Ennyiért kár lenne kihagyni!

Ha már egyszer négyajtós szedán, akkor inkább Temprának kellene hívni. De ne legyünk ennyire szőrös szívűek, hogy a nevével kötekedjünk, hanem nézzük meg, mit tud az új Tipo, méghozzá az 1.4-es benzinmotorral hajtott Opening Edition.

fiattipo1416vopeningedition17A Tipo név nem most először bukkan fel a FIAT modelljeinek a fenekén, legutóbb az 1988-ban bemutatott, majd 1989-ben Év autója címet nyert, hazánkban is jól ismert, három és ötajtós karosszériával gyártott modell viselte azt. Most – majd’ 30 évvel azután - egy teljes típuscsalád kapta meg e könnyen megjegyezhető és jól csengő nevet, a négy- és ötajtós, illetve kombi változatok közül elsőként a hagyományos lépcsőshátú, azaz a limuzin érkezett meg Magyarországra.
„Szedánnak született” – ráadásul a Törökországban készülő, 4,53 méter hosszú és 2,64 méteres tengelytávú szedánt – akárcsak közvetlen elődjét, a Lineát - kifejezetten a mi régiónk igényei szerint tervezték, ami azt jelenti, hogy a tágas utas- és csomagtér mellé kimagasló ár/érték arány társul.
Viszont ritkán szépek a Tipóhoz hasonló felépítésű, kedvező árú, ugyanakkor családi használatra is alkalmas limuzinok, igaz, nem is ez a fő szempont a megvásárlásukkor. A méretes – esetenként utólag hozzáillesztett – puttony, a konzervatív vonalak a legkevésbé sem voltak harmonikusak, ráadásként sokszor feltűnően keskenyek voltak ezek a gépek a hosszúságukhoz képest. Az utóbbi időben azonban mintha a tervezők is észrevették volna ezt, s igyekeztek változtatni ezen.
fiattipo1416vopeningedition21Ez a tendencia az olasz masinán is megfigyelhető, a designerek mindent megtettek annak érdekében, hogy vonzó legyen a formája. Nem is sikertelenül, a Tipo végtelenül korrekt négyajtós lett: nem idétlenül keskeny, arányos a csomagtartója, karakteres (púpos tető, C-alakú hátsó lámpák, +d-s hűtőmaszk), s a 17 colos könnyűfém felnikkel, az ízlésesen elhelyezett króm díszítésekkel pedig még elegáns is, csak éppen hiányzik belőle az olaszos játékosság, szenvedély, tűz. Mentségére szóljon, hogy egy nagyon konzervatív, árközpontú kategóriában szerepel! S utóbbi nem látszik rajta!
Az utasteret ugyanez a kettősség jellemzi, minden megvan benne, hogy egy abszolút modern, családi használatra alkalmas kocsivá váljon, csak éppen... Szóval: remek a helykínálat, a 2640 milliméteres tengelytáv hátul is bőséges lábteret eredményez, azzal együtt is, hogy hosszúak a hátsó ülőlapok. Elöl szintén elég a hely, széltében éppúgy, mint magasságban, az ülések kényelmesek, jó állíthatósággal. A műszerezettséggel, a felszereltséggel sincs gond, sőt, az Opening Edition megadja mindazt, amire szükségünk lehet. Menetstabilizáló, ködlámpa, tempomat, sok-sok légzsák, multifunkciós kormány, kanyarkövető fényszóró, navigáció (Uconnect 5), bluetooth-os kihangosító, elektromos gerinctámasz, automata csomagtér-nyitás, digitális klíma, s így tovább... Mégis! Az ismerős stíluselemekből összeállított műszerfal és középkonzol nélkülözné a koncepciót, a fantáziát! Nem használati szemszögből nézve, mert az összes műszer, az összes kezelőszerv és berendezés úgy működik, ahogy kell - leszámítva az amerikai „módit” követő, a volán hátuljára elrejtett rádió-távirányító gombokat -, hanem a forma terén. Elsősorban a Tom-Tom navigációval Uconnect 5 infotainment rendszer integrálása talányos, szerintem először simán kifelejtették, aztán fejvesztetten kapkodva berakták a helyére. Szerencsére oda, ahova kell, csak a kivitelezés érdekes. Az általános anyagminőség megfelel a Tipo árfekvésének, a kritikus helyekre puha műanyagok kerültek, kár, hogy a bőrrel bevont kormány csak magasságban állítható.
A kulcsról és műszerfalról is gombnyomásra nyitható csomagtartó 520 literes, ám a teljes értékű pótkerék mintegy 50 literrel megrövidíti a kapacitást. Sebaj, néha nagyon jól jön (a teljes pótkerék), ahogy a kabinban megbújó rakodóhelyek, zsebek, rekeszek szintén, kiegészítve a hatalmas rakteret. Aki ennél praktikusabb Tipóra vágyik, nézze meg az ötajtós vagy kombi kivitelt is.
A 95 lóerős, 1.4 literes alapmotorral nem rakéta a Tipo, de azt nyilván nem is várja tőle senki. A gyári adatok - 11,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége 185 km/h – átlagos menettulajdonságokat sejtetnek, amit simán teljesít is az olasz szedán. Alacsony fordulaton csendesen, kulturáltan és komótosan teszi a dolgát, a fordulatszám megemelésével kicsit hangosabb, kicsit erősebb és fürgébb lesz a négyajtós FIAT. De nem érdemes nagyon pörgetni! Inkább kapcsoljunk korán feljebb a hatfokozatú váltóval - a takarékos vezetést támogató, figyelmeztető nyilakat is figyelembe véve. Jobban járunk! A forgalom általános ritmusát így is képes tartani, s ne a Tipóval akarjunk Hamiltonokká változni. A futómű szintén a komfortos utazást támogatja, illetve az elöl McPherson, hátul csatolt lengőkaros tagokkal szerelt egység bámulatosan jól elnyeli az úthibákat, miközben végig stabil marad. Magyarországra tök kellemes, még a 17 colos felnikkel együtt is... A FIAT-okban megszokott CITY gombot ugyanakkor városokban, parkolóházakban, szűk helyen való manőverezés során fogjuk értékelni, a Tipo könnyen vezethető, kényelmes kocsi. A mérsékelt dinamikához 6,6 literes fogyasztás párosult, ami majd egy literrel meghaladta a gyári átlag értékét.
Mi nagyon jól felszerelt, nagyon jó áron kapható, 16 szelepes szívómotorral hajtott Opening Editiont teszteltünk. 3.990.000 forintért ekkora és ilyen autót venni - ma már - szinte elképzelhetetlen és lehetetlen. Úgyhogy az a néhány hibája bőven megbocsátható neki, s ha valakinek nem jönne be a limuzin forma, akkor ott a ferdehátú vagy a kombi változat. Ennyiért kár lenne kihagyni!

Pin It