BMW X4 M Competition - Brutális teljesítmény és egy kis arcplasztika

by Buday Dénes

A G02-es gyári kódú, második generációs X4 immár 2018 óta van piacon, az F98-as rangszámmal nyilvántartott M-kivitel 480, valamint 510 lóerős Competition csomaggal lépett színre. A tavalyi modellévre tovább finomítottak a dizájnon a tervezők, valamint az erős konkurenciaharcban új technológiákkal vértezték fel. Többek között az M3/M4 párosban is megismert, 650 Nm-t produkáló erőforrást is azonnal megkapta az X3 M és X4 M páros. Mi most rikítóan feltűnő színnel és a domináns kiállást tovább erősítő Competition csomaggal tettük próbára az utóbbit, melynek orrában a klasszikus soros hathengeres motor igencsak a végső határokat feszegeti. Maximálisan teljesítmény orientált, az árához képest a luxust leginkább a minősége adja, s praktikus felhasználhatósága ellenére még a legerősebb sportkocsikat is meglephetjük vele.

 

 

 

 

BMW X4 M Competition 2022

A keskenyebb lézerfény-technológiával ellátott első fényszórók között a korábbinál egy picivel nagyobb hűtőrács pózol, amelyet immár egyetlen kerettel álmodtak meg az alkotók. A függőleges szellőzőnyílások a módosított lökhárító sajátosságai, hátul ugyanilyen pozíciót foglalnak el a ködzárófény lámpái. Ugyanitt még több fekete betét kapott helyet.

BMW X4 M Competition 2022a

Az M Competition csomag 480 helyett 510 lóerővel boldogít minket: mi többszöri nekifutásra, rendre négy másodperces gyorsulást mértünk neki, mindössze két tizeddel lemaradva a gyári értéktől. Az X4 M-et mozgató, rendkívül kulturált TwinPower soros hathengeres turbós benzinmotor csúcsnyomatéka 650 Nm. A könnyűszerkezetes főtengelynek köszönhetően rendkívül pörgős karakterű, legnagyobb teljesítményét 6200/perc fordulaton adja le. A lóerők úton tartásáról a xDrive rendszer gondoskodik, mely alapvetően a hátsó tengelyt hajtja, s csupán akkor kapcsolja munkába az első tengelyt, ha a hátsó kerekeken feszülő 265/40-es gumik (elöl „csak” 255/40) már nem tudnak mit kezdeni a hatalmas nyomatékkal.

 BMW X4 M Competition 2022b

Az X4 M kipufogórendszere erőteljes, markáns hangzást biztosít, lehet riogatni a szomszédokat. A váltó mellől állítható kipufogószelep-mechanizmus sport programokhoz még intenzívebb mély orgánumot kínál.

 BMW X4 M Competition 2022c

Alapból kék féknyergeket kapunk hozzá, ám opcióként fekete vagy piros nyergekkel szerelt kompozit féktárcsákat is rendelhetünk, melyek brutális energiával képesek kordában tartani az autó tömegét. Két dolgot azonban szokni kell a használata során, tempósabban kanyarogva túl messzi van a fék a gázpedáltól – hiába, az X4 M Competition alapját egy kényelemre hangolt SUV adja -, valamint „hosszú” az út a kellően erélyes nyomáspontig.

BMW X4 M Competition 2022cs

Tökéletes a minőség a belső térben, minden porcikája igényes és kifogástalanul megmunkált. A kormány vastagságát leginkább a vaskos lapátkezű sofőrök élvezhetik, visszajelzése a menetdinamikai beállítások tükrében változik, de minden esetben tűpontos irányítással számolhatunk. Középen az opciós kormányfűtés aktiválható, a szépen kidolgozott, M színekben pompázó díszvarrás pedig az M modellek sajátossága. A jellegzetes színek – a csomag részeként - a biztonsági öveken is visszaköszönnek.

BMW X4 M Competition 2022d

Karbon minden mennyiségben! Többek között szénszálas toronymerevítő növeli az autó orrának merevségét, ezzel is hozzájárulva a precízebb kormányzáshoz, így 170.000 forintért észszerű döntés lehet a megvásárlása. A 355.000 forintos – szintén karbon - hátsó légterelő viszont inkább a látványra „gyúr”. A látványos, könnyű és erős anyag a belső térben is megjelenhet, 287.000 forintért jut az ajtó belső burkolatára és a kijelző köré is. Kár, hogy a váltókar környéke kimaradt a „szórásból”, ott maradt a könnyen koszosodó, fényes fekete felület. Egyébként meg a visszapillantó tükör látványa „visz mindent”, hihetetlen merész a Competition csomagos megoldás.

BMW X4 M Competition 2022dz

Az X4 M Competition vezethetősége zseniális, annak ellenére, hogy viszonylag magas építésű autóról van szó. A „játékot”, az élvezetet a nyolcfokozatú automata váltó kormányhoz rögzített „fülei” is fokozzák. Az xDrive rendszere viszont alaphelyzetben a biztonságra törekszik, érezni mennyire igyekszik technikás tempónál... ugyanakkor neki is van sport állása, ilyenkor hátsókerék-hajtásúként viselkedik, az észszerűség határain belül. A hihetetlen kanyartempóhoz az elektronikus M Sport differenciálmű és a kimondottan sport specifikus futómű is nagyban hozzájárul. Sport+ beállítása csak pályán, tükörsima felületen használható, mivel ekkor a minimális dőlés érdekében szinte teljesen elveszti a rugózását.

BMW X4 M Competition 2022dzs

Szerencsére nem vesztek ki belőle a fizikálisan is használható gombok, bár a hetedik generációs iDrive megnőtt tekerőgombja előtt érintőgombokat találunk. A váltókar mögött viszont hagyományos gombokkal szabályozható a kipufogó hangzása és az M mode. Megmaradt rajta a P, azaz „parkoló” gomb, ezzel rögzíthetjük járó motor mellett az autót. A motor indítása egy piros gomb megnyomásával történik, ami a műszerfalról került át ide.

BMW X4 M Competition 2022e

Annak ellenére, hogy összkerék-hajtású, emelt hasmagasságú és lejtmenet vezérlővel is felvértezett SUV, nem alkalmas terepre. Sem a 21 colos gyönyörű kerekei, sem a futóműve nem odavaló. A magas üléspozíciót nyújtó emelt kasztni ma nagy divat, az összkerék-hajtás pedig a brutális teljesítmény uralása miatt elengedhetetlen belőle. A lejtmenetvezérlő szerintünk csak poén, esetleg egy meredekebb garázslehajtón jól jöhet...

BMW X4 M Competition 2022f

Az M Wiew kijelzőt még az M8 modellekben ismerhettük meg, az előd modell analóg műszereit váltotta le. Normál használatban a szokásos BMW-s grafikát kapunk szélre tolt adatokkal középen térképpel. A képen sportmód használatára megjelenített információkból válogathatunk, középen a fokozatkijelzőt és sebességünket fogja közre a dupla megjelenésű fordulatszámmérő, szélei szabadon konfigurálhatók akár menetdinamikai információkat vagy műszaki adattárból válogathatunk.

BMW X4 M Competition 2022g

Hasmagassága 206 milliméter, vagyis 2 milliméterrel „magasabban ül” az alapmodellnél, ami a hatalmas kerekeknek köszönhető. Az öblösebb lökhárítók miatt kicsit hosszabb is annál, 4754 milliméteres. 1927 mm szélességével is túltesz rajta, ám tükreikkel már pont egyformák, 2138 milliméteresek. Az X4 M magassága, ahogy az a sport modelleknél lenni szokott 3 milliméterrel kisebb, 1618 milliméter. A magasfényű fekete elemek kívül is jelen vannak, valamint a négy öblös kipufogóvég gyorsan egyértelművé teszi, hogy ez egy M kivitel.

BMW X4 M Competition 2022gy

Egyszerűen nem illik a minőségi beltérhez a sok fényes felület, melyek kevés használat mellett is csúnyán koszolódnak: például a váltó előtti rekesznél. Roló segítségével lezárható a pohártartó, a kulcsnak speciális helye van, egy átalagos méretű okostelefont viszont nem tudunk hova tenni, ez nem nyerő, amikor örült tempót diktálnánk.

BMW X4 M Competition 2022h

A kulcs használata nélkül is nyithatók az ajtók: ha közeledünk feléjük, akkor kinyitnak és fordítva. Az elektromos csomagtér-ajtó mögött 525 liternyi tér várja a poggyászokat, így akár tökéletes családi autó is lehet(ne). A hátul utazóknak viszont még a komfort futóműállás is fájdalmasan kemény, ráadásul a kupésan lejtő tetővonal miatt a fejtér sem sok. Van viszont ülésfűtés és külön légkondi.

BMW X4 M Competition 2022i

Az M Competition csomag részeként kiváló sportüléseket kapunk. A kagylószerű forma jól tart, a háttámla szélessége elektro-pneumatikusan állítható, míg az ülőlap hossza manuálisan. Az integrált, ám elektromosan állítható magasságú fejtámlával és világító M logóval felvértezett ülések forró helyzetekben hűtési funkcióval nyugtatnak.

BMW X4 M Competition 2022j

Az M-specifikus funkciókkal ellátott Head-Up kijelző normál esetben csak az utazással kapcsolatos lényeges információkat jeleníti meg. A sport módokat aktiválva egy hatalmas, vízszintesen elhelyezkedő fordulatszámmérőn megjelenő fények hívják fel a figyelmet a legideálisabb váltási pontra.

BMW X4 M Competition 2022k

Az X4 M Competitition végsebességét a vezérlőelektronika tartja kordában, pontosabban 250 km/h-ban limitálja. Ezt azonban az opcióként megrendelhető M Driver’s Package teljesítménynövelő csomag felülírja, s már-már hihetetlen 285 km/h-s száguldást engedélyez. A hathengeres soros motor normál használat során is gyönyörűen duruzsol, minden indítás és gázadás zene füleinknek. Érdekes amúgy, hogy a nagyobb tömege és légellenállása ellenére alig 3,8 másodperc alatt ugrik százra, pont, mint az M3 Competition.

BMW X4 M Competition 2022l

Több lehetőség is adott, kedvünk szerint állíthatjuk az X4 M tulajdonságait. Normál esetben a főbb komponensek személyre szabhatóak, melyet a központi menüből tudjuk irányítani, de a kormányon lévő piros gombok adják igazi énjét, itt a sportmódokat tudjuk sajátunkra konfigurálni mely az adott helyzetben az előre beállított konfiguráció azonnal lehívható.

BMW X4 M Competition 2022ly

Bizony, szükség van az olajszállító tankhajókra az X4 M tulajdonosoknak: ahogy azt a teljesítménye és testi adottságai sejtetik, sokat kér „enni” a dinamikáért cserébe. A 2010 kilogrammos tömeg mozgatásához erő kell, még Effecient mód használata és kemény önmegtartóztatás mellett is nehéz 12 liter alatt tartani a fogyasztását, de nem lehetetlen! Amúgy 14-16 litert simán benyakal.

BMW X4 M Competition 2022m

Az induló ára 34.822.000 forint, a különböző fényezések még metál színek esetében sem járnak extra kiadással, ám az M Competition csomag majd 2.500.000 forintos plusz tétel, ami a komolyabb teljesítmény és megjelenés miatt nem tűnik veszélyesen soknak az X4 M esetében. Még egy-két aprósággal tetézve tesztautónk 37.000.000 forintos áron érkezett hozzánk.

BMW X4 M Competition 2022n

Erős a konkurens felhozatal, még úgy is, hogy csak a prémium gyártók kínálnak ilyen modelleket. Az F-Pace és a Stelvio is hasonló teljesítménnyel csalogat, V8-as, illetve V6-os erőforrással, persze a legfőbb ellenfél az AMG-től érkezik. A V8-as GLC Coupé 63 S 43.500.000 forintos alapáron szintén 510 lóerőt ajánl.

BMW X4 M Competition 2022ny

Kizárólag annak lehet vonzó az X4 M Competition, aki ragaszkodik a magasabb építéshez és a kicsivel több praktikussághoz. Hiszen házon belül 2.000.000 forinttal olcsóbb nála az M3 Competition xDrive... ugyanakkor, ha mindenképp szabadidő-autóban gondolkodunk, akkor ott a 2.000.000 forinttal drágább, szintén 510 lóerős X3 M, s akkor hátul sem kell behúznunk a nyakunkat. De! Hiába a brutális teljesítmény, a remek vezethetőség, a zseniális motor, a villámgyors gázreakció és az első osztályú bajor minőség, Magyarországon pattog a futómű, s az M divízió által megformált karakter sem illik teljesen egy SUV-hoz. Valahogy az M és a SUV – illetve a BMW szerint SAC (Sports Activity Coupé) - feeling nem áll össze teljesen.

Pin It