A Nissan Qashqai-sztori - 10 éves a városi nomád

Szinte hihetetlen, de igaz: a Nissan Qashqai immár éppen egy évtizede van a piacon. Egy teljesen új piaci szegmens előhírnökeként mutatták be 2007-ben, s azóta is az városi crossoverek egyik zászlóshajója. Mi is „millió” formában, kivitelben teszteltük már, ezúttal viszont a történetét meséljük el.

nissanqashqai236016dci02A Nissan Qashqai kétségtelenül átformálta az európai piacot, de a bevezetésekor még senki sem lehetett biztos a sikerében. Amikor azonban 1999-ben megalakult a Renault-Nissan Alliance vállalatszövetség, Carlos Ghosn, az új vezérigazgató egyértelmű irányvonalat jelölt ki a japán márka számára: az európai portfóliót gyökeresen át kell alakítani, többek között az Almera sikertelensége miatt. Ezért az volt az egyik cél, hogy a következő változatnak többet és jobbat kell kínálnia a vásárlóknak.
2002 elején egy 25 fős – vezetőkből és menedzserekből - álló csapat indult Japánba, a márka műszaki központjába, hogy tisztázzák az új Almera fejlesztésének legfőbb alapelemeit: hogy nézzen ki, milyen motorokat építsenek be, milyen teljesítményt nyújtson. Az eredeti ötlet szerint az új verzió eltért volna az elődjétől, s a SEAT Altea és a Volkswagen Golf Plus riválisaként került volna a kereskedésekbe. Azonban közel sem haladt minden a tervek szerint. A projekt már kilenc hónapja zajlott, amikor egy december 13-ai találkozón a csapattagok fájdalmas következtetésre jutottak: az új modell nem teljesíti a márka ígéretét – Innováció és élmény mindenkinek -, illetve nem lépes megfelelni az ügyfelek igényeinek sem. Ahogy Peter Brown a Nissan európai műszaki központjának (NCTE) járműértékelésekért felelős menedzsere fogalmazott: „Mindent végigszámoltunk, de az új Almera egyszerűen nem ígérkezett annyira versenyképesnek, mint reméltük.” S mivel Carlos Ghosn szavai még ott visszhangzottak a füleknek, a beszélgetés új irányt vett: mi lenne, ha a Nissan valami teljesen újjal és váratlannal állna elő, ami megkérdőjelezné a hagyományos szegmenseket? „Egyfajta mini-Murano jutott eszünkbe, amely megnyithatná a kapukat a szabadidő-autók vásárlása felé, ezek népszerűsége ugyanis egyre nőtt a korábbi években. Olyan autót szerettünk volna kifejleszteni, amely kitör a hagyományos európai csapotthátú és szedán szegmensek korlátai közül” – folytatta Peter Brown.

Naná, hiszen a szabadidő-autók népszerűsége már 2002-ben is egyre inkább felfelé ívelt. Ugyanakkor gondolni kellett a konzervatívabb ízlésű vásárlókra, akik szerint a SUV-ok túl nagyok a mindennapi városi használathoz, túl sokat fogyasztanak, s általában az utasterük sem az igazi. Mégis sikerült meggyőzni a döntéshozókat, hogy „a hátrányok közül néhányat át tudnánk hidalni, és egyesíthetnénk a csapotthátú családi autók legnagyobb előnyeit a szabadidő-autók legvonzóbb tulajdonságaival. Így született meg a „crossover” kategória első képviselőjének ötlete” – emlékezett vissza Brown. Ezután pedig megkezdődhetett a kutatási fázis, melynek során elsősorban arra koncentráltak, hogy kiderüljön, lehet-e életképes egy olyan jármű, amely gyakorlatilag a népszerű X-Trail kistestvére. Vagyis egy szabadidő-autó vonzó megjelenését, praktikumát és sokoldalúságát nyújtaná egy csapotthátú családi modell méretében és fenntartási költségeivel. Házon belül „város nomádként” emlegették az új modellt.

Mivel nem volt követendő példa, és más gyártóknak sem voltak viszonyítási alapként használható típusai, a Nissan maga dolgozta ki azokat az egyszerű paramétereket, melyek segítségével kitűzték az új crossover méreteire és teljesítményére vonatkozó fejlesztési célokat. Peter Brown így folytatta: „Megtartottuk a szabadidő-autók magasabb üléspozícióját, nagyobb kerekeit és szabad magasságát, de az utasteret úgy terveztük át, hogy a benn ülők úgy érezzék, hogy a kocsiban, nem pedig rajta ülnek.” Közben a világ különböző pontjain dolgozó Nissan tervezőgárdák javában dolgoztak a „gép” külső és belső formatervén. A Nissan Design Europe (NDE) például két javaslatot adott be. Végül a széria Qashqai nem ezek alapján készült el, de a 2004-es koncepcióautó igen. A kiválasztott külső design a Nissan Japán Globális Tervezőközpontjának a munkája volt, a kabin pedig az amerikai részlegtől származott. Mivel azonban a Qashqai eredetileg kizárólag az európai piacra készült volna, a gyártási fázis során mindkét elem a Nissan Európai Tervezőközpontjához került. 2003-ban és 2004-ben tovább tökéletesítették az autót, a belső elrendezésének és technológiáinak kialakítása során az NTCE mérnökei egy álcázott járművet használtak, mely külső szemlélők számára egy 1,5 literes dCi-vel szerelt Renault Scenicnek tűnt.
nissanqashqaikoncepcioA tanulmányautó 2004. március 2-án mutatkozott be a Genfi Autószalonon. A neve Qashqai volt, mely egy iráni törzs nevéből származott, és az autó „városi nomád” jellegére utalt. Kétkedéssel fogadták, az autós média nem akarta elfogadni, hogy lenne hely a piacon a Nissan furcsa szabadidő-autó/csapotthátú hibridjének. Peter Brown szerint: „A cikkek jó része ugyanazokkal a fenntartásokkal kezelte az újdonságot, melyeket már hallhattunk iparági szereplőktől: Vajon tényleg mindkét típus legjavát nyújtja a crossover, vagy pont nem lesz elég jó sem a csapotthátú autók, sem a szabadidő-autók kedvelőinek?” Henrik Dreboldt, a dán Berlingske Tidende újság autós rovatvezetője így emlékszik vissza: „Az autós sajtót valósággal sokkolta a Qashqai tanulmányautó. Ahogy legtöbb kollégám, én is csak álltam, és ingattam a fejem. Azonban a Nissan mindannyiunknál jobban látta a jövőt, és ma is uralják a crossover szegmenst. Akkoriban ezt nem sokan gondolták volna.”
nissanqashqai236016dci01A Nissan mégis kitartott a Qashqai mellett, és rögzítésre kerültek az autó műszaki jellemzői és a formaterve. Ekkora született meg az a döntés is, hogy a Qashqai egyszerre váltja fel a C-szegmenshez tartozó Almerát és a D-szegmenshez tartozó Primerát. Utóbbi meglehetősen jó autó volt, de az értékesítési számai elmaradtak a szegmens legsikeresebb szereplőitől. Peter Brown elmondta: „Hogy az új autó megfizethetőbb legyen, és alacsonyabb legyen az üzemanyag-fogyasztása is, az 1,5 literes dízel, illetve az 1,6 literes benzinmotorokat is használni kívántuk a Qashqai-ban az X-Trailből ismert 2 literes motorok mellett.”
nissanqashqaigyariA világ első szériagyártású városi crossovere a 2006-os Párizsi Autószalonon mutatkozott be, s a Nissan az erős tiltakozás ellenére - „hogyan kell ezt kiejteni?” - is maradt a Qashqai név mellett. Világos piaci pozícionálásával és kifinomult vezetési élményével pedig kivívta az újságírók elismerését...
nissanqashqai236016dci04A Qashqai értékesítése 2007 februárjában kezdődött meg, és rögtön sikeressé is vált az ügyfelek körében. Az év végéig 100.000 darabot értékesítettek belőle, és még a díjak is özönleni kezdtek, csak az első esztendőben 14 elismerést kapott az újdonság. Ráadásul a Qashqai nem maradt sokáig egyedül, 2008-ban debütált a hétüléses változat a Qashqai+2, mely praktikus megoldást jelentett a nagyobb családoknak is. 2010-ig összesen 1.200.000 példány fogyott a Qashqai-ból, ekkor jött el az ideje a felfrissített kivitelnek, mely számos design és technológiai fejlesztést hozott. Többek között ebben debütált a 360 Fokos Parkolókamera rendszert is, amely azóta is a Nissanok egyik erős ütőkártyája.
nissanqashqaidigt115acentaEzalatt folyamatosan nőtt a kereslet a crossoverek iránt, a Nissan pedig javában „ügyködött” az új generáción. A második nemzedéket 2014-ben, a Genfi Autószalonon leplezték le: az elődjénél 5 centiméterrel hosszabb, ugyanakkor alacsonyabb és szélesebb modell könnyedebb és sportosabb külsővel és jobb minőségű utastérrel büszkélkedhetett. Természetesen megtartotta az eredeti crossover gyökereit, ugyanakkor több olyan megoldás is belekerült, melyeket a vásárló a mindennapi családi autóktól elvárnak. Többek között új biztonsági technológiákkal - Nissan Aktív Biztonsági Pajzzsal, Vészfékezési asszisztenssel, éberségfigyelő rendszerrel és a sávelhagyás-jelzővel - vértezték fel. Az eredmény pedig számtalan elismerés és mintegy 700.000 darab eladott második generációs Qashqai.
nissanqashqai16dci130le4x4teknaEgy angol mondás szerint „az utánzás a bók legőszintébb formája”, márpedig a Qashainak ma nem kevesebb, mint 21 közvetlen vetélytársa van. Mindemellett a Qashqai tökéletesen megtestesíti a márka ígéretét – „innováció és élmény mindenkinek”. Igaz, hogy ezeket az innovációkat az igény szülte. A Nissan korábban ugyanis átlagos szedánokat és csapotthátú autókat gyártott, melyek nem tudták belopni magukat a vevők szívébe. Ezt követte a 10 éves sikersztori... 2016 végéig mindösszesen 2,3 millió Qashqai-t értékesítettek Európában. Az autó jelenleg a világ 99 piacán érhető el – Antiguától Ausztráliáig és Algériától Angoláig – , és 2007 óta mindösszesen 3,3 millió kelt el belőle a világon.

Pin It