Opel Corsa GT Időutazás Frankfurtba

A Corsa frankfurti világpremierjén egy egészen különleges vendég is fellépett, egy ritka, 1987-es Corsa GT a messzi Portugáliából gurult el a saját kerekein először Rüsselsheimbe, majd onnan a Majna-parti városba.

opelcorsagt1987dAz Opel Classic csapata egy portugál garázsban lelte meg az eredetileg Spanyolországban forgalomba állított, első generációs Corsa GT-t, a kicsi, nem túl ismert Gran Turismo Porto kikötőjéből indult el Németország felé. A típust egyébként alig két évig, 1985 áprilisa és 1987 ősze között gyártották, a Corsa SR örökébe lépett GT 1,3 literes, négyhengeres, 70 lóerős karburátoros motorja sok örömet okoztak azoknak, akiknek nem telt a nála jóval erősebb GSi-re. Akkoriban igazi műszaki csemegének számított, hogy nagyobb sebesség esetén ötfokozatú sebességváltó csökkentette a motor fordulatszámát és a benzinszomját.
opelcorsagt1987dzA Corsa GT még ma is meglepően könnyedén és halkan halad a forgalommal. Futóműve mellőzi a túlzott keménységet, kormánya a holtjátékot és a kombinált műszere az adatdömpinget. Utóbbi azért a szokásoson azért mutatja az olajnyomást és a fordulatszámot is. Fogyasztása szinte megegyezik az akkori gyári adattal – hat liternél ritkán iszik többet száz kilométeren. Persze, segítségére van ebben csekély, 750 kilós menetkész tömege, amelyből a nagyszerű,10,71 kg/LE fajlagos teljesítmény adódik. Portugália és Rüsselsheim között a Corsa GT ellátogatott a zaragozai üzembe, ahol anno, 1987-ben legurult a futószalagról. A szerencsés kis fickó nemcsak a gyár területére hajthatott be, hanem a szereldébe is. Amikor a sárga GT beállt a futószalag mellé, sokan fiatalkori barátjukként üdvözölték, s történeteket elevenítettek fel a gyár kezdeti idejéből.
opelcorsagt1987hKelet felé véve az irányt, eljutott Barcelonába, átszelte Franciaországot, Bázeltől a Rajnát követte – összesen 2700 kilométert tett meg a 32 éves Corsa GT, amely anélkül indult el Portugáliából, hogy bármilyen javítással felkészítették volna a hosszú útra. Végül aztán eljutott Rüsselsheim üzemcsarnokába, ahol már alig várták az Opel Classic emberei.
opelcorsagt1987iSpanyolország és Portugália napsütése jót tett a Corsa GT-nek: eddig sózott utak, rozsda és koccanás nélkül élte életét. Vagyis még mindig jó formában volt és ezt a TÜV műszaki vizsgabiztosai is megállapították, akik friss német rendszámtáblát szereltek rá. Csak ezt követően jött a legnagyobb ellenőrzés – az Opel Classic szakértői nagyítóval vizsgálták át szerzeményüket. Sok szem sokat lát, alaposan végignézték a Corsa GT szögletes karosszériáját, és találtak is kisebb-nagyobb szépséghibákat: horpadást a tetőn, hibás feliratot, karcot az üvegeken, szakadást az üléshuzaton, nem eredeti kürtöt – úgyhogy alkotóelemeire szedték szét a kocsit.
opelcorsagt1987lA veterános és a szervizes csapat összedolgozott: Dieter Eder szervizfőnök és Thorsten Götz vezető szerelő pedig beindította az „IAA 2019“ projektet. Lépésről lépésre rakták helyre a Corsa kirakós játékának elemeit – elsőként a generálozott hajtóművet építették be, majd az újra csapágyazott kerékagyakat, az új lengéscsillapítókat és rugókat. A frissen fényezett karosszériára új díszlécek és odaillő GT-feliratok kerültek, az alufelnik az eredetiek maradtak. Végül új üvegeket raktak be, egy Opel márkakereskedő raktárából.
opelcorsagt1987A Corsa GT újjászületve kezdhette el második életét, méghozzá egy igazán ünnepélyes alkalommal: a látogatók megcsodálhatták a 68. Frankfurti nemzetközi Autószalonon, az Opel standján. Kétség sem férhetett hozzá, hogy jelentősen emelte a hatodik Corsa-nemzedék világpremierjének fényét!