Mitsubishi Eclipse Cross 2018 - Útkeresés Három Gyémánt módra

by Szélpál Imre

Igen, volt már korábban egy Eclipse nevű modellje a japán gyárnak. Igen, az egy ízig-vérig sportkocsi volt. Sőt, kabrió kivitel is készült belőle. Na, az volt a kilencvenes évek. A huszonegyedik században az Eclipse modell már egy SUV-ot jelenít meg.

Zavaró ez a névhasználat? Borzasztóan. A kilencvenes évek még nem voltak olyan messze, hogy az azóta legendássá vált sportkocsi mítosza kikopjon a köztudatból. Bárkivel is kezdünk az Eclipse-ről beszélni, rögtön az ugrik be neki, hogy akkor újra lesz szép sportkocsija a Mitsubishinek, lesz ellenfele a feltámasztott Honda NSX-nek. Amikor pedig megtudják, hogy egy újabb SUV miatt rángatták elő a patinás nevet, akkor szinte sírásra gördül a szájuk, hiszen úgy hiányzik ebből a kategóriából egy megfizethető árú sportkocsi, mint egy falat kenyér. (Egyébként nem csak itt láthatjuk az értelmetlen név újrafelhasználást, de ennek esett áldozatul az új generációs Colt is, amely a korábbi mini egyterű Space Star nevét próbálja újra hasznosítani, nagyon kevés sikerrel. A legújabb generáció már az új Renault Clióval azonos platformra fog épülni és a pletykák szerint visszakapja a Colt nevet.)
mitsubishieclipsecross2018Az Eclipse Crossnak az sem tesz jót, hogy a magyar importőr PR és marketing tevékenysége ezzel a modellel kapcsolatban is kritikán aluli. Az utca emberét szondázva az derült ki, hogy első blikkre egy új Honda terepjárónak gondolták, de volt olyan is aki a hátsó osztott ablak láttán Toyotára tippelt. Nos, legalább a szigetországot sikerült eltalálni, már ami a gyártót illeti. Elég sok marketing munkára lesz még szükség, hogy megfelelően a köztudatba ivódjon a modell, mert képességei alapján igenis a kategória dobogóján van a helye. Az Eclipse Cross-szal egy 4.4 méteres SUV-ot kapunk, amely pontosan hozza a kategória jelenlegi méreteit. A tengelytáv a maga 267 centijével még inkább felfelé lóg ki. A 180 centis szélesség pedig szint sztenderdnek tekinthető. Az adatok alapján bőven van tér, a kérdés már csak az, hogy megfelelően gazdálkodtak-e vele.
mitsubishieclipsecross2018belsoAlapjában véve nincs probléma a hely kihasználásával. Személy szerint a legnagyobb problémám az, hogy teljesen leengedett ülés mellett sem tudom olyan magasra emelni a kormányt, ami nekem a legoptimálisabb lenne. Ezt azonban nem tudom különösen nagy hibaként felróni, mert valamennyi japán modellben az a tapasztalatom. Egyébként a kormány jó fogású, talán egy hajszállal vékonyabb, mint amit egy férfi marok megfelelőnek tartana. Teljesen új műszerfalat kapunk a modellben.

A kor szellemének megfelelő és a kategóriatársaitól sem marad el semmiben. A teljes TFT kijelző még itt hiányzik, de ez nem is baj, így is jól néznek ki a hagyományos óraegységek. A kormányra is jó sorrendbe kerültek fel a rádió, a tempomat és a telefon kezeléséhez szükséges gombok. A középkonzol is modern benyomást tesz ránk, bár esküdni mernék, hogy ezt a klímaegységet már láttam más modellekben is ( sanszos, hogy Renaultba vagy Nissanban).
mitsubishieclipsecross2018belso07A konzol kijelzője végre tényleg szép képet ad, ráadásul a betekintési szöge is megfelelő, sőt erősebb napfényben is jól leolvasható. Ami a legszimpatikusabb a rendszerbe, az a kábellel csatlakoztatott mobiltelefon teljes letükrözése. Eddig ebben a kocsiban működött a legjobban ez a funkció. Természetesen szükségeltetik hozzá egy legalább középkategóriás telefon és a rá telepített megfelelő alkalmazások. Így elkerülhető vásárláskor az a dilemma, hogy kérjünk drágán gyári navigációt vagy külön készülékkel oldjuk meg a tájékozódást. A mindig kéznél lévő mobilunkat használhatjuk úgy, hogy a kedvenc útvonaltervező appunkról sem kell lemondanunk. Ha már vezetési kényelem. Az első székpróba alatt is feltűnt már, hogy milyen magasra jön fel a sebességváltó gombja. A könyökömet a kartámaszra fektetve kicsit kényelmetlennek tűnt a váltó mozgatása.
mitsubishieclipsecross2018dA tesztút során is az bizonyosodott be, hogy életszerű használat során is kényelmetlennek hat a váltóbot magassága. Persze ez lehet alkat kérdése is, de aki nem tud ezzel megbarátkozni, annak kompromisszumként ott az automata váltó. Ami természetesen CVT típusú. Az elmúlt 20 év alatt sem tudtam ezeket megszeretni, miközben imádom az automatákat. Legkedvesebb Mitsubishi értékesítő barátaink azonban esküsznek arra, hogy az új változat már sokkal jobb és simán megütik a hagyományos automaták szintjét. Ha ők mondják akkor azt elhiszem. A nekünk jutott hat fokozatú manuálissal sincs egyébként semmi probléma. Ahogyan mondani szokták jó kapcsolási érzetet adó és pontosan megvezetett váltóról van szó, ráadásul a fokozatok kiosztását is sikerült jól párosítani a motor 163 lóerejéhez. Apropó motor. Itt mutatkozik be az új 1.5 literes turbós erőforrás, mely a már említett 163 lóerő leadására képes. (Ja, és nincs választási lehetőség. Nincs se dízel se hibrid verzió. Bár ez utóbbi sanszos, hogy érkezik, legkésőbb az esedékes ráncfelvarráskor.) Ez a ménes bőven elegendő a városi forgalomban, de az országúton se lesz szégyellni valónk, már ami az autó dinamikáját illeti. 140-150 km/h-s sebességig gyakorlatilag nincs bent szélzaj, egyedül a gumik felől jut be némi zaj.
mitsubishieclipsecross2018hAz biztos, hogy a sok szívó motor után kicsit át kell magunkat állítani a turbós motor vezetésére, mert a korábbi kuplunghasználattal gyakran elérjük azt az állapotot, hogy majdnem lefullad az autó. Jó a Head Up Display is, igaz itt csak a szegény ember verziója – a műanyag lapos – elérhető. Rengeteg három és négybetűs biztonsági rendszert is kaphatunk a modellhez. FCM – ütközés hatását mérséklő rendszer, Acc – adaptív tempomat, AHB – automata távolsági fényszóró, Parkolás segítő radar, LDW – sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, ASC – aktív stabilitás kontroll, HSA – hegymeneti elindulást segítő rendszer, BSW – holttér figyelő rendszer, RCTA – hátsó, keresztirányú forgalmat figyelő rendszer, tolatóradar. Az autó belsejébe maradva a hátsó traktus helykínálata is elfogadható. Lábtér és fejtér is elegendő 180 centis magasságig, még akkor is, ha kérünk dupla napfénytetőt.
mitsubishieclipsecross2018szA csomagtér jó kialakítású és méretben is hozza az elvárt szintet. A raktér alja nyitható és alatta egy műanyag tálca található, ami az apróságok elrejtésére is szolgálhat. Egyetlen hátulütője, hogy bármit teszünk bele rögtön zörögni fog. Némi borítást elviselt volna ez a terület. A csomagtér ajtó megosztása ellenére sem rondít bele a hátsó kilátásba. Egy rövid megszokást igényel, de hosszabb távon nem okoz problémát a kilátásban. Tolatáskor sem, ráadásul akár 360 fokos kamerarendszert is kérhetünk az Eclipse Crossba. Végül elérünk oda, ahol máskor kezdeni szoktuk, a külsőhöz. A ráncfelvarrott Outlander után sok meglepetés nem ér minket: sok ék alak és még több krómos díszítőelem. Oldalról a dupla övvonalnak köszönhetően elég sportos benyomást kelt. Hátulról nézve pedig az a benyomásunk, hogy a részletek már több modellből is ránk köszöntek. Igazából a sok idegen részlet a végén egészen jól összeállt és szinte koherens egészet alkot.
mitsubishieclipsecross2018tMessziről nézve egy guruló kis bunkernek látszik az Eclipse Cross. Összességében felemelt fejjel indulhat csatába a kategóriájában, mely az eladásokat tekintve az autópiac jelenlegi legvéresebb csatatere. Mi is kell még a háborúhoz? Pénz, pénz és még egy kicsit több pénz. Az új Mitsubishi Eclipse Cross alapára kedvezménnyel 6.5 millió forinttól indul. A közvetlen konkurensnek tekintett C-HR 6 milliótól, a Hyundai Tucson 5.8 milliótól indul. Mindkettő lényegesen gyengébb motorral és felszereltséggel kapható alapkivitelben. A piac természetesen majd eldönti, hogy ez a konstrukció mennyire lesz életképes. Számunkra nem kérdéses, hogy van létjogosultsága a piacon, de a sikerességéhez még rengeteg marketing munkára lesz szükség.

 

Pin It