Ford - Majd’ 100 éve nyitotta meg kapuit a makói kereskedés

Közel száz évvel ezelőtt, 1921-ben 6 Fordson traktorral kezdte meg működését a Galamb testvérek vállalkozása Makón, melyből később Magyarország első autorizált Ford, Fordson és Lincoln márkakereskedése lett, s egészen a második világháború végéig virágzott.

Makó város híres szülötte Galamb József világhírű gépészmérnök konstruktőr és feltaláló (bolygómű). Többek között az ő konstruktőri munkáját dicséri a T-modell, mely 1908 októberében gördült ki első alkalommal a Ford Motor Company szerelőcsarnokából. A „Bádog Böske” volt a világ első népautója: évtizedek alatt több mint 15 millió példány készült belőle, szalagszerű összeszereléssel.
1915-ben pedig Farkas Jenővel elkészítette az első sorozatgyártású mezőgazdasági jármű, a Fordson-traktor terveit. Elsősorban nőknek szánták, hogy férjük helyett dolgozhassanak a farmon, amíg azok a fronton szolgálnak. A világháború után aztán, 1921-ben Galamb József hat darab Fordson traktort küldött Makóra, egy családi vállalkozás megindítására. Testvérei azonban nem csak dolgoztak a traktorokkal, hanem egyúttal propagálták is a Ford-járműveket, és céget alapítottak erre a tevékenységükre. 1922 őszén, Makó első salakbeton épületében megnyitották Magyarország első Ford márkakereskedését. A kétszintes, ma is látható épület alsó szintjén voltak a szerelőállások, az emeleten pedig az alkatrészraktárak. Emellett Galamb József igazi lokálpatriótaként 1921-ben ösztöndíjat alapított olyan szegény sorsú makói diákoknak, akik felső ipari iskolában kívántak tanulni.
Magyarország első Ford kereskedésében autókat, traktorokat, alkatrészeket forgalmaztak, amik Fiumén keresztül érkeztek ide. A növekvő kereslet hatására később Békéscsabán is lerakatot alapítottak, ahol 35 szerelő dolgozott. A Galamb és Farkas Jenő tervei alapján készült Fordson traktor Magyarországon a 20-as években gyorsan terjedt, 1945-ig a mezőgazdasági traktorok vezértípusa volt.
fordmakojubileum07A makói telephely a Deák Ferenc utca sarkán állt. Az épület homlokzatát, melyen még mindig kivehetőek voltak az eredeti Ford kereskedés feliratai és színes grafikái 1921-ből, idén a nagy konstuktőr munkássága előtt is tisztelegve felújíttatta a makói városvezetés. A korabeli képek alapján rekonstruált és gyönyörűen helyreállított homlokzatot múlt héten ünnepélyes keretek között adták át Makón. A világhírű mérnök és lelkes lokálpatrióta nevét, illetve emlékét emellett múzeumi kiállítás, iskola is őrzi Makón.