Régi történet már... - Hyundai i30 Wagon

by Mészáros Gergely

„Nyár van, szenvedek a szobában|az emlék fölkavar, nagyon...”
Nyár van, szenvedek a szobában, s eszembe jut e csacska Neoton sláger. Persze, nem a Hyundai i30 miatt. Csak úgy! Különben meg a kék tesztautónak sokkal inkább az Ivan & The Parazolhoz van köze, mint Csepregi Éváékhoz.

hyundaii3016gdicomfort04Általában ugyanis Ivan & The Parazolt hallgatok a tesztautókban. Telefonról, bluetooth-os kapcsolattal, már, ha van. A Hyundaiból szerencsére nem hiányzott, így összekapcsoltam a mobilommal, és máris szólt a „Whatever”, a „Modernial”, aztán az „I got a feeling that I’m underneath”, és így tovább.
S ha már nyár, fesztiválok és Ivan & The Parazol, akkor – június 11-én - kocsiba vágtuk magunkat, és Zalaegerszeg felé vettük az irányt, ahol az Egerszeg Fesztiválon, a Nagyszínpadon fellépett a budapesti rockbanda. Szóval, a kék Hyundai i30 wagonnal mentünk.
A koncert jó volt, az autó szintúgy, öten – magasságunk 1,72 és 1,87 méter között - utaztunk vele, mégsem panaszkodott rá senki! Jó, nem a Budapest-Berlin távot zúztuk végig megállás nélkül; „csak” Szombathelyről indultunk, vagyis össze-vissza 120 kilométert kellett kibírnunk összezárva a kompakt kombiban, de néha ennyi sem egyszerű. Ezúttal nem volt gond se a helykínálattal – a tengelytáv 2650 milliméter -, se a hangulattal. Nyilvánvaló, hogy az i30 Wagon – akárcsak a többi alsó-középkategóriás modell - elsősorban papíron ötszemélyes, mivel a hátsó középső ülés nem ugyanazt a komfortot nyújtja, mint a többi hely. De ilyen távon, némi kompromisszumkészséggel simán elviselhető. Más téren is rendben volt a dél-koreai, elegendő láb- és fejteret kínált, akadtak rakodóhelyek, zsebek, rekeszek a „gönceinknek” – hűthető kesztyűtartó, csúsztatható kartámasz -, a hátsó szellőzőnyílással szerelt kétzónás klíma szintén „megszüntetett” egy lehetséges ütközőpontot, a felszereltsége és dizájnja pedig modern. Már rég nem az a helyzet, mint egykoron volt, úgy 15-20 éve, hogy a formatervezők egyszerűen lekoppintják a japán „ergonómiát” és kész, hanem merik használni a fantáziájukat, mi több, olykor divatot teremtenek. A Comfort szint meg mindent tudott, amit a nagyok, ugyan a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer feláras, de sokat nem kell és érdemes rákölteni.
Amit írtam a belső kialakításra, az hatványozottan érvényes a külsejére: korszerű és csinos autó a Hyundai i30 Wagon. Például nem látszik rajta, hogy kombi. A designerek teljesen eltűntették – optikailag - a puttonyát, egyáltalán nem tűnik farnehéznek, abszolút rendben vannak az arányai. Pedig 528 literes a raktere! Önök elhiszik? Szóval, hihetetlenül ügyesen dolgoztak a Hyundai designstúdiójában, úgy, hogy közben természetesen érvényesülnek a „Folyékony Szobrászat” filozófia stílusjegyei. Ugyan az i30 prospektusában úgy fogalmaznak, hogy agresszív, mégis természetes, én inkább csak az utóbbival értek egyet. Természetes, és ez egy igen nagy dicséret!
hyundaii3016gdicomfort14Visszatérve még egy kicsit a csomagtartóhoz: 528 literes és bővíthető, a 2/3-1/3 arányban osztott hátsó ülések előredöntésével akár 1642 literesnyi teret nyerhetünk. Alacsony a pereme, nagy az ajtaja, ergo könnyen pakolható, na, ezt eléggé ki is veséztük!
Nemcsak elfértünk, hanem gyorsan és biztonságosan eljutottunk Szombathelyről Zalaegerszegre, de egyébként is jól teljesített az 1.6 literes GDI benzinmotor. 135 lóerős, mégsem az erejével lopta be magát a szívünkbe, hanem a kulturáltságával és a visszafogott fogyasztásával. Persze, a finoman kapcsolható, hatfokozatú manuális sebességváltóval együttműködve dinamikusan mozgatta a 4485 milliméteres karosszériát – a gyári adatok szerint 10,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, végsebessége pedig 192 km/h -, s gyakorlatilag nem volt gyenge pontja. Erejét egyenletesen adta le, vidáman felpörgött, ha éppen kedvünk tartotta, de alacsony fordulatszámon is hozta a kötelezőt. Eközben végig csendes, a jó szigetelésnek hála, a magasabb tartományokban sem zavaró a négyhengeres erőforrás hangja, és szerencsére a futómű zaját is távoltartották a füleinktől. Az elöl McPherson, hátul Multilink tagokból álló felfüggesztés kellően magabiztos, ugyanakkor a szériaként kínált 16 colos felnikkel is megfelelő komfortot nyújtott. Ráadásként hangulatunktól függően változtathattuk a kormány karakterisztikáját, a FlexSteer rendszer háromféle beállítást és ennek megfelelő irányíthatóságot, visszajelzést garantált.
hyundaii3016gdicomfort11Mielőtt átvettük, kipróbáltuk volna az i30 wagont, azt gondoltuk, hogy az 1.6 literes benzines aggregát – a hagyományokhoz hűen - iszákos lesz, de tévedtünk. Viszonylag magas csúcsteljesítménye, jó kondíciója ellenére sem fogyasztott sokat a Hyundai, igaz, hogy autópályán nem használtuk. Ország- és autóúton azonban maximálisan kihasználtuk a sebességhatárokat, mégis közel voltunk az 5,8 literes gyári átlaghoz. 5,7 liter 95-öst nyakalt be 100 kilométerenként! Nem rossz, ugye?!
Cserébe a Hyundai-kereskedések pénztáránál csengethetünk rendesen, a dél-koreai márka nem az olcsóságával hódít. A Comfort felszereltségű, 1.6 literes GDI i30 wagon 6.599.000 forintért vihető haza, mínusz a kedvezmények. Mindenesetre komoly versenyző, komoly erényekkel! Viszont Frankfurtban jön az új nemzedék. Addig is szóljon a Neoton: nyár van... 

Pin It