FIAT 500X, kicsit másképp

Megjelenését tekintve tagadhatatlanul Jeep. Kicsit kisebb, mint amit eddig az amerikai terepjáró-specialistától megszoktunk, de ettől függetlenül simán elhisszük róla, hogy átmegy árkon-bokron – ahogy a többiről is. Pedig valójában csak elsőkerekes, motorja alig 1368 cm3-es, ráadásul Olaszországban készül... Hogy mi sül ki mindebből?!

jeeprenegade14multiairlimited20Korábban még sosem láttunk ilyen Jeepet! 4250 milliméteres hosszúságával ugyan nem a legrövidebb Jeep – a háromajtós Wrangler két centivel kurtább nála -, s a tengelytávja is hosszabb a négykerekű legendáénál (természetesen továbbra is a háromajtós verzióról van szó), mégis... teljesen más ligában játszik, mint az eddigi Jeepek. Szabadidő-autó! Nem kemény vagy nehéz terepre is alkalmas luxus-terepjáró, hanem szabadidő-autó. Méghozzá a kompakt osztályban indul, akár elsőkerék-meghajtással és olaszországi összeszereléssel. Ugyanazon a melfi-igyártósoron készül, ahol a FIAT-testvére, az 500X.
Az olasz rokonság, a viszonylag apró mérete és a kategória jellegzetes megoldásai ellenére tipikus Jeep. Nem olyan gömbölydeden vidám egyéniség, mint az 500X, sokkal inkább amolyan texasi keménylegény, cowboykalappal és sarkantyús csizmával, pisztolytáskával az oldalán, aki elöl jobb félreállni. A jól ismert, hetes tagolású hűtőmaszkhoz és ebédlőasztalnyi, vízszintes gépháztető mellé ezúttal kerek fényszórók és fekete lökhárítóbetétek társulnak, jól hangsúlyozva a Jeepek kicsit bumfordi, ugyanakkor nagyon erőteljes karakterét. A meredek szélvédő és közel függőleges oldalfalak szintén ezt a hatást erősítik, míg a szögletes kerékjárati ívek és az X-betűvel díszített hátsó fényszórók játékosságot csempésznek az egyébként komoly személyiségébe. Közben mindene megvan, ami egy SUV-tól elvárható, sötét, fényezetlen karosszériaelemek, az átlagosnál nagyobb kerekek és szabad hasmagasság, valamint a fényes tetősínek.

Az egyedi forma a kabin helykínálatára is jótékony hatással van, sokkal, de sokkal tágasabbnak érezzük a FIAT 500X-nél (és más vetélytársainál). Pedig a tengelytávja és a teljes hossza is centiméterre megegyezik vele, csak éppen a kocka külső ennyi előnyt jelent. A jó térérzet magas pozíciójú és kényelmes ülések, illetve rusztikus, egyúttal naprakész és fiatalos design jár, modern berendezéssel, masszív utasoldali kapaszkodóval, „sáros” fordulatszámmérővel és az eredeti Jeep sziluettjével a szélvédőn. Since 1941... A második üléssor 60/40 arányban osztott, s a középső hely nyilván nem annyira széles és hívogató, mint a két szélső, de ez gyakorlatilag ma már teljesen általános.
A műszerezettség és a felszereltség szintén naprakész és kicsit amerikai, így például a középkonzolt uraló, „nagyképernyős” Uconnect infotainment rendszerhez kapcsolódó rádió és hifi, valamint a fedélzeti számítógép kormánykapcsolóit tanulni kell, mivel jutott belőlük a volán hátoldalára is. Egyébként a Uconnect mindent tud, ami ma egy ilyen berendezéstől elvárható, s legalább ennyire sokoldalú a fő műszerek között, 7 colos TFT kijelzőn megjelenő fedélzeti számítógép is.
Nem is lenne amerikai a Jeep, ha nem találnánk egy csomó pohártartót, csatlakozót, rekeszt és zsebet az utastérben – még az anyósülés alatt is -, jól kiegészítve a síkokkal határolt, alapra 351 literes, bővíthető csomagtartót.
jeeprenegade14multiairlimited06A motorháztető alatt viszont egy igazi „digó” aggregát lakik, a 140 lóerős MultiAir 2 benzinmotor az FCA konszern számtalan más modelljében is szolgálatot teljesít. Származásának megfelelően temperamentumos vérmérsékletű, a széles fordulatszám-tartományban használható turbófeltöltős egység jól boldogul az üresen is 1345 kilogrammos autóval. A finom működésű, hatfokozatú manuális váltóval könnyen elkerülhető a minimális turbólyuk, hogy aztán vidáman pörögjön és csörtessen előre városban, országúton, esetleg terepen a Renegade. Mivel a tesztautó elsőkerekes, leginkább városban és országúton érzi magát elemében a legkisebb Jeep, jól belátható kasztnijával könnyű manőverezni, s a menetdinamikájával sincs gond. (Gyári gyorsulási adat 0-ról 100 km/h-ra 9,3 másodperc, végsebesség 180 km/h.) Autópályán azonban már felerősödik a szélzaj, terepen meg hiányzik az összkerék-hajtás. Mi persze megpróbáltuk azért, ám az erősen emelkedő, kavicsos kaptatón hamar elfogyott a tudomány, kár erőltetni. Ha valakinek ez kell, akkor vegyen négykerekes változatot. A földutaktól vagy egy kis sártól így sem kell megijedni, a magas építés és a komfortos hangolású futómű könnyedén megbirkózik ezekkel. Visszatérve az aszfaltcsíkra az is kiderül, hogy a stabilitással sincs gond, a könnyű kormánnyal biztonságosan irányítható a Limited felszereltségű Renegade. Ehhez a modern aktív és passzív életvédelmi berendezések és rendszerek is hozzájárulnak, úgy, mint a szériában kínált ráfutásos ütközésre, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek, vagy a felárért megvásárolható holttér és hátsó keresztirányú forgalomfigyelő és tolatókamera. Mindezeken túl az étvágya is elfogadható az elsőkerekes, benzinmotoros Jeepnek, elsősorban országúti és városi használat mellett 6,7 liter üzemanyagot igényelt 100 kilométerenként. Egy dízel kétségtelenül takarékosabb, azonban drágább is.
A 7.014.500 forintért hazavihető Jeep Renegade 1.4 MultiAir2 Limited személyében egy jól felszerelt, egyedi és szerethető szabadidő-autót kap a tulajdonosa. Plusz egy életérzést, hogy ő is része a Jeep-legendájának, ami már 65 éve tart töretlenül.

Pin It