Mazda 100 év szemben a konvenciókkal

A Mazda a mai napon ünnepli 100 éves évfordulóját hirosimai központjában. A jeles jubileumot nagyszabású ünnepi eseménysorozat kíséri az idén, melynek első helyszíne Európában a Genfi Autószalon lesz. A svájci kiállításon a japán márka megemlékezik a múlt történéseiről és kitekintést ad a jövőre vonatkozóan.

A Mazda csapatát 1920 óta az általánosan bevett szokások megkérdőjelezésének bátorsága, és az új tervezői és mérnöki megoldások keresése jellemzi – gyakran választották azt az utat, melyre mások azt mondták, nem megvalósítható.
mazdar360Coupe100 évvel ezelőtt a Mazda egy dugógyártó vállalat volt Hirosimában, 1921-ben viszont az iparos Jujiro Matsuda kézbe vette a Toyo Cork Kogyo irányítását, s először gép-, majd járműgyártó vállalattá alakította át a céget. Az első modelljük az 1931-től forgalmazott háromkerekű tehermotor, a Mazda Go volt, melyet hamar megkedveltek a hazai piacon – többek között a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően. 1938-ban például négysebességes váltót kapott, ami 20 százalékkal csökkentette a fogyasztását. A második világháború sem akasztotta meg a vállalat lendületét, pár hónappal az atombomba ledobását követően már újra is indult a termelés a hirosimai gyárban. S ugyan az 1960-as évekig a kereskedelmi járművek maradt a Mazda fő profilja, hamarosan megérkezett a márka első személyautója, az R360. Az apró kei-car igencsak kelendő lett Japánban, s ezzel meg is ágyazott a további autómodelleknek.
mazdacosmosport110s1961-ben egy másik fontos esemény is történt a vállalat életében: a Mazda licencszerződést írt alá a német NSU-val a Wankel-nevével fémjelzett bolygódugattyús motorok fejlesztésére és gyártására. A japán mérnökök sok olyan nehézséget át is hidaltak, melyre más autógyár szakemberei nem voltak képesek, ennek eredményeként 1967-ben piacra került az első bolygódugattyús motorral hajtott sorozatgyártású autó, a Mazda Cosmo Sport. Emellett a versenypályán is bizonyította képességeit, illetve technológia bátorságát a Mazda, hiszen a 787B volt az egyetlen olyan Le Mans győztes versenygép, mely nem hagyományos dugattyús motorral működött.
mazda3 2019aA Mazda bolygódugattyús motorja inspirálta a forradalmi Skyactiv technológia létrehozását is: új motorokkal, váltókkal, padlólemezzel és karosszériákkal. Mindezek a Jinbai Ittai filozófia jegyében születtek, és a maximális hatékonyság jegyében optimalizáltak „őket”.
mazdamx5 2019bA vállalat 1984-ben vette fel a Mazda Motor Corporation nevet, majd az MX-5 1989-es bevezetésével megmutatta azon vágyát, hogy élvezetesen vezethető autókat gyártson. A kicsi, könnyű építésű roadster egy olyan érában lépett piacra, amikor a kétüléses nyitott sportautók épp kihalni készültek. Mégis... négy generációval később a Mazda MX-5 a világ legkelendőbb és legnépszerűbb roadstere: 2016-ban már több mint egymillió példány talált gazdára.
Mazda CX 30oNem véletlen hát, hogy a mai Mazda modellválaszték lényege az autózás öröme – és várhatóan ez is marad a következő 100 évben, annak ellenére, hogy az autóipar jelentős változáson megy keresztül. Ennek egyik alapja a KODO – a mozgás lelke – formanyelv, mely számos díjat zsebelt be világszerte. Másrészt a Mazda továbbra is szembe megy a konvenciókkal, ahogy arra az első elektromos modelljük, az MX-30 is rávilágít. „Ahogy a következő 100 évre előre tekintünk, folytatni fogjuk a kihívásoknak történő folyamatos megfelelést egyedülálló modelljeinkkel, technológiáinkkal és tapasztalatainkkal, ez az, amiért vásárlóink szeretnek minket” - mondta Akira Marumoto, a Mazda Motor Corporation elnök-vezérigazgatója.
mazdamx30aS most foglaljuk össze röviden a márka kiemelkedő eredményeit! 1991-ben a Mazda volt az első japán autógyártó, amely megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt. Emellett kereskedelmi forgalomba hozta a bolygódugattyús motort az ikonikus Cosmo Sport 110S-ben, illetve megalkotta a világ legnagyobb darabszámában eladott kétüléses roadsterét, az MX-5-öt. Végül, de nem utolsósorban a márka legújabb büszkesége a Skyactiv-X erőforrás, ami az első sorozatban gyártott gyertya vezérelt kompressziós gyújtású benzinmotor.