Ékszerdoboz nőknek és férfiaknak

by Szélpál Imre

Olyan, mint egy Stan Ahuja mandzsettagomb. Nem feltétlenül van rá szükségünk, sőt, tulajdonképpen teljesen jól elvagyunk nélküle, de ha egyszer rákapunk az „ízére”...

ds32016fNahát, én eddig teljes tévhitben éltem a DS 3-mal kapcsolatban! Valamiért azt gondoltam – talán a csinos hölgyeket felvonultató sajtófotók kapcsán, talán egyéb előítéleteim alapján -, hogy a francia kisautó nem más, mint gazdag nők cuki játékszere, vagyis egy négykerekű ékszerdoboz. Ami a játékszert, ékszerdobozt illeti, igazam volt! De hogy női lenne! Na, az közel sem igaz! Sokkal inkább uniszex, vagy még inkább - és határozottan - férfias! Ráadásul rosszul is áraztam be, a DS 3 nem egyszerűen drága, hanem méregdrága luxuscikk. Nézzük!
Nyilván nem árulok el azzal nagy titkot, ha kijelentem, hogy nem minden utcasarkon „terem” DS 3. Az ország központjának számító Budapesten sem túl gyakori látvány, vidéken pedig egyenesen párját ritkítja a francia kisautó. Így aztán, nem csoda, hogy lépten-nyomon megbámulják, utánafordulnak, körbejárják, majd kíváncsian érdeklődnek arról, hogy milyen autóról is van szó. A legtöbb embernek - egyelőre még - nem esik le azonnal a DS betűkombináció, csak a Citroën említése után kap mindenki a fejéhez, hogy „ja, tudom, Fantomas és Lütyő felügyelő”. Még biztosan el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy tudatosodjon a vásárlókban, hogy a DS önálló márka...
ds32016j01Ami érdekes, hogy többnyire férfiak jöttek oda kérdezősködni a kifejezetten elegáns, kétszínű – gyöngyház-fehér alsó rész, topaze barna tető – és ragyogó tekintetű tesztautó láttán. S hozzám hasonlóan senkinek nem jutott eszébe a DS 3 sportmúltja. (Nekem is csak a volánja mögött!) Ám mielőtt elindítanánk a 120 lóerős BlueHDi erőforrást, feltétlenül említést érdemel még néhány designelem, például az éjszaka fantasztikus látványt nyújtó, az Audikat simán „lealázó”, 3D hatású hátsó lámpa vagy a gazdagon krómozott, „DS Wings” hűtőmaszkon és az autó hátulján trónoló, meseszép DS embléma. Szintén a francia formatervezés avantgarde hagyományait idézi a merész kialakítású, 17 colos, „Aphrodite” fantázianevű könnyűfém felniszett, de a futó irányjelző fény, a függőleges nappali LED-sor, s az ékszerszerű tekintet ugyanígy hozzájárul a modern, individualista külsőhöz.
Legalább ennyire meggyőző a DS3 utastere, legalábbis első látásra. A Sport kivitelű tesztautóban ugyanis „Trinitario” barna Nappa bőrkárpitozású sportülések várják az utasokat, melyek nemcsak hosszú távon kényelmesek, hanem elképesztő látványt is nyújtanak. Van viszont egy nagy hibájuk, mint a bőrüléseknek általában: a nyári forróságban menthetetlenül beléjük izzadunk, vagyis nagyon hiányzik az ülésszellőztetés funkció. A lapított volán mögötti központi műszer szintén nem hétköznapi formájú, a műszerfalon végigfutó, barna színű betéttel együtt igencsak igényes hatást kelt. Emellett teljesen naprakész, hiszen többek között érintőképernyős infotainment és szórakoztató rendszer, illatosító, valamint digitális klíma is van a DS 3-ban, így tükrözhetjük az okostelefonunkat, netezhetünk, ráadásképp pedig állandóan vigyázz ránk egy központi „őrangyal”.
A helykínálat a kompakt külső méretek – hossz: 3950 milliméter, tengelytáv: 2470 milliméter – ellenére abszolút elfogadható, ami az utas oldalán kimélyített műszerfalnak is köszönhető. A nagy ajtókon keresztül a hátsó ülések is könnyen megközelíthetők, ugyanakkor itt – a cápauszonyt formázó övvonal miatt – akár klausztrofóbiától is szenvedhetnek az utasok. Pedig a fej- és a lábtér megfelel a kategória átlagának. Ahogy a csomagtartó kapacitása is, alapra 285 literes, s az utastéri rekeszekkel, zsebekkel együtt hosszú utakra is bevállalhatók a DS 3-mal.
Akad azonban néhány olyan részlet is a kabinban, ami nehezen fér bele a luxus kategóriába. Én talán elsiklottam volna felettük, de rendszeres vendégtesztelőnk és barátunk, Feri simán felfedezte a béna kapcsolójú, gyenge belső világítást, a nem túl minőségi napellenzőket, s a vezetőoldali kapaszkodó hiányát... Nos, ennyi!
ds32016b01S most jön az, ami miatt kifejezetten férfiasnak gondolom a DS 3-at, következzenek a menettulajdonságok! Komolyan mondom, már az első megtett méterek során eszembe jutott az autó rally-múltja. Nem mintha egy utcai autót össze lehetne hasonlítani egy gyári versenyautóval, de a direkt kormány, a legkisebb mozdulatokra is élénken reagáló autó, a feszes hangolású, a kanyarokban való megdőlést hírből sem ismerő futómű, a precízen kapcsolható, ám erős kezet igénylő sebességváltó hatására mégis eszembe jutott Loeb és a sikerei. Pár évvel ezelőtt megvesztem volna ezért a vezetési élményért, de most, lehiggadva is elismerést, lelkesedést okoz a vezethetősége. Rossz utakon persze ugyanezen tulajdonságok némelyike nem kevés kompromisszumot igényel a bennülőktől, a DS 3 távol van legendás elődjének varázsszőnyeg szerű rugózásától, nagyon távol. Kanyarban viszont... El sem merem képzelni, milyen lehet a DS 3 Racing változat!
A 120 lóerős, 1.6 literes BlueHDi motor szintén minden igényt kielégít, sőt, még egy kicsivel többet. Karaktere ugyan nem túl sportos, szívesebben dolgozik nyomatékból, mint magas fordulatszámmal, de kellően erős és fürge, s mellette takarékos is. Majd’ 300 Nm-rel és hat fokozattal garázdálkodhat a pilóta, a nyomatékcsúcs már 1750 fordulaton jelentkezik, mindehhez 1150 kilogramm társul. Gyári adatok szerint 9,3 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra a DS 3, végsebessége pedig 190 km/h. Mégsem fogyasztott többet 4,4 liternél (100 kilométerenként). Országúti és városi használat során. Az alacsony fogyasztásból persze a tempomat is kivette a részét, mellette van még Active City Brake rendszer, tolató és parkolóradar, kamera, emelkedőkön való elindulást segítő rendszer, továbbá ESP.
Röviden összefoglalva: érdekes, kettős egyéniség a DS 3. A kívülről elegáns, ékszerdoboznak beillő külső határozottan sportos szívet rejt, a dinamikus karakter viszont nem pusztán a hölgyek számára lehet vonzó... Ezzel szemben az ára! Rendben van, hogy a nemrég önállósodott márka luxuscikként forgalmazza a modelljeit, viszont Magyarországon nehéz mit kezdeni egy közel 8.500.000 forintba kerülő kisautóval. Bár az is elképzelhető, hogy csak én vagyok túlságosan földhöz ragadt! Legyen így!

Pin It