Tempomat nélkül

by Mészáros Gergely

De most komolyan, kinek jut eszébe Jettát venni?! Mert ugye, ha a Volkswagenről beszélünk, akkor kisautóként ott van a Polo, aztán eggyel nagyobb méretben a kategóriateremtő Golf, magyar cégvezetőknek a Passat, családosoknak meg a Touran, esetleg a Touareg. Na, de a Jetta?! A létezéséről is csak a tévéből tudok, mert támogat néhány tévéműsort. A Jetta! De honnan van rá pénze egy autónak?!

vwjetta2.0tdibluemotiontrendlineAztán úgy hozta az élet, hogy az egyik tavaszi hétvégére egy Jetta jutott nekem. Metálszürke (szedán) karosszériával, alap Trendline felszereltséggel, valamint 110 lóerős, 2.0 literes TDI motorral és ötfokozatú váltóval. Nem elírás, a tesztautóban 2.0 literes 110 lóerős dízelmotor és ötfokozatú manuális váltó dolgozott. Sose gondoltam volna, hogy van még ilyen konfiguráció a Volkswagennél.
De van! ÉS nem is rossz, ahogy kiderült. Elsősorban nyilvánvalóan a fogyasztása miatt. A körülbelül 500 kilométeres tesztkörön, amiben vegyesen volt városi szakasz, nyílt ország- és autóút, 4,3 litert fogyasztott a kompakt limuzin 100 kilométerenként. Ráadásul tempomat nélkül, a sebességhatárokat maximálisan - vagy egy kicsit még jobban is - kihasználva. Ebben biztosan szerepe volt a hosszú ötödik fokozatnak, 90 km/h-nál bőven 2000 fordulatszám alatt dolgozott a motor, sőt, még a 110-130 km/h-s tartományban sem pörögte szét magát. Városban éppen elbírta a negyediket, az ötödik viszont már sok, a felkapcsolás garantált sebességhatár túllépést jelentett a városban. De ez nem meglepetés! Az már annál inkább, hogy a 110 lóerővel akár dinamikusan is autózhattam, ami jelen esetben leginkább azt jelentette, hogy az előzések nemcsak lendületből mentek. (Az 1.6-os, 110 lóerős Škoda Octaviával bizony kétszer is meggondolja az ember ugyanezt.) Ráléptem a gázra, s a Jetta azonnal gyorsulni kezdett, érezhetően, izomból és nyomatékból… Emellett gyakorlatilag az alapvetően feszes hangolású futómű is tudta a dolgát, kanyarokban stabilan fordult, nem dőlt meg, nem ingott, s közben még az úthibákkal is egész ügyesen megbirkózott. Itt „jött be” még egy nagyon fontos tényező, a Jetta utastere nagyon jól szigetelt, a motor kerregése és a gumik zaja egyaránt távol maradt a fülemtől. Annyira, hogy inkább csak nyitott ablaknál tűnt fel, hogy dízelmotoros kocsiban ültem.

Visszatérve még egy kicsit a váltóhoz, a manuális egység kis erővel, pontosan kapcsolható, s igazából ilyen fogyasztás és zajkomfort mellett a hatodik fokozat sem hiányzott. A tempomat már inkább, érdekes lenne kipróbálni, hogy mennyivel vitte volna lejjebb az átlagfogyasztást. Ha már Bluemotion. A többi összetevő szintén rendben volt, minden – a kormány, a fék, az index- és ablaktörlő kapcsolók úgy működött, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ugyanakkor kicsit furcsa, hogy a háromküllős volánon egyetlen gomb sincs: az alap, Trendline verzióban még a rádió sem távvezérlős. Máskor nem feltétlenül használom ezt a funkciót, de most meg hiányzott. Ez van!
Meg tisztességes helykínálat. A Jetta tengelytávja ugyan két centivel rövidebb az aktuális Octaviánál, egészen pontosan 2650 milliméter, azért elöl és hátul egyaránt bőséges hely várja a vezetőt és az utasokat. Az ülések kényelmesek, ám a hátsó sor leginkább két embernek elég a magas kardánalagút és a kiugró szellőzőnyílások, illetve rekesz miatt. Így viszont van hely az apróságoknak, plusz az ajtók zsebeibe is befér egy csomó minden, különösen elöl. Ott pohártartó és USB csatlakozó is akad, mély könyöktámasszal és egy átlagos kesztyűtartóval kiegészítve.
vwjetta2.0tdibluemotiontrendline19A műszerfal beleillik a Volkswagen-konszern dizájn- és irányvonalába, meglepő módon azonban a cseh márkatársáé, a korábban is emlegetett Octaviáé komolyabb. Nehéz lenne megmagyarázni, hogy mi az oka ennek, hiszen ugyanazokból az alkotóelemekből építkezik, hasonlók a formák is, modernek a berendezések, és mégis… Különben meg minden könnyen értelmezhető és finoman működik, külön figyelmet érdemel az opcióként megrendelhető Multi csomag, melynek része egy 16,5 colos, színes érintőképernyő, nyolc hangszórós hifivel, valamint a „Climatronic” klímaberendezés. Ami a lényeg ebből, hogy az okostelefont is össze lehet kötni az audioberendezéssel, így aztán kéz nélkül is cseveghetünk az ismerőseinkkel vagy zenét is hallgathatunk róla. A nagy kijelzőjén pedig megjelenik a parkolósegéd képe is.
S most a felszereltségről! A Trendline szinthez 16 colos acél keréktárcsák járnak, belölről nyitható csomagtér ajtóval, bőr kormánnyal és váltógombbal, Titanium denókorbetéttel, négy elektromos ablakkal, kikapcsolható Start Stop rendszerrel, valamint távirányítós központi zárral. Ez mind alap, plusz a biztonsági arzenál: ABS, ESP, fáradtságérzékelő, légzsákok, gumiabroncs-nyomás kontroll-lámpa, hegymenet asszisztens, ISOFIX előkészítés hátul, ködfényszóró kanyarfénnyel és Multi Collision fékrendszer. És kábé ennyi!
vwjetta2.0tdibluemotiontrendline03Ahogy a bevezetőben is írtam, nekem alapra nem „pálya” a Jetta, ezért - a tesztautót használva - elkezdtem figyelni a „sorstársakat”. S ekkor döbbentem rá, hogy nem is kevesen döntenek a konzervatív, négyajtós modell mellett, mely valójában már nem is annyira kalapos, öreguras, nagypapás, nagymamás gép, mint egykoron volt (például az elődje is, a Bora). A tervezők feszes, egyszerű vonalakkal rajzolták meg a Jetta 4660 milliméteres karosszériáját, az arányos kialakítás pedig 510 literes csomagteret rejt. Egyértelmű, hogy az nagysága ellenére sem olyan praktikus, mint egy ötajtós vagy kombi modellé, de aligha ez lesz a döntő szempont a megvásárlása során.
Még annyit a Jetta külső megjelenéséről, hogy Trend verzió esetén a hűtőrács fekete, a fényszórók sima halogének, s csak dísztárcsák jutotta neki, ám így is elegáns a reflexezüst fényezéssel. A magasabb felszereltségű változatok azonban még ennél is nagyobb esztétikai élményt nyújtanak.
vwjetta2.0tdibluemotiontrendline12Végül jöjjön a Jetta vételára: ezzel a konfigurációval – 2.0 TDI BMT Trendline – 6.394.830 forint, amiből 600.000 forint engedményt kapunk, ha beikszeljük az árkedvezmény menüpontot a Volkswagen internetes konfigurátorában. Vagyis ténylegesen 5.794.830 forintért vihető haza. (Őstermelői kedvezménnyel még olcsóbban.)
S még valami… a 110 lóerős, dízel Jetta a gyári adatok szerint 11 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, vegyes átlagfogyasztása pedig 3,5 liter. Ami egyben azt is jelenti, hogy utóbbit jócskán elmaradtam, de azért a 4,3 literes érték sem túl rossz. Vagy igen? Döntsék el Önök!

Pin It