ŠKODA KODIAQ Nagy SUV, nagy sztori

2016-ban a ŠKODA a KODIAQ-kal indította meg a SUV-offenzíváját, mely egy igazi sikersztori kezdete volt. A nagyméretű cseh szabadidő-autó több mint 40 díjat gyűjtött be azóta, felállította a hétüléses SUV-ok rekordját a Nürburgring legendás Nordschleife szakaszán, s ami talán a legfontosabb: nem egészen öt év alatt mintegy 600.000 példány talált belőle gazdára.

skodakodiaq04Amint Martin Jahn, a ŠKODA AUTO igazgatótanácsának az értékesítés és a marketing területeiért felelős tagja kiemelte: „A ŠKODA KODIAQ óriási jelentőségű márkánk számára. SUV-offenzívánk kezdetét jelentette, amellyel világszerte sok új ügyfelet nyertünk. Időközben már a 40 százalékot közelíti az SUV-modellek aránya globális értékesítésünkben. A KODIAQ már a kezdetektől fogva az érzelmekben gazdag formavilág, a kiemelkedő térkínálat, a minden körülmények között magas színvonalú menetkényelem és a kiváló ár/érték-arány megtestesítője, amely kvalitásaival a jövőben is tovább írja sikertörténetét.”
skodakodiaqscout20tdidsg2018dA ŠKODA már a tényleges premier előtt is látványos kampányt szervezett a KODIAQ név köré, 2016 tavaszán még az Alaszka déli partjainál húzódó Kodiak-szigeten fekvő Kodiak városa is felvette egy napra a KODIAQ nevet. A szó végi „Q” egyébként az állatnevek jellemzője az Alutiiq őslakosok nyelvében, így született meg a világ legnagyobb barnamedvéje, a kizárólag az Alaszka- partvidéki szigeteken élő Kodiak-medve nevéből az őslakosok szóvégződésének megfelelően a „Kodiaq”. A kezdő „K” és a záró „Q” jellemezte nomenklatúrát ezután a ŠKODA minden SUV-ja átvette.
skodakodiaq19A KODIAQ 2016. szeptember 1-jei világpremierje után októberben meg is kezdődött a sorozatgyártása Kvasiny-ban, majd a 2017 tavaszi piaci bevezetésével globális szereplővé lépett elő a cseh márka, ugyanis az Oroszországban, Kínában és Indiában is készített szabadidő-autóját a világ 60 országában forgalmazza a ŠKODA. A típus különösen népszerű Kínában, nem véletlen, hogy egyedül itt kapható a helyi vásárlók ízlése szerint kialakított kupékarosszériás, KODIAQ GT.
skodakodiaqrs032018 őszén viszont megérkezett az RS kivitel, mely a Zöld Pokolban” felállított rekorddal jelezte a helyét a modellcsaládon belül. A ŠKODA eddigi történetének legerősebb sorozatgyártású dízelmotorjával hajtva a KODIAQ RS 9:29,84 perces körrekordot állított fel a hétüléses SUV-ok között a világ legnehezebb versenypályáján, a Nürburgring 20,832 kilométeres Nordschleife szakaszán. A KODIAQ azonban a pályán kívül is igazi trófeagyűjtőnek bizonyult, eddig ugyanis világszerte összesen több mint 40 díjban részesült újságíróktól, szakértőktől, tervezőktől és a szakmai magazinok olvasóitól. Többek között összesen négyszer választották meg legfontosabb európai piacán, Németországban, az „Év összkerékhajtású autójának” („Allradauto des Jahres”), 2017-ben pedig a legjobb tesztelt importmodellnek („Best Tested Import Vehicle”) is. Ugyanebben az évben a kiemelkedő terméktervezésért járó tekintélyes Red Dot Díj (Red Dot Award) egészítette ki mindezt.
skodakodiaq18A KODIAQ után a KAROQ és a KAMIQ, valamint a tisztán elektromos, akkumulátorhajtású ENYAQ iV bővítette a ŠKODA SUV-családját, legutóbb pedig az indiai piacra szánt KUSHAQ érkezett meg. Az SUV-modellek aránya 2020 folyamán már közel 40 százalékra nőtt a márka globális kiszállításaiban.