Kinek nagyobb a kukaca? - Mercedes-AMG A45 4MATIC

by Mészáros Gergely

A Balatoni Horgász magazin legfrissebb cikkét olvashatják. Ja, nem! Csak a Mercedes-AMG A45 4MATIC legújabb változatát teszteltük. S bármennyire is nem akarok lesüllyedni erre az óvodás, méricskélős szintre, ez a 381 lóerős, sváb hot hatch nem kicsit erről szól. Mármint hogy kinek nagyobb a „nyeles tojása”!

mercedesamga454matic01Tisztára, mint az oviban! „Bibibi! Az én apukám erősebb!” „Nem is, mert az enyém fél kézzel is megverné!” Az egyik elkezdi, a másik folytatja, a harmadik rákontráz, nemsokára meg már azt sem tudni, ki kezdte, miért, és mi lesz a vége. Aztán jó pár évvel később, némileg „érettebben” ugyanez megy az utakon, nem kicsit az autógyáraknak köszönhetően. „Az én autóm jobban gyorsul!” „De az enyém több lóerős!” „Ja, ez meg nagyobb!” Csak éppen azt nem tesszük hozzá, hogy Bibibi! Ugye?
Szóval, a Mercedes–Benz A45 AMG jelenleg 381 lóerős, ami azt jelenti, hogy (nem olyan rég) 21 lóerővel nőtt a 2 literes turbómotor csúcsteljesítménye az eredetihez képest. Pedig akkor sem panaszkodott rá senki, amikor „csak” 360 lóerős volt, miért is tette volna bárki: az affalterbachi „zsebrakéta” 4,6 másodperc alatt gyorsult 0-ról 100 km/h-ra, s egészen 250-ig tolhattuk neki, ha volt hozzá merszünk! S ehhez jött még a kipufogó zseniális, durrogással teli muzsikája. Nem is lett volna (vele) semmi gond, ha időközben nem száll „ringbe” a 367 lóerős Audi RS3 Sportback és a 370 lóerős M2-es BMW. Erre a Mercedes-AMG mérnökei teljesen bepipultak, s minden tudásukat beleadva, ki tudja, hogy honnan, de előkapartak még 21 lóerőt az erőforrásból, és úgy lenyomták a Bömbit és az Audit, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Igen ám, de közel sem biztos, hogy vége a lóerő-csatának! Ami viszont tuti, hogy mi csak dörzsölhetjük a tenyerünket, miközben kíváncsian várjuk, hogy mit lép erre a müncheni és az ingolstadti márka. Vagy, amikor kapunk egy A45 AMG slusszkulcsot!
mercedesamga454matic06Megmondom őszintén, hiába volt szerencsém a 360 és a 381 lóerős A45 AMG-hez egyaránt, én nem érzem a különbséget a két modell menetteljesítményei között. Papíron ugyan négytized(!) másodperccel gyorsabb az új változat, ám stopper legyen a talpán, „aki” ezt a differenciát realizálja. Mindenesetre lélegzetelállítóan, felfoghatatlanul gyorsul a legkisebb AMG, de ezzel nem sok érdemleges információt árultam el róla. 4,2 másodperc! Ennyi kell ahhoz, hogy 0-ról 100 km/h-ra katapultáljon. Csak összehasonlításként mondom, hogy a legendás Ferrari F40 is körülbelül így gyorsul(t)...
Ráadásul nem kell hozzá túl ügyesnek lenni, a négyhengeres turbómotor, az AMG Speedshift DCT hétfokozatú sportváltó, a négy (vagy esetünkben öt) üzemmódot kínáló AMG Dynamic Select menetdinamikai kapcsoló , a sportfutómű és a 4MATIC összkerék-hajtás mindent elintéz helyettünk. Mi csak kiválasztjuk a számunkra szimpatikus „programot” a kardánalagúton „megbújó” forgókapcsolóval, D-be rakjuk az előtte lévő váltót, veszünk egy mély levegőt, és gázt adunk! Ezután indul a haddelhadd! Ja, azért az se árt, ha benzinből van bőven. Ugyan nem E63 AMG szinten, de a kompakt sport-Merci is torkos, az általa nyújtott élmény miatt azonban nehéz haragudni rá.
mercedesamga454matic16Az első, kirobbanó erejű gyorsulás után úgyis minden más lényegtelenné válik, a fogyasztási adattól kezdve, a műszerfal szénszálas borításán át, a cső műszerekig bezárólag. A tudatunk beszűkül a lapított aljú, bőr-Alcantara kárpitozású volán, a mögötte megbújó váltókarok és a gázpedál együttesére, az első kanyarban pedig hálát rebegünk a testünket satuként befogó ülések „megalkotójának”. Minél jobban elcsavarjuk a menetdinamikai kapcsolót, a téli módtól indítva, a komforton át, a Sport és Sport+ állást is kihasználva, egyre élesebbé, vadabbá válik az autó, mind a teljesítménye, mind az általa nyújtott hang- és vezetési élmény terén. (A Race üzemmód a bátor profiké.) Hátborzongató módon szól a motor és az AMG Sport kipufogó, s mi vezényelhetünk neki a jobb lábunkkal. Miután egyre jobban megismerjük az A45 AMG képességeit, és nemcsak egyenesben merjük tövig taposni a gázpedált, egy idő után szomjazni kezdünk a kanyarok után. A Mercedes ugyanis kanyarodni is tud, méghozzá nagyon-nagyon. Az összkerék-hajtásnak, az opciós AMG zárható első differenciálműnek és a szintén extraként rendelhető AMG Ride Control sportfutóműnek hála, valószerűtlen tempóval abszolválja a fordulókat, egyszerűen lerobbanthatatlan az útról. Közben meg hihetetlenül kezes, „szépen” elhiteti velünk, hogy profik vagyunk, és épeszű határok közt tényleg büntetlenül élvezhetjük a 360 lóerőt és 475 Nm-t (2250-től kezdve egészen 5000-ig). Ehhez a nagyteljesítményű fékrendszer is hozzájárul, mely könyörtelenül véget vet a rakoncátlan száguldozásnak.
Bármilyen meglepő, a Mercedes-AMG A45 4MATIC – levetkőzve vadállati énjét - tud teljesen emberi, vagy inkább „mercedes-es” módon viselkedni. A bámulatos tapadás és stabilitás ellenére közel sem kőkemény a sportfutómű, amiben nyilván kulcsszerepe van a – feláras - két fokozatban állítható adaptív lengéscsillapító rendszernek. Rossz úton azért érdemes odafigyelni, mivel a Dunlop gumiknak szinte nincs magassága, ami miatt a felnik különösen sérülékenyek. Normálisan használva a kipufogórendszer hangja sem túl tolakodó, megszelídül a fogyasztása, és simán „elviselhető” vele az autópályázás, meg egy-egy hosszabb utazás. A lehetőség azonban mindig benne van, hogy elővegyük az AMG-s habitusát.
mercedesamga454matic13És most végre foglakozhatnánk akár azzal is, hogy mekkora az utastere, milyen a külseje, de minek?! Nem mintha nem férne el két gyerekülés a hátsó üléseken vagy 340 liter ömlesztett tej a csomagtartóban, netán az anyós az anyósülésben, ám remélhetőleg senki nem azért veszi az A45 AMG-t, hogy óvodába vigye a gyerekeit és utána elugorjon a piacra zöldségért. Habár „tökéletesen” alkalmas ezekre a feladatokra is.
Azok után pedig, hogy mit tud, pont nem érdekel a külseje. Jó, a tetőre szerelt hátsó szárny vagány, a fekete felnik, mögöttük a piros féknyergekkel látványosak, a diffúzor árulkodó. És?! Azt elismerem: klassz beszállni egy sportos, elegáns autóba, hozzájárul a feelinghez. A lényeg viszont nem látszik, mert az a mögöttes tartalom: a robbanékony gyorsulás, a frenetikus hang...
Ezzel azonban már csak magamat ismétlem, úgyhogy nézzük inkább az árat: a Mercedes-AMG A45 4MATIC extrák nélkül 14.367.500 forinttól vihető haza. Egy alap A-osztályhoz képest méregdrága, szuper-sportkocsis menettulajdonságaihoz mérten aprópénz. Mivel nekem ezúttal sem volt gondom erre, csak beültem és vezettem, továbbra is érdeklődve várom,hogy mi lesz e nem mindennapi csata vége!

Pin It