Lancia Ypsilon - 35 év a nők bűvöletében

1985-ben, Y10 név alatt debütált a Lancia egyedi stílusú, divatos városi autója, mely több mint 3.000.000 vásárló szívét nyerte el a mai napig. Az immár hibrid technológiával is kapható „bonsai” zászlóshajót az Ypsilon Dreamers projekttel ünnepli az olasz márka, közösségbe gyűjtve azokat a hölgyeket és tulajdonosokat, akik céljaik elérése és álmaik megvalósítása érdekében az Ypsilont választották társuknak. Egy kis Lancia-történelem következik.

Az Ypsilon történetének kezdetéhez egészen 1985-ig kell visszamennünk, amikor a Lancia a Genfi Autószalonon bemutatta a FIAT Centro Stile stúdió által megálmodott, elegáns B-szegmensbeli városi kisautót. A kifinomult és elegáns Y10 volt az első luxuskompakt modell, mely kifejezetten a hölgyeket szólította meg. Méghozzá meglehetősen sikeresen, 10 éves pályafutása alatt 1.000.000 darab talált gazdára belőle. 1995-ben érkezett meg a második generáció, mely elődjéhez hasonlóan stílusos, sikkes és eredeti volt, nem csoda, hogy rövid idő elteltével a divat, a mozi és a művészetek világába is betört. A 2003-ban leleplezett harmadik nemzedék ismét szintet váltott, a korábbinál is fényűzőbb felszereltséggel és megjelenéssel csábította el a vevőket. 2011 újabb fordulópontot hozott az Ypsilon életében, pályafutása során először kapott ötajtós karosszériát az olasz szupermini. Ezáltal a bájos négykerekű jóval praktikusabbá vált, tovább bővítve rajongói táborát. 2015-ben ismét felfrissítették a dizájnját, kívül és belül egyaránt, valamint környezetbarát Euro 6 kompatibilis erőforrások kerültek a gépházteteje alá.
A fenntarthatóságra, a környezetvédelemre egyébként már 2009-tól kezdve nagy figyelmet fordítottak az Ypsilon fejlesztői, az EcoChic jelvényt viselő kivitelek a divatosan ízléses karakter mellé LPG-vel, majd metánnal üzemelő erőforrásokat kínáltak. Az alternatív hajtásláncok az eladások mintegy 35 százalékát tették ki. 2020-ban pedig jött a mild-hybrid modell. A szíjhajtású integrált indítógenerátorral kiegészített, 70 lóerős, háromhengeres FireFly benzinmotoros hajtáslánc mintegy 24 százalékkal alacsonyabb CO2 kibocsátást garantál, anélkül, hogy változtatni kellene a vezetési szokásunkon.
lanciaYpsilonSportMomoDesign01

Mindemellett az Ypsilon titka talán abban rejlik, hogy a trendeket és a divatot átlátva tökéletes arányban elegyíti az eleganciát és a modernitást. 35 év alatt 30 speciális sorozatot készítettek belőle a Centro Stile formatervezői, az első Y10 Filától kezdve, a Momo Designon és a Dodon keresztül, a legújabb Unyca, Versus vagy Monogramig bezárólag. S miközben folyamatosan frissült és újat mutatott, hű maradt az eredeti génjeihez is. (2011-től napjainkig az Ypsilonok 20 százaléka ilyen szériához tartozott.)

lanciaypsilonelefantino

A Lancia sikerének másik kulcsfontosságú tényezője, hogy milyen szorosan, már-már elválaszthatatlanul kötődik a legfőbb vásárlóihoz, azaz a hölgyekhez. Persze a nők is a szívükbe zárták az Ypsilont, hiszen a négykerekű barátjukká vált, elvitte őket vásárolni vagy munkaértekezletre, a gyerekeket iskolába, sőt a hétvégi kirándulás sem volt akadály. A vidám Elefantino remek volt első autónak, a Monogram a dívák ideális választása lehetett. Azért a férfiak is megtalálhatták a választásukat, például a Momo Designnal, mely ügyesen szállította házhoz őket a nagyvárosi dzsungelben.
lanciaYlx

És miként arról már volt szó korábban, az Ypsilon a mozi világába is betört. Szerepét annak a találó szlogennek is köszönhette, hogy „ideális autó a szép emberek számára”. Így olyan színészek, színésznők és hírességek vitték szerte a világba a hírét, mint Giuliano Gemma, Carol Alt, Eva Herzigová, Vincent Cassel vagy Stefano Gabbana.

lanciaypsilondreamers04

Ezen eredmények megünneplésére a már kizárólag Olaszországban forgalmazott Lancia életre hívta az „Ypsilon Dreamers” nevű digitális projektet, felkérve a hölgyeket, hogy csatlakozzanak a közösséghez, és osszák meg történeteiket, álmaikat és sikereiket, melyeket az Ypsilonnal együtt értek el. A legeredetibb és legizgalmasabb sztorikat természetesen mindenki megismerheti a Lancia közösségi csatornáin keresztül. Hogy bátorítsák a tulajokat, egy nagyon különleges arcot kért fel az olasz márka szóvivőnek: az 1999-ben született Giulia Carla Bassanit (@astro_giulia). Giulia már kislány korában arról álmodott, hogy űrhajós lesz, s ezért a céljáért keményen küzdött az évek során. Jelenleg a Blue Marble Űrkutató Intézet hallgatója és kutatója, ahol egy nemzetközi marsi projekttel foglalkozik. Másodállásban író, egy évet pedig a Moon Village Egyesület országos koordinátoraként is dolgozott. Mottója tökéletesen tükrözi a Lancia üzenetét, melyet a hölgyeknek akar üzenni: „A bátorság a csillagokig juttathat”.