Maserati Boomerang 50 éves

Futurisztikus, már-már irracionális formájával örökre beírta magát az autósvilág történelemkönyvébe a Maserati álomautója: 50 éves a Giorgetto Giugiaro által megrajzolt Boomerang koncepció.

maseratiboomerang01Máig egyetlen darab készült belőle: az Italdesign által készített, tökéletesen működő Maserati Boomerang az 1972-es Genfi Autószalonon mutatkozott be, igaz, a gyönyörű tanulmányautó makettja már valamivel korábban, az 1971-es Torinói Autószalonon is feltűnést keltett. A hihetetlen karosszériájú sportkocsi az alvázát és a teljes mechanikáját is egy Maserati Borától kölcsönözte, melynek 4719 köbcentis, nyolchengeres motorja 310 lóerő leadására volt képes, így a hátsókerék-hajtású sportkocsinak közel 300 km/h volt a végsebessége. Az erőátvitelről egy ötfokozatú manuális sebességváltó gondoskodott.
maseratiboomerang02A kétüléses kupé soha nem került gyártása. Ugyanakkor olyan stilisztikai örökséget hagyott maga után, mely nemcsak Giugiaro későbbi alkotásaiban, hanem számos más európai és amerikai autógyártó számára is inspirációként szolgált. A letisztult, mégis merész vonalú, ékalakú Boomerang már álló helyzetben is az erő és a sebességét érzetét keltette, miközben nagy ablakai, panoráma üvegteteje és behúzható, szögletes fényszórói igencsak modern hatást garantáltak számára. Hasonlóan korszerű volt a Maserati tanulmányautó utastere is, a műszereket például a kormányba integrálták. Az alacsony üléspozíció pedig nagyon sportos testhelyzetet biztosított a pilótának.
maseratiboomerangA valaha gyártott egyetlen Boomerang számos nemzetközi versenyen, aukción feltűnt, szerepelt reklámokban is, illetve többször gazdát cserélt. Igazi műalkotásnak tartják, mely befolyásolta az autók dizájnját, egyúttal beleillett a Maserati hagyományaiba.

Pin It