Honda HR-V 1.6 i-DTEC Executive

Mivel a Honda CR-V az egyik - nem is annyira - titkos favoritom az autók között, nagyon kíváncsian vártam, hogy milyen lesz az egy számmal kisebb HR-V. A cím ugyan sokat elárul már, de következzenek a tapasztalatok részletesen!

Honda és szabadidő-autó; olyan nagy baj akkor már nem lehet! S nemcsak én gondolom ezt - némi elfogultsággal a szívemben -, hanem alighanem az utca embere is, mert az együtt töltött egy hét alatt lépten-nyomon megbámulták a fehér tesztautót. Átnéztek a szomszéd sávból, körbejárták a parkolóban, és kíváncsi pillantásokat zsebelt be a benzinkúton is, férfiaktól és nőktől egyaránt.
Az is igaz, hogy a Honda CR-V ritka látványnak számít Veszprémben, pláne piros visszapillantó tükrökkel és kétszínű (fekete-piros) felnikkel. Mindenesetre nyugodtan kijelenthetem, hogy a kompakt méretű CR-V külseje jól ellensúlyozza megkésett bevezetését. Muszáj neki, mert olyan kemény ellenfelekkel kell csatáznia a vásárlókért, mint a bohókás Nissan Juke, a sármőr Renault Captur, a SKYACTIV Mazda CX3 vagy a vadonatúj Toyota C-HR. És lehetne folytatni ezt a sort bőven, mert egyre erősebben tombol a SUV-láz, ellenszer pedig nincs...
A Honda maximálisan ki is használja ezt, s mindent megtesz azért, hogy elcsavarja a szívünket. Például a tetőív és az oldalsó ablakok sziluettje a szabadidő-autóknál sokkal izgalmasabb kupék világát idézi. Ugyanerre a hatásra erősít rá a rejtett hátsó kilincs is. Aztán... pont ideális a H-RV mérete! Nem túl kicsi, nem túl nagy, miközben könnyű vele városban forgolódni vagy parkolni, hosszabb utak is bevállalhatók vele (családostól). Kontrasztos fényezése – a piros visszapillantó tükrök a fekete-piros, 18 colos „Ignis” könnyűfém felnikkel együtt a Milano Red csomag részei – kellően modern és trendi, de messze nem annyira magamutogató, mint egy Juke. A szemei meg egyenesen ragyognak, ráadásul van automata távfény funkciójuk, így éjszaka nem nekünk kell kapcsolgatnunk a reflektor és a tompított között. (És működik, magam sem tudtam volna jobban megoldani a feladatot.)

Egyedül a hátulja „kocka” egy kicsit a Hondának, ami viszont jól jön a csomagoknak. Alapra is 470 literes a raktér, s a „Mágikus ülésrendszerrel” könnyedén bővíthető. Ha kell előredönthetőek a hátsó támlák, máskor meg az ülőlapot hajthatjuk fel, hogy magas tárgyak is gond nélkül beférjenek (állítva). Az utasoknak szintén jó dolga van a méreteihez képest tágas utastérben, illetve a finom kárpitozású, magas pozíciójú, kényelmes ülésekben. Kellemes a könyöklők és a hasonlóan „kényes” pontok burkolata is, a szemünknek és a kezünknek egyaránt. (Többek között ezért kedvenc a C-RV is.) A design – akárcsak a külső – naprakész: külön érintőképernyőről kezelhetjük a klímát, illetve a navigációs- és infotainment rendszert, az ismerős volán multifunkciós, s gombbal indíthatjuk a dízelmotort. Jópofa az utas előtt teljes hosszában végignyúló szellőzőrostély is, igényes a lakk-fekete betéttel burkolt kardánalagút, mindezek mellett az egész műszerfal végtelenül ergonomikus.
hondahrv16idtec34Feltétlenül szót érdemel még a sok tároló – ajtózsebek, kesztyű- és pohártartók, kardánalagút rekesze, s így tovább -, valamint csatlakozási – USB, HDMI, Bluetooth – lehetőség. Utóbbiak a középkonzoli érintőképernyőhöz és Honda Connect infotainment rendszerhez is kapcsolódnak, mely mindent tud, amit elvárunk tőle, és tudása számtalan applikációval kiterjeszthető. Az Executive kivitel gazdagon felszerelt: kulcs nélkül juthatunk be a kabinba, záráskor becsukódnak a külső tükrök, a motor gombnyomásra indul, a klíma kétzónás, a kézifék pedig elektromos. Ezeken kívül van még Garmin-alapú navigáció, parkolókamera, nyitható üvegtető, és pár elektromos ablak, meg minőségi hifi, ám mindegyiknél többet ér a teljes körű biztonsági arzenál. A légzsákok mellett lézerradarokkal működő, Aktív Városi Fékrendszer, Közúti Jelzőtábla Felismerő, keréknyomás-figyelő, valamint Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer is vigyáz az utasok és az autó épségére.
De most már induljunk: kuplung, majd piros start gomb, és a 120 lóerős 1.6 literes dízelmotor életre is kel. Hidegen hallani, hogy dízel, de orgánuma a gyorsítások során sem válik elviselhetetlenné, mondjuk túlzottan pörgetni teljesen felesleges. Minek, amikor 2000-es fordulatszámnál már jön is a nyomatékcsúcs! Úgyhogy 2500-as, 3000-es fordulatnál nyugodtan feljebb is kapcsolhatunk a rövid úton járó, hatfokozatú kéziváltóval, hiszen alacsony fordulaton is kellően dinamikus a magas építésű HR-V, ráadásul még takarékos is. Ehhez a hihetetlenül korán (=alacsony fordulaton) felvillanó váltásra figyelmeztető nyilak, valamint a szokásos Econ gomb is hozzájárul, melyek közül az utóbbi lebutítja ugyan a dízelmotort, de nem elviselhetetlen módon. Mi így használtuk. Ennek tükrében nem lepődtünk meg az 5,1 literes tesztátlagon sem.
hondahrv16idtec19Muszáj kiemelnünk, hogy a Honda HR-V szabadidő-autónak néz ki ugyan, de szigorúan elsőkerekes. Ennek általában nincs gyakorlati hátránya, a 17 centiméteres hasmagasságával rossz úton is könnyedén boldogul, s az autó felépítéséből adódó magas üléspozíció mindenkor jól jön. Beszállásnál és vezetésnél egyaránt. Terepezni viszont nem érdemes, a 19 colos, kéttónusú könnyűfém felnik sem arra lettek kitalálva.
A futómű – még a nagy kerekek ellenére is – elegendő komfortot nyújt a megfelelő stabilitás mellett, a könnyű, elektromos szervokormánnyal pedig gyerekjáték a HR-V irányítása. Egyébként minden kezelőszerv finoman, a Hondától megszokott módon teszi a dolgát.
Az Executive felszereltségű, dízel Honda HR-V 7.319.000 forinttól vihető haza. Vagyis vetélytársaihoz hasonlóan nem olcsó mulatság, sokoldalúságával és kiegyensúlyozott tulajdonságaival azonban feledtetni tudja az árát. Nem véletlenül kedvenc ám!

Pin It