hozzájárultak: a Citroën kutatásainak és fejlesztéseinek középpontjában már ekkor az elfogadható, vagyis minél alacsonyabb használati költségek álltak. Nem véletlen, hogy maga a CX is elnevezés is az aerodinamikából származik – a légellenállási tényező rövidítése -, illetve, hogy elsőként kapott dízelmotort a márka „limuzinjai” közül. A keresztbe beépített, helytakarékos motor alacsony fogyasztása és ezáltal gazdaságos üzeme mellett menetteljesítményei és az általa nyújtott vezetési élmény terén is valós alternatívát kínált a korszak nagy európai benzines szedánjaival szemben. A keresztmotoros építési mód ugyanakkor a viszonylag rövid karosszéria és tengelytáv ellenére is jó helykínálatot eredményezett, ám mindezzel nem elégedtek meg a tervezők.
citroencx12Így a premiert követő években szépen gyarapodott a CX család: 1975-ben megjelent a kombi (break változat, 1978-ban a 28 centiméterrel hosszabb, sofőrös limuzin, a Prestige, egy évvel korábban – 1877-ben - pedig a sportos pilóták örülhettek a 2400 GTi verziónak, amely korának leggyorsabb francia utcai autója volt. A kombi méreteit jól jellemzi, hogy Familiale fantázianévvel készült belőle hétüléses kiadás, a három üléssor mögött még mindig hatalmas csomagtérrel. A CX 25 GTi Turbo inkább gyorsaságával tűnt ki, az 1984 őszén bevezetett 167 lóerős sportmodell akár 220 km/h-val is képes volt száguldani.
citroencx09Mindezeken túl a CX nem csupán stílusa miatt vált ikonná. Megörökölte például a DS hidropneumatikus felfüggesztését, mely utolérhetetlenül kényelmessé tette az utazást vele, míg az SM-től a sebességfüggő rásegítésű, automatikusan középállásba visszatérő kormányt „vette át”. Ám a szerelőszalagról leguruló első példányok még szervo-rásegítés nélkül kerültek a kereskedésekbe. És ezzel még nem ér véget a vezetés és az utazás kényelmét szolgáló különleges megoldások sora: a manuális és a ZF által gyártott teljesen automata sebességváltón túl egy C-Matic elnevezésű nyomatékátalakítóval is megvásárolhatták a CX-et, utóbbi feleslegessé tette a kuplungpedált, ezáltal több helyet hagyva a vezető lábainak és a futurisztikus vezetőülésnek. Eközben a jellegzetes kialakítású kormány minden vezérlőgombot könnyen elérhetővé tett, 1985-től pedig – újra csak úttörőként - az ABS i s elérhető volt a Citroënhez.
A Citroën CX limuzin változata 1989 júniusáig (az Xm megjelenéséig), break változata 1991 júniusáig maradt a márka kínálatában, összesen több mint 1,2 millió példány készült belőle. Erich Honecker és Manuel Noriega is ezt használta!