Egy valószínűtlenül csillagos, őszi éj okán

by meszger

Egészen addig csak egy szimpla BMW volt. Egy elismert és drága SUV, kék-fehér propellerrel és kétliteres dízelmotorral, de nem több ennél. Aztán egy valószínűtlenül csillagos, őszi éjszaka mindent megváltoztatott.

Nem diktáltam túl nagy tempót. Sőt, mi az hogy! Nemhogy Ari Vatanen, de valószínűleg bárki más simán lehagyott volna, ha lett volna bárki más az utakon. Éjszaka volt, egy valószínűtlenül csillagos őszi éj, lehetett vagy 8-10 °C, és a reflektor fényétől megmerevedett vadállatok meg-megvillanó pillantásai kísérték végig az utamat. S aki ismeri az igencsak alsóbbrendű Zánka-Tapolca szakaszt, tudja, hogy nincsenek hosszú egyenesek, se rövidek, csak kanyarok jobbra és balra, meg dombok és völgyek. Ami pedig nappal meseszép vidék, a Balaton-felvidék egyik éke, az éjjel sötét...
Úgyhogy nem siettem egyáltalán, alig 70-80 km/h-val autóztam, jött az egyik forduló a másik után, s a BMW X3-as olyan természetesen fűzte át magát rajtuk, hogy élvezni kezdtem az éji kanyargást, ami teljesen meglepett. Végig könnyedén, terhelésváltási reakciók nélkül követte az íveket és a kormánymozdulataimat (Servotronic), nem billegett, nem imbolygott, és azt is egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hányszor kellett a fékpedálhoz nyúlnom. Vagyis a BMW X3-as méreteit és magas felépítését meghazudtoló produkciót nyújtott.
Az alap futóműnek és a 2 literes dízelmotornak persze meg sem kottyant ez a mutatvány, ugyanezt jóval nagyobb sebességgel is elő tudták adni. Még jó, hiszen 190 lóerő ás 400 Nm állt a rendelkezésemre, amit a nyolcfokozatú automata sebességváltó és az üzemmód-kapcsoló segítségével maximálisan ki is lehetett aknázni. Ha kellett, akkor átlagautókat megszégyenítő módon vágtázott (gyári gyorsulási adat 0-ról 100 km/h-ra: 8,1 másodperc, végsebesség: 210 km/h), máskor félgőzzel tartotta a forgalom ritmusát, megint máskor üzemanyag-takarékosan, komótosan poroszkált. Mikor, milyen kedvem volt, Sport, Comfort vagy ECO PRO üzemmódban használtam-e éppen a bajor szabadidő-autót (és a Driving Experience kapcsolót), a lényeg, hogy mindent tudott, amire szükségem volt. Illetve egyvalamit nem. Csendben maradni. Amellett, hogy ECO PRO üzemmódban még „vitorlázni” is képes a BMW, fékezéskor meg visszanyeri a felszabaduló mozgási energiát, s a Steptronic váltó leginkább észrevétlenül teszi a dolgát, a dízelmotorban pedig akkora erőtartalék rejtőzik, hogy az már sok is, a hangja – ha nem is túl tolakodóan, de - folyamatosan jelen van az utastérben. S a négy henger másképp szól, mint a hat. Nagyon másképp. Ezen csak a hi-fi és Vasco Rossi tudott segíteni, az olasz rocker szerencsére alaphangon elnyomta a dízelmotor zaját. Come stai?


Kihasználva a multifunkciós bőrkormányról kapcsolható, fékező funkcióval bővített sebességtartó automatika és a (kiiktatható) Start/Stop funkció előnyeit 6,7 literes átlagot hoztunk össze a körülbelül 1700 kilogrammot nyomó BMW-vel együtt, ami a gyári értéktől ugyan jócskán elmarad, de teljesen reális és könnyen elérhető érték. Úgyhogy majdnem teljesen elégedett voltam az X3-assal, ha még a távolságifényszóró-asszisztens is benne lett volna az autóban, akkor simán kihúznám a mondat elejéről a „majdnem-et”.
Pedig nem egy agyonextrázott tesztautó volt, a megrendelése során egy csomó opciót – például a panoráma üvegtetőt, a kormány mögötti váltófüleket vagy a dinamikus lengéscsillapító vezérlést és a Head up Displayt - nem pipáltak ki, mégis megfelelt nekem. A magas építésmód kényelmes üléspozíciót és jó kilátást biztosított, a 2810 milliméteres tengelytáv ugyanakkor jó helykínálatot eredményezett, még hátul is. Elfért a család, a 15 éves, kamasz unokahúgomnak nagyon bejött a BMW színe és formája, még csak azért sem panaszkodott, hogy a szokásostól eltérően hátul kellett ülnie. Innen is csatlakoztathatta az okostelefonját, a Business navigációval kiegészített infotainment rendszer számára nem okozott nehézséget a telefonok felismerése és kezelése.
bmwx3xdrive20d2420 centis hasmagasságával és xDrive összkerék-hajtásával könnyedén megbirkózik a földutak által támasztott nehézségekkel és akadályokkal, bár bevallom, hogy ezúttal a legnagyobb problémát a por okozta. Már a dűlőutak sem a régiek, különben meg hatványozottan odafigyeltem a gödrökre. Végülis mégiscsak egy 16.000.000 forintos szabadidő-autóról volt szó. Az aszfaltutak viszont mit sem változnak, a legtöbb úthibán azonban könnyedén átlépett a nagy kerekeivel a BMW.
Mi volt még (említésre méltó)? Automatán nyíló és záródó fedelű, minimum 550 literes csomagtér, méretes zsebek az ajtókon, iker-pohártartó a középkonzolon, mély kartámasz USB-csatlakozóval, első ülésfűtés a hideg reggelekre, BMW-sen működő indexkapcsoló, tolatókamera, éjszakai is jó látási viszonyokat teremtő Xenon fényszórók, Connected Drive szolgáltatások, valamint a kék-fehér propelleres autók mellé járó utálat vagy tisztelet.
Ami vitathatatlan, hogy mint minden BMW-vel, az X3-assal is meg lehet jelenni bárhol, egyrészt elismerik a márka erényeit, másrészt egyre népszerűbbek a SUV-ok is, ez a párosítás egyszerűen verhetetlen. A hamarosan teljesen megújuló modell hozza is az elvárt szintet, bőven, de elájulni azért nem kell tőle, arra ott van az i8, az M6 Gran Coupé, vagy az árcédula. Persze, valószínűleg a 16.062.900 forintos összeg sokak számára nem jelent nagy érvágást, akkor pedig irány egy BMW szalon, és lehet válogatni... S bár ez szubjektív, de egy valószínűtlenül csillagos, őszi éjszaka már én is másképp tekintek rá!

Pin It